המסלול
יום 1 | שני
תל אביב - קזבלנקה
נפגש בנתב"ג ומשם נטוס למרוקו דרך יעד ביניים באירופה.לאחר הנחיתה במרוקו ניסע לקזבלנקה, העיר הגדולה ביותר מבין ערי מרוקו. ונצא לסיור היכרות בקזבלנקה ובשעות הערב נגיע אל מלוננו בעיר. לינה בקזבלנקה.
יום 2 | שלישי
קזבלנקה - רבאט - טנג'יר
לאחר ארוחת הבוקר, נערוך סיור בקזבלנקה היפהפייה. קזבלנקה נוסדה בתחילת המאה והיא משמשת כמרכז התחבורה הבולט במרוקו, מרכז הכלכלה, התעשייה והמסחר של המדינה. בעיר זו בולט התכנון העירוני הצרפתי ובה שדרות נרחבות, בניינים וקניונים מודרניים, וצמתים בצורת כוכב - בדומה לצמתים של העיר פריז. בסיורנו בעיר נתענג על מראות 'העיר הלבנה' השוכנת לצד החוף האטלנטי של מרוקו, נתבשם מניחוחה האירופאי ונחווה את אתריה המרכזיים. נצפה על מסגד חסן השני, אולי פרויקט הבנייה העצום והשאפתני ביותר שהוקם בעיר עוד מימיו של המלך חסן השני, מי שנחשב למנהיגם הרוחני של התושבים המקומיים. מבנה המסגד המפואר תופס כ-25 דונם המתפרשים על פני המים, בעוד מתחם המסגד עצמו משתרע על פני כ-100 דונם ויכול להכיל עשרות אלפי מתפללים. המינרט הגבוה והמסוגנן של המסגד, נחשב לאחד מן הסמלים הבולטים ביותר של קזבלנקה. נמשיך את סיורנו ונגיע אל כיכר מוחמד ה-5, הכיכר המרכזית של קזבלנקה וליבה הפועם של העיר ממנה מסתעפים הרחובות הראשיים. בכיכר מוחמד החמישי נמצאים הבניינים הרשמיים והבולטים בעיר - בניין הדואר הראשי, ארמון המשפטים, הקונסוליה הצרפתית ועוד מבנים מרשימים. הכיכר מוקפת בגנים יפהפים ובמרכזה ניצבת מזרקה מפוארת. לאחר מכן נגיע אל ה"מדינה" של קזבלנקה, החלק העתיק ביותר בעיר. ה"מדינה" מזמינה אותנו להסתובב בין הסמטאות הצרות והמפותלות, לנשום ריחות משכרים של תבלינים אותנטיים ולפגוש בפריטי אמנות ויצירה מקומית, במחירים זולים למדי.
נמשיך אל עיר הבירה של מרוקו, רבאט. פירוש שמה של רבאט בתרגום ממרוקאית הוא - "המצודה", על שמה של מצודת העיר ההיסטורית שהוקמה במרכזה ושימשה כמפקדה הראשית של לוחמי שושלת המוואחדון למאבקיהם הממושכים בספרד, אי שם במאה ה-12 לספירה. בסיורנו בעיר הבירה המודרנית נפגוש אתרים היסטוריים משובבי עין ושופעי סיפורי מורשת. לצד הצביון ההיסטורי של רבאט, נמצא גם לא מעט גנים מוריקים ואתרי טבע, מבנים בסגנונות ארכיטקטוניים מגוונים ועוד שלל מקומות נפלאים. נבקר ברחבת ארמון המלך, במאוזולאום בו טמונים המלך מוחמד החמישי ובנו חסן השני, נצפה על מגדל חסן ועל הגשר החוצה את הנהר. נטייל בין אוסף הסמטאות המפותלות של הקסבה העתיקה "אודאייה" ונשמע את סיפורה עתיק היומין, ונחתום את סיורנו ברבאט תצפית על נוף עוצר נשימה הנשקף מתילו של צוק הרים הצופה על העיר סלא ונהר בורגרג. לעת ערב ניסע אל העיר טנג'יר השוכנת בכניסה המערבית של מיצרי גיברלטר, במקום בו נפגשים הים התיכון והאוקיינוס האטלנטי. לינה בטנג'יר.
יום 3 | רביעי
טנג'יר
לאחר ארוחת הבוקר נצא לסיור בעיר טנג'יר. טנג'יר ממוקמת בכניסה המערבית של מיצרי גיברלטר, במקום בו נפגשים הים התיכון והאוקיינוס האטלנטי. זוהי הנקודה הצפונית ביותר באפריקה ממנה ניתן להשקיף על אירופה. כיום קיימים בטנג'יר לא מעט מוסדות ציבור עבור הקהילה היהודית - בתי הכנסת 'בן עטר' ו'שער רפאל', בית הקברות היהודי, מרכז קהילתי וגם מוסדות חינוך (בעיר פועלים קרוב ל-20 בתי כנסת) .נסייר בסמטאות ה"מלאח" של טנג'יר ונבקר בשני בתי כנסת. נטייל בשווקים שבעיר ולאורך הטיילת של חוף הים, נבקר ב"מערות הרקולס" וגם נעלה לתצפית ב"כף ורה" (הנקודה הצפונית באפריקה) כדי לפגוש בנוף מרהיב. לעת ערב נגיע למלוננו בעיר. לינה בטנג'יר.
יום 4 | חמישי
ואזאן - שפשואן - תטואן - פס
לאחר ארוחת הבוקר ניסע אל העיר ואזאן, שם פעל ר' עמרם בן דיוואן שהיה מקדושי יהדות מרוקו. קברו שוכן בכפר אסג'ן המרוחק כ-8 '"מ מהעיר. לאחר מכן ניסע אל בירת הרי הריף, עיירת החוף שפשואן, "הפנינה הכחולה" של מרוקו. על פי אחת המסורות, יהודי שפשואן צבעו את בתיהם בצבע כחול בהשפעתה של תורת הקבלה והברברים במקום המשיכו במסורת לאורך השנים, וכעת גוונים בהירים של כחול מקשטים כמעט פינה בשפשואן. פירוש שמה של העיר הוא "ראו את הקרניים" (רכסי ההרים על רקע העיר מדמים זוג קרני עז). נטייל בין סמטאות המבנים הכחולים של שפשואן ולאחר מכן ניסע אל העיר תטואן. בעיר זו פעל ר' יצחק בן וואליד, מהרבנים החשובים במרוקו. בעברה, שימשה תטואן כמרכז קליטה למגורשי ספרד ואף נכבשה על ידי הספרדים. ניחשף לצד הספרדי של מרוקו המתבטא בסגנון הארכיטקטורה הספרדי שבתטואן ולעת ערב ניסע אל העיר פס.
לינה בפס.
*ר' עמרם בן דיוואן - תחילה התיישב ר' עמרם בחברון, אך בהמשך נשלח למרוקו במטרה להקים ישיבה ולאסוף תרומות מכלל הקהילות היהודיות למען כוללות חברון. ר' עמרם בן דיוואן הגה בתורת הנגלה ובתורת הנסתר. במרוצת השנים, הפך קברו בכפר אסג'ן לאתר עלייה לרגל עבור עשרות אלפי חסידים ובמקום אף מתקיימת הילולה שנתית. *
יום 5 | שישי
פס - מקנס
הבוקר נסייר בעיר העתיקה פס. בפס התיישבה אוכלוסייה יהודית גדולה, חלקה התגבשה במקום וחלקה הגדול יותר היה ממגורשי ספרד. כאן פעלו חלק גדול מהמנהיגים, הסופרים והרבנים היהודים במרוקו, ברובע ששמו היה בעבר 'פנדק אל-יהודי'. העיר פס גדלה להיות בית חם עבור האוכלוסייה היהודית במרוקו. לא מעט צדיקים יהודים כתבו את שמם ופועלם בעיר -הבלשן והפייטן יהודה בן-קוריש, ר' דונש בן-לברט, ר' יהודה חייג', ר' יצחק בן-יעקב אלפסי (הרי"ף) ,הרמב"ם גם הוא עבר לעיר עם משפחתו ועוד צדיקים רבים שחרטו את שמם ופועלם בעיר פס - סמל הדת והתרבות היהודית של מרוקו.
בפס נעלה לעמדת תצפית נהדרת מן המגדל הדרומי של העיר ונשקיף על העיר העתיקה. נטייל ב"מדינה" הבנויה כרשת רחובות מפותלים, מבוך גדול בו חיים ועובדים אלפי אנשים. נטייל בין הסמטאות ונבקר במפעל לצביעה ועיבוד עורות על פי שיטות הנהוגות מאות שנים. נצפה על ארמון המלך ועל ששעון המים הנודע של הרמב"ם, ואחר כך נטייל ב"מלאח" היהודי. נבקר בבית הכנסת ההיסטורי 'איבן דאנן' ובבית העלמין היהודי, שם נפקוד את קברם של ר' יהודה בן עטר ושל הצדקת 'ללה סוליקה'.
בהמשך היום ניסע אל העיר מקנס, אחת מארבע "הערים הקיסריות" של מרוקו. רוב תושביה וסביבתה ברברים, אך בעיר צמחה גם קהילה יהודית ובחלקה העתיק קיים "מלאח" יהודי. מגורשי ספרד הגיעו אל מקנס בשנת 1492. השליט של אותם ימים, המלך אסמאעיל, העביר את היהודים הקים להם שכונה בקרבת ארמונו, שכונה שקיימת עד היום ונקראת "המלאח הישן" של מקנס. נתחיל את סיורנו במקנס כשנעבור דרך שער 'באב אל-מאנסור' המרשים. נהלך בסמטאות ה"מלאח" ונבקר ב"מדינה" העתיקה ברחובות טאלה סהגירה וטאלה קבירה, הרחובות הראשיים שלה. נצפה על הארמון המלכותי בעיר ונבקר בבית הכנסת הפורטוגזי הגדול. בשעות אחר הצהריים כאשר נסיים את סיורנו במקנס, נחזור למלוננו בפס, נתארגן לקראת כניסת השבת ונסעד ארוחת שישי משותפת. לינה בפס.
*רבי יהודה בן עטר - היה מרבני העיר פס שבמרוקו, בה שימש כדיין. הוא עבד כצורף מומחה וכל חייו התפרנס מיגיע כפיו. הערצת בני קהילתו אליו זכתה אותו בכינוי "רבי אל-כביר" שפירושו הרב הגדול. רבי יהודה נקבר בבית הקברות היהודי בעיר פס לצד שניים מחשובי רבני מרוקו: רבי אבנר הצרפתי ורבי וידאל הצרפתי. קבריהם מהווים אתר עלייה לרגל לקבוצות יהודיות אשר מבקרות בפס.*
*"ללה סוליקה"- הצעירה שלא נכנעה לבן המלך שחפץ בה והסכימה למות בעינויים קשים כיהודייה כשרה ולא להתחתן עם גוי. סיפורה המרטיט של אותה נערה שנפחה את נשמתה בקדושה טהרה וצניעות עליונה.*
יום 6 | שבת
פס - שבת מנוחה - ערב חפלה מרוקאית
שבת מנוחה בפס - יום חופשי, המעוניינים יוכלו לצאת באופן עצמאי לטיול רגלי בסביבת המלון.
בשעות הערב נצא לבלות יחדיו בערב חפלה מרוקאית אותנטית עם מוזיקה, ריקודי בטן וטקס חינה מסורתי. בסיום הבילוי החגיגי נחזור למלוננו בעיר. לינה בפס.
יום 7 | ראשון
איפראן – ארפוד
הבוקר ניסע אל עיירת הקיט איפראן המוצבת במרכז הרי האטלס התיכון המושלגים, "שווייץ של מרוקו" מכנים אותה. איפראן נמצאת בגובה 1650 מטר ובתוכה קיים מרכז תיירות, נופש וסקי. עם כניסתנו אל העיירה נפגוש בגן גדול ובתוכו אגם ברבורים, בסמוך אליו יער עבות ובו משפחת קופי מקוק קטנטנים (לעיתים הם ינסו "לסחוב" ממכם פריטים). נחזה בפסל האריה האייקוני של איפראן ונתרשם מטירה עתיקה הבנויה בסגנון סקוטי. בהמשך היום ניסע אל העיירה ארפוד שבעמק הזיז. גם בעיירה זו קיימות עדויות להיסטוריה של יהודי מרוקו, עדויות המוזכרות עוד מהמאה ה- 17 בטרם הוקמה ארפוד. בשיא תפארתה מנתה העיירה כ-1,550 יהודים. כיום, כבר לא ניתן למצוא יהודים בארפוד, אבל קברי צדיקים עדיין קיימים. נבקר בשני בתי עלמין יהודיים - הראשון עתיק ולא מטופח, בעוד השני חדש יותר אך גם הוא לא במצב מזהיר, שם טמון ר' שמואל אבוחצירא. הקברים הבודדים בבית הקברות צבועים לבן, רובם ללא כיתוב ורק בודדים מהם זכו לשיפוץ. לעומת זאת, קברו של ר' שמואל אבוחצירה מתנשא מעל שאר הקברים ומצבותיו נשארו שלמות. נפקוד את קברו של הצדיק אבוחצירא ולאחר מכן נגיע למלוננו בעיירה ארפוד. לינה בארפוד.
יום 8 | שני
טיול ג'יפים וגמלים אל מדבר סהרה – דיונת מרזוגה - וארזאזאת
לפנינו יום ארוך ומרתק של טיול אל מדבר סהרה, תחילתו בסיור ג'יפים אל דיונת החול הגדולה במדבר הסהרה, דיונת מרזוגה. שם נעלה על גמלים (בחברות אחרות יבקשו מכם תשלום נוסף) עליהם נרכב לנקודת תצפית על הדיונה ממנה נצפה בזריחה. לאחר מכן נחזור למלון ונתארגן להמשך הטיול.
מדבר סהרה הוא אחד המדבריות הגדולות בעולם והמדבר החם ביותר בעולם. בסהרה נמצא מעט מאוד צמחייה שמסוגלת להתקיים באזורים יבשים. במדבר סהרה יורדים כ-100 מ"מ גשמים עד 250 מ"מ, והחום בו מגיע ל-45 מעלות בקיץ!
בהמשך היום ניסע אל קניון הטודרה המדהים. כמו כן, נחצה ונסייר בעמק הדאדס ובו כפרים ובוסתנים, צבעים ונאות מדבר.
בהמשך, נגיע גם לדרך המכונה אלף הקסבות. קניון הטודרה - מאתרי הטבע המרהיבים והמיוחדים של מרוקו. הקניון נמצא באזור המזרחי המבודד של הרי האטלס הגבוה. אורכו 600 מטרים וגובה צוקיו מגיע ל כ - 300-400 מטרים. קירותיו זקופים ואדמדמים, אזור מצוין להליכה.
משם ניסע לוארזאזאת, שם נלון.
יום 9 | שלישי
קסבת איית בן חידו - מרקש
לאחר ארוחת הבוקר ניסע מזרחה ונחצה את הרי האטלס. נצפה בעיירות ברבריות טיפוסיות ובאזורי גידולי חקלאות רבים. נבקר בקסבת איית בן-חידו השוכנת ליד אפיק נחל וארזאזאת – לאורך נתיב השיירות העתיק במעלה גבעה מבוצרת . קסבת איית בן חידו זו הקסבה המרשימה ביותר במרוקו ואף הוכרה בשנת 1987 על ידי ארגון אונ"סקו כ"אתר מורשת עולמית". קסבת איית בן חידו היא הדוגמה המושלמת לסגנון אדריכלות עתיק ומפואר. בקסבה זו צולמו לא מעט סצנות מסרטים מפורסמים: לורנס איש ערב, יהלום הנילוס, עשרת הדיברות, גלדיאטור, המומיה, הפיתוי האחרון של ישו וחלקים מהסדרה משחקי הכס המפורסמת.
בחלקו השני של יום הטיול נגיע אל העיר מרקש, "העיר האדומה" של מרוקו שרכשה את כינויה הודות לגווני האדמה הדחוסה והאדומה שיצרה את המבנים בעיר. מרקש מוקפת החומה יושבת בין שני אוצרות הטבע הגדולים של מרוקו - על התפר בין הרי האטלס לבין מדבר סהרה. יש שיקראו למרקש העיר הרומנטית ביותר של מרוקו (וינסטון צ'רצ'יל נהג לכנות אותה - "אהובתי").
במרקש נבקר בגני המנארה ונצפה על מסגד קוטביה, המסגד המפורסם של מרקש בעל מינרט גבוה הנצפה מכל נקודה בעיר. נטייל לאורך שדרת מוחמד החמישי, עמוד השדרה של שנמשך עד לליבה של ה"מדינה". נסייר בסמטאות ה"מדינה", נבקר בבית מרקחת ברברי ובשוק צבעוני. נמשיך לסיור ב"מלאח היהודי" שבו התגוררה בעבר אוכלוסיית יהודים גדולה. נבקר בבית הכנסת העתיק "אלעזאמה" אותו בנו יהודים ממגורשי ספרד אי שם בשנת 1492. בשעות הערב נבקר בכיכר המפורסמת 'ג'מע אל פנע', הסמל של מרקש והלב הפועם שלה. בכיכר התוססת וההומה תמצאו אינספור דוכני מזון, כלי קרמיקה ונחושת, שטיחים מרוקאים, תכשיטים, בשמים וריחות משכרים של תבלינים. אבל לא רק הסחורה המגוונת תתפוס את תשומת לבכם, בכיכר ג'מע אל פנע יקבלו את פנינו גם אמני רחוב כמו להטוטנים, מאלפי נחשים, קוסמים ומספרי מעשיות. בסיום הערב נעשה דרכנו למלוננו בעיר, לינה במרקש.
יום 10 | רביעי
מרקש - טיול ג'יפים בהרי האטלס - מופע פולקלור: "פנטזיה אצל עלי"
לאחר ארוחת בוקר נצא לטיול ג'יפים בהרי האטלס. תחילה נחצה את עמק האוריקה ועמק אסני לכיוון אימליל שלרגלי הר הטובקל על כפריו הברברים. נבלה שעות בנופים פראיים ובלתי נשכחים של הרי האטלס ונעבור בסמוך לאתר הסקי באוקמידן. במהלך הטיול נבקר בציון של רבי שלמה בן לחנס , נבקר בבית ברברי טיפוסי ונחווה את התרבות המקומית (בחברות אחרות יבקשו מכם תשלום נוסף עבור טיול ג'יפים זה).
לאחר מכן נחזור למרקש, ונשלים את סיורנו בעיר.
לקראת ערב נתארגן ונצא למופע "פנטזיה אצל עלי", בו נצפה בריקודי פולקלור מכל רחבי ושבטי מרוקו ובמופע אור קולי מלווה ברוכבי סוסים אקרובטיים ויריות באוויר. כל זאת על ידי 80 אמנים ועשרות סוסים ורוכביהם (שימו לב: בחברות אחרות יבקשו מכם תשלום נוסף על מופע כזה).
לינה במרקש.
יום 11 | חמישי
מרקש - ת"א
לאחר ארוחת הבוקר ניסע לשדה התעופה ומשם נטוס הביתה דרך יעד ביניים באירופה. תם ונשלם טיולנו גדוש החוויות והאתרים, אותם נזכור לשנים רבות!