דיסקברי טיול עולמי | טיול לברלין - גרמניה

 

טיול לברלין הוא הזדמנות טובה לראות את הנצחת השואה בגרמניה ולעמוד על השוני בין אלו המצדדים בצורות הנצחה רשמיות, לבין אלו הדוגלים בדרכי הנצחה מודרניות יותר


מאת: גדי ויצטום


 

שישים שנה חלפו מאז הדהדו רעמי התותחים הסובייטים בברלין המכותרת וההרוסה. הצבא האדום כיתר את העיר מכל עבריה, והמשטר הנאצי המפרפר המשיך להילחם עד הכדור האחרון. ב-20 באפריל 1945, עוד ישב היטלר בבונקר שלו וחגג את יום הולדתו ה-56. עשרה ימין לאחר מכן, באותו הבונקר, לא לפני שנשא לאישה את אווה בראון, שם קץ לחייו. חלפו עוד שמונה ימים בטרם נכנעה גרמניה Germany ללא תנאי. טיול במסלולו של רובע Mitte, מרכז ברלין Berlin ההיסטורי, לא מסגיר דבר מן האירועים הדרמטיים הללו. לשכת הקאנצלר חרבה, הבונקר נסתם, ועליו נבנו בניינים מודרניים, ודאי כדי למנוע את הפיכת המקום לאתר תיירות ועלייה לרגל לניאונאציים.

אתר ההנצחה בתחנת גרינוולד, ממנה נשלחו יהודים למחנות הריכוז. צילם: גדי ויצטום
אתר ההנצחה בתחנת גרינוולד, ממנה נשלחו יהודים למחנות הריכוז. צילם: גדי ויצטום

 


רובע הממשלה

רובע הממשלה של הרייך השני והשלישי השתרע על מסלול לאורך רחוב וילהלם. במהלך סוף המאה ה-19 ותחילת המאה העשרים היה הביטוי "וילהלם שטרסה" סמל לממשלה של גרמניה. טיול קצר לאורך מסלול הרחוב יגלה שילוט (בגרמנית) המציין לפני כל בניין איזה בניין עמד במקומו בעבר, בתוספת תיאור קצר של גלגולי המקום. הרחוב מקביל על המפה לרחוב הקניות הראשי והאלגנטי, רחוב פרידריך, וחוצה את שדרת אונטר דן לינדן המפורסמת. מסלול השדרה מסתיים בכיכר פריז ושער ברנדנבורג. השער הפך לאתר תיירות מוכר ולאחד מסמליה של ברלין Berlin על שלל תקופותיה ומעורר עד היום רגשות לא קלים למטייל הישראלי, לאור זיכרון ליל השלושים בינואר 1933, בו צעדו תחתיו גיסותיו של היטלר.

כיכר פריז מלאה והומה תיירות, כמו גם מבקרים ונגני רחוב ויש בה כמה אתרים בהם מומלץ לערוך טיול. הבולט מביניהם הוא מלון אדלון המפורסם שהיה מקום האירוח הרשמי של הקיסר וילהלם השני. המלון נהרס במלחמה, אך שופץ וכיום נחשב לאחד ממלונות הפאר בעיר, המציע למטייל בברלין נופש מהודר. עיצובו האלגנטי מדהים את הנכנסים בשעריו.

 

מיצג מחאה כנגד גירוש יהודים הנשואים לארים. צילם: גדי ויצטום
מיצג מחאה כנגד גירוש יהודים הנשואים לארים. צילם: גדי ויצטום

 


האנדרטה החדשה

פשעי המשטר הנאצי לא נשכחו וכמה מאות מטרים משער ברנדנבורג וכיכר פריז ממוקמת האנדרטה לזכר השואה. האתר, שמושך תיירות רבה מכל אירופה והעולם, מעוצב כבית קברות ובו מצבות בגדלים שונים, כולן מוקפות על ידי יער. האנדרטה ממוקמת בלב ברלין Berlin וניתן לראות ממנה את הרייכסטאג וכיכר פוטסדאם. אפשר לומר שכל אדם שיעבור במרכז ברלין יהיה חייב לעבור לידה. האנדרטה מעוררת רגשות מעורבים, שקשורים כמובן לשאלה העקרונית כיצד מעצבים אתרי הנצחה לשואה. מבט דרומה מגלה לנו את רבי הקומות של כיכר פוטסדאם. הכיכר גובלת בפארק ענק ששמו טירגארטן (Tiergarten). זהו פארק יפהפה ומזמין טיולים אשר מהווה ריאה ירוקה בנוף האורבני ומקום נפלא לנופש ומנוחה במרכז העיר. מבט לדרום מזרח מגלה לנו את האזור בו היו לשכתו של היטלר והבונקר שלו. היום אין זכר למה שהיה שם ובמקום ניצבת סדרה של בניינים, חלקם מודרניים, בהם מרוכזות נציגויות של המדינות הפדראליות וחלקם בניינים שנבנו בעידן הקומוניסטי.

לשכת הקאנצלר הייתה ממוקמת על המפות ברחוב ווס 1-19 ובניינה, שהשתרע לאורך 400 מטרים, תוכנן ע"י אדריכלו של היטלר, אלברט שפאר, ב-1935 והושלם ב38'. כיום, הסביבה נראית למטייל המצוי די סתמית- שיכונים לא מרשימים ולא מטופחים במיוחד, גינה קטנה וגן ילדים. קשה לדמיין שהמקום הזה היה מוקד הרשע העולמי. דרומה משם ממוקם בניין המשמש כיום כמשרד הכלכלה אך שימש בעבר כמשרדו של הרמן גרינג, סגנו של היטלר. הבניין משרה סביבו אווירה קודרת. 

לשכת הקאנצלר ומשרדו של גרינג היוו את לב מדינת הטרור שיצר היטלר, אך התמונה אינה מושלמת ללא לב ליבו של שלטון האימה- מטה הגסטאפו ומטה האס.אס. המטות היו חלק של מסלול ברחוב וילהלם ששמו היה אז Prinz-Albrecht Strasse. היום נקרא הרחוב נידרקירשנר, על שמה של קטה נידרקירשנר, לוחמת קומוניסטית שנאבקה בנאציזם. 

כיום יש במקום מוזיאון פתוח שנקרא "מוזיאון הטופוגרפיה של הטרור". המוזיאון, אתר תיירות ששווה טיול, מציג את ההיסטוריה של המבנים ואת ההיסטוריה של הגסטאפו והאס.אס. מעניין לצפות במינון התיירות הגבוה במוזיאון- צעירים ומבוגרים, טיולים של כיתות בית ספר, בליל של שפות. מעניין אף יותר להקשיב להסברים השונים של המדריכים למיצגים והמאורעות.

 

מוזיאון פתוח במקום בו היה מטה הגסטאפו. צילם: גדי ויצטום
מוזיאון פתוח במקום בו היה מטה הגסטאפו. צילם: גדי ויצטום

 


שאלת ההנצחה

המסלול המתואר מעורר את שאלת דרך הנצחת השואה וזוועות המשטר הנאצי בברלין Berlin. הקמת האנדרטה המרכזית לזכר השואה לוותה בויכוח לגבי השאלה האם יש להקים אנדרטה מרכזית, או אולי לפזר בגרמניה Germany מספר אתרי הנצחה שילוו את חיי היום יום. המתנגדים לאנדרטה המרכזית טענו כי יותר מלהנציח את השואה, תעודד האנדרטה דווקא את שכחתה, ואילו פיזור אתרי הנצחה על המפה של גרמניה וברלין יוודא אזכור מתמיד ויום יומי של זוועות המשטר הנאצי.

תפיסה אחרת של הנצחה מעדיפה להציג חלל המייצג אובדן. לדוגמא רעיון ה-Void של דניאל ליבסקינד במוזיאון היהודי, או עבודתו של מיכה אולמן בכיכר בבל, המנציחה את שריפת הספרים באותה כיכר ע"י מבנה ספרייה שקוע באדמה ובו מדפים ריק.
על המדרכות בחלקים שונים של ברלין ניתן לראות, משוקעות במדרכה, קוביות מוזהבות עליהן מצוין שם אדם שחי במקום וגורש למחנה ריכוז.

ברלין Berlin מנסה ליצור איזון בין צורות ההנצחה השונות ולשלב בין צורות ההנצחה המסורתיות לצורות מודרניות בנות זמננו. שילוב אשר הופך את ברלין למוזיאון הנצחה מרתק. 



מידע על טיסות, דילים, נופשונים, בתי מלון, השכרת רכב, קלאבים, מועדוני נופש, חופשות, טיולים, חופשה בדקה ה-90, ספא, כרטיסי טיסה, טיולים מאורגנים ונופש ברגע האחרון ניתן למצוא באתרי התיירות של סוכנויות הנסיעות: אופיר טורס, איסטא, שטיח מעופף, גוליבר, הדקה ה-90, צבר, קשרי תעופה, ארקיע ועוד.