דיסקברי טיול עולמי | אמזונס- טיול בברזיל

האמזונס מעלה בקרב רבים אסוציאציות אודות אינדיאנים, קניבלים, מחלות, היעלמויות, חיות פרא ונחשי ענק. אך לא כך הדבר.  בחבל הענק הפראי והמסקרן, נוכל לראות נופים מרהיבים ותרבויות עתיקות  שאינם קיימים בשום מקום אחר בעולם.

מאת: מוטי סבאג


נהר האמזונס, המשתרע  על פני 6,000 ק"מ, הוא הארוך בנהרות דרום אמריקה, והשני באורכו בעולם אחרי הנילוס. מקור שם הנהר הוא שיבוש המילה "אמאסונו" (המיית ענני מים) וכינויו של הנהר בקרב האינדיאנים. יש שתי סברות לגבי השם המשובש ומי אחראי לו: האחת, מתמקדת בפרנציסקו דה אורלאנה, האירופי הראשון שירד בשנת 1541 באמזונס מהאנדים ועד לאוקיינוס האטלנטי. אורלאנה קלט בצורה לא נכונה את שם הנהר. בנוסף סבר אורלאנה שבאחת מהתנגשויותיו עם האינדיאנים, השוכנים לאורך חופי הנהר, נאבקו בו גם נשים לוחמות שנקראו אמזונות (אמזונות). מכאן נראה לו השם "אמזונס" כשמו האמיתי של הנהר. 


pontanegra ויטוריה רגיה, צילום: יונית קמחי
pontanegra ויטוריה רג'יה, צילום: יונית קמחי



הסברה השנייה מתייחסת לראשוני המתיישבים הפורטוגזים בברזיל, ששמעו מפי הילידים האינדיאנים אודות שבט של נשים לוחמות, שחיות במעבה הג'ונגל, ומגינות על אוצר בלום של זהב ואבנים יקרות. הפורטוגזים, שיצאו בעקבות האוצר, דימו את הנשים הלוחמות כאותן אמזונות מיתולוגיות. על שמן נקרא איפה הנהר הגדול ביותר בעולם: "ריו דאס אמזונס".

בפי המקומיים נהר האמזונס נקרא "ים האמזונס", מכיוון שבאזוריו הרחבים, בתקופת הגאות, הוא נראה ממש כמו ים. הגשמים הטרופיים השופעים הפוקדים אותו,  וכ- 1,150 יובלים, עושים את האמזונס לנהר העשיר ביותר במים על פני כדור הארץ.

בעקבות גשמים עזים, עולים פני הנהר בסביבות העיר מנאוס עד כ- עשרים ושבעה מטרים. האפיק, שרוחבו הממוצע הוא שני קילומטרים בכל ימות השנה, מתרחב בזמן הגאות עד 50 ק"מ. במרחק של כ- 80 קמ"ש מהמפגש של הנהר לים האטלנטי, באזור העיר בלהם, כבר מתערבבים מי הנהר במי האוקיינוס.
המדענים, שחקרו את מערכת היובלים של האמזונס, נתנו את דעתם להבדלים המפתיעים בצבעים ביניהם. הם כינו חלק מהיובלים "נהרות של מים לבנים", בשל הגוון הצהבהב של המים, שנגרם מהטיט שנמצא בתוכם.

הנהרות המכילים חומרים אורגניים, ומימיהם צלולים בעלי גוון כהה יותר, כונו על ידם כ"נהרות של מים שחורים".  ליד העיר מנאוס, במקום התחברותם של נהר הנגרו השחור ונהר האמזון הלבן, זורמים המים הצהובים והכהים במקביל, לאורך מספר קילומטרים ביחד, ואינם מתמזגים זה בזה. מקום זה נקרא "מפגש הנהרות", והוא מושך כמובן תיירים רבים שבאים לצפות בצבעי הנהר, יופין ועוצמתו.

בית על האמזונס. צילום: מוטי סבאג, גיא נוימן, יונית קמחי, בנצי ברזיל
בית על האמזונס. צילום: מוטי סבאג, גיא נוימן, יונית קמחי, בנצי ברזיל

גן עדן הולך ונמוג


חבל האמזונס עובר במרבית מדינות דרום אמריקה, למעט ארגנטינה, צ'ילה ואורוגוואי. שטחו הכולל הוא יותר משישה קמ"ר וחצי. שטחו של אגן האמזונס בברזיל הוא יותר ממיליון קמ"ר וחצי, והוא מהווה 42% משטחה של המדינה. רק אחוז מזערי מתושבי ברזיל חיים באזור זה, בשל האקלים הטרופי הקשה. מרבית תושבי האזור מתרכזים בעיר מנאוס, שבלב הג'ונגל, ובעיירות על גדות הנהר.

חבל האמזונס של ברזיל הוא האזור העשיר ביותר בצמחייה ובעלי חיים בדרום אמריקה. אולם, בשל כריתת העצים המסיבית זהו גן עדן שהולך ונעלם. יער הגשם האמזוני הוא הריאה של כדור הארץ, כיוון שהוא הגדול ביערות העולם. ביער ישנם מינים נדירים של צמחים ובעלי חיים, דוגמת הדולפין השונה מאחיו הימי, שחיי בנהר עוד מהתקופה שהאזור היה ים. גם  הפירינאות המפורסמות הן חיה ייחודית לאזור. מדובר בלהקות דגים, שמכרסמות את בשרו של כל קורבן תוך שניות. כפריים מקומיים דגים את הפירינאות, אוכלים את בשרן, יוצרים ראשי חץ משיניהם ומוכרים את לסתותיהם כמזכרות לתיירים. שלישיית הטורפים הגדולים של ג'ונגל האמזונס מורכבת מנחש האנקונדה, היגואר והאפיברה.

המסתורין של יער הגשם הדרום אמריקאי, בא לידי ביטוי באגדה עתיקת יומין, המתארת את הקרב בין כוחות הטוב, שסמלם הוא היגואר, לבין כוחות הרשע, המיוצגים על ידי  האנקונדה.   

ימי זוהר בלב הג'ונגל


האמזונס היא המדינה הגדולה בברזיל, ואוכלוסייתה מונה כשלושה מיליון תושבים וחצי. בירתה היא מנאוס, והיא שוכנת על גדות הנר ה"ריו-נגרו", בגדתו הצפונית של האמזונס. עד לפני כמה עשרות שנים, לא הייתה דרך יבשתית שהובילה אל העיר, והגישה אליה הייתה דרך המים. בעיר נמל גדול, והודות לעומק של נהר הריו-נגרו, יכולות אניות גדולות להגיע ממש עד לעיר עצמה. בסוף המאה ה-19 ידעה העיר ימי פריחה ושגשוג מדהימים בעקבות גילוי הגומי בה. באותה העת היו עצי הגומי של האמזונס מקור הגומי היחידי בעולם, ובשנת 1880 היווה ייצוא הגומי כ-26% מכלל הייצוא בברזיל. בתקופה זו נבנה גם בית האופרה המפורסם, שהיווה סימן לפריחה הכלכלית באזור זה. מנאוס הייתה פופולארית עד 1915, ואז החלה דעיכתה. כיום העיר סואנת, צפופה ואפורה. בית האופרה ניצב עדיין במרכזה של העיר כסמל לימי הזוהר ולעבר מפואר.

אמזונס. צילום: מוטי סבאג, גיא נוימן, יונית קמחי, בנצי ברזיל
אמזונס. צילום: מוטי סבאג, גיא נוימן, יונית קמחי, בנצי ברזיל

סיור בג'ונגל


מנאוס משמשת כנקודת מוצא טובה לסיורים בנהר האמזונס ובג'ונגל. קיימות שתי אפשרויות לסיור בג'ונגל: האחת היא להצטרף לאחד הסיורים המאורגנים של סוכנויות הנסיעות, הפזורות בעיר או בבתי המלון. אפשרות אחרת היא לשכור מדריך עם קאנו ולסכם אתו מראש על מספר ימי הטיול, המסלול והמחיר. במסגרת הסיור באמזונס ניתן לדוג פירינאות או ללכוד קיימנים. במהלך הסיור ניתן לראות שושנות מים ענקיות, עצי גומי ובעלי חיים שונים ומשונים. אין ספק שאחד המראות המרשימים של הסיור הוא המפגש בין הנהר השחור והלבן, שהוזכר לעיל. קחו בחשבון שהביקור באמזונס הוא אחד המסלולים היקרים ביותר בברזיל.