מסעדות בטוסקנה - איטליה

אין כמו מסעדות בטוסקנה: היין נשפך כמים, השיחות זורמות אל תוך הלילה והמטעמים נערמים על השולחן כיד המלך, עד שכל מה שנשאר זה לצעוק "בסטה, בסטה". חופשה בטוסקנה, הגרסה הטעימה


מאת: רונן אלבז


לאכול בטוסקנה זה לא רק ליהנות מהמטבח המעולה שלה, המבוסס על השילוב בין פשטות לאיכות. החוויה הגסטרונומית הטוסקנית היא לשוחח על עניינים ברומו של עולם עם בעלי הבית, עם המלצרים ועם הסועדים היושבים בשולחנות הסמוכים, להמתין בכיליון עיניים למנה הבאה, ואגב כך להכיר את תרבות האוכל הטוסקנית כמו גם את תושבי המקום.

חווייה ייחודית ואותנטית. מסעדת אל מרסילי
חווייה ייחודית ואותנטית. מסעדת אל מרסילי

קווים לדמותן של המסעדות בטוסקנה

המסעדות בטוסקנה נחלקות לכמה סוגים: המסעדה היקרה המכונה ריסטורנטה (Ristorante), המסעדה העממית (Trattoria) המגישה אוכל מקומי, והטברנה (Taverna) או האוסטרייה (Osteria) שהיא מסעדה או קפה-בר קטן ושכונתי המגיש מזון פשוט, טעים וזול. רבים מהלקוחות במסעדות הקטנות נוהגים לשתות ליד הבר אספרסו קצר או ארוך, או אפילו לאכול בעמידה. מדובר במנהג איטלקי מקובל, שגם חוסך את תשלום דמי עריכת השולחן שנדרשים מהסועדים באיטליה עבור הישיבה ליד השולחנות (שירות שבמדינות אחרות נראה מובן מאליו). בתום הארוחה מומלץ גם להשאיר טיפ למלצרים.

הסעודה בטוסקנה בפרט, ובאיטליה בכלל, כוללת מספר רב של מנות שמאתגרות את הסועדים הנקרעים בין הטעמים הנפלאים לבין החשש מהתפוצצות פיזית של בטנם: המתאבנים (אנטיפסטי) הפותחים את הסעודה, וכוללים קרוסטינו (Crostino) ברוסקטה (Bruschetta), קרפצ'יו (Carpaccio) ועוד; המנה ראשונה (Primo) שעשויה להיות מרק, פסטה או אפשרויות אחרות; המנה השנייה (Secondo), שהיא המנה העיקרית הכוללת לרוב מנת בשר או דג ותוספות; מנת הקינוחים (Dolce), שאחד הידועים והטעימים שבהם הוא עוגת הטירמיסו.

בתום הארוחה נהוג לשתות קפה אספרסו. איטלקי מהוגן לא יעז לשתות קפוצ'ינו לאחר הסעודה - חובבי הקפה ההפוך ראו הוזהרתם. לאחר הקפה אפשר לקנח בליקר מתוק, לימונצ'לו או גראפה.

 
איל לטיני - אם חשקתם באוכל טוסקני אותנטי כדאי שתקפצו למסעדת "איל לטיני" (Trattoria Latini) הפופולארית שבפירנצה. המסעדה נפתחה בשנות ה-50 של המאה ה-20 בידי משפחת לטיני כמסעדה מקומית קטנה, והפכה ברבות הימים למוסד קולינארי איכותי ולא יקר המבוקש בקרב איטלקים ותיירים כאחד. 

כדי לאכול באיל לטיני כדאי להגיע מוקדם, לפני פתיחת המסעדה ב-19:30 בערב, ולהתייצב בקדמת התור המתחיל להשתרך מול פתח המסעדה. תמיד כדאי להזמין מקומות מראש, כמובן, אולם הדרך היחידה להבטיח את כניסתכם המהירה והחלקה היא פשוט להקדים להגיע לפני יתר הסועדים.

לאחר שתיכנסו למסעדה, יושיבו אתכם סביב שולחנות עץ ארוכים המלאים באנשים רעבים בדיוק כמוכם. שולחנות האוכל באיל לטינו אינם רק מקום לשבוע בו, אלא גם מקום לרכוש בו חברים לנצח, או סתם שותפים לשיחה על כל נושא, החל מהפוליטיקה הגלובלית ועד לתענוגות המטעמים המקומיים. אחת החוויות המרגשות ביותר במסעדה, היא לשבת לצדם של זרים גמורים, שהופכים בתום 3-4 מנות אוכל, וכמות כפולה של כוסות יין, לחלק מחוג חבריכם הקרוב ביותר.

אל תצפו לקבל תפריט של ממש, פשוט תבחרו מה שמוצא חן בעיניכם מרשימת ההצעות שתקבלו בעל פה מהמלצרים. בין המאכלים שנחשבים לספינת הדגל של המסעדה: הפאפה אל פומפדורו (Pappa al Pomodoro) ומרק הריבוליטה (Ribbollita).

תאכלו כמה שתוכלו, וכשתרגישו שבעים פשוט תצעקו למלצרים "Basta" (די). אל תשכחו את הקינוחים המקומיים, ביניהם טבילת עוגיות שקדים ביין קינוח מתוק - vino santo.
המסעדה פתוחה בימים ג' עד א' (סגורה בימי שני), בשעות 14:30-12:30 ו-22:30-19:30.
טלפון: 39-055-210-916+
כתובת: Via Dei Palchetti 6/r

 
אל מרסילי - אחת המסעדות המוכרות ביותר בעיר סיינה היא אל מרסילי (Al marsili), השוכנת ליד הדואומו ומציעה מטבח טוסקני מסורתי איכותי. המסעדה שוכנת במבנה עתיק, עם קשתות מדיאבליות כבדות המעניקות חוויה ייחודית ואותנטית. מומלץ להזמין מקומות מראש, ואפילו אם אתם כבר מלאים בסיום הארוחה – אל תוותרו על הקינוחים.
טלפון: 39-057-747154+
כתובת: Via del Castoro 3
 

המסעדה של מריו - המסעדה של מריו היא מסעדה קטנה ופופולארית, אליה מגיעים תיירים רבים ומקומיים כאחד, הרוצים להנות מארוחה טובה באווירה חמה ותוססת. מריו מפורסם בפסטה הביתית שהוא מכין, אז אם הגעתם למסעדתו של מריו המנה המומלצת היא פסטה, כל תוספת באה בחשבון.
כתובת: via Rosina 2/R ליד ככר דל מרקאטו צנטרלה (המרכז הראשי)
טלפון: 055-218550- 39+