יהדות פראג - צ'כיה

מסע בעקבות יהדות פראג, שנודעה כאחת הקהילות המפוארות ביותר בהיסטוריה של יהודי אירופה והייתה אחת החשובות בהן


מאת: צוות דיסקברי


ההיסטוריה של יהודי פראג החלה אי שם בשנת 1091, כאשר קבוצות של יהודים הגיעו לפראג ממדינות במזרח ובמערב אירופה, ביניהן ספרד, גרמניה, פולין, רוסיה, ועוד. התפצלות זו היא ככל הנראה הסיבה שמלכתחילה נוצרו בעיר שתי שכונות יהודיות האחת סמוך למצודת פראג והאחרת סמוך למבצר וישהראד.

בית הכנסת הספרדי. צילום: Czech Tourism
בית הכנסת הספרדי. צילום: Czech Tourism


גזירות ופרעות


חייהם של יהודי פראג היו רחוקים מלהיות קלים. במשך מאות שנים סבלו הם מרדיפות והתנכלויות. ובמאות ה-13 וה-14 נגזרו עליהם גזירות ביניהן הסתגרות בגטו, ענידת אות קלון ואישור לעסוק רק בהלוואה בריבית. במאה ה-15 החלו היהודים לעסוק גם במסחר ובמלאכה – דבר שיצר מתיחות בינם לבין שכניהם הלא יהודים. למרות זאת זכו היהודים בתקופה זו להגנה חלקית מצד השלטונות.

במאה ה-17, הוגבלו תנועת היהודים, מקום מגוריהם ואמצעי המחייה שלהם. בימי המלכה תרזה (1740 – 1780) גורשו יהודי פראג הורשו לחזור רק לאחר התערבות דיפלומטים ותשלום מס גבוה. ב-1782 פרסם יוזף השני את "כתב הסובלנות" ויהודי פראג נהנו מהמדיניות החדשה על אף שחויבו לאמץ שמות משפחה אחרים, לייסד בתי ספר חילוניים, לשרת בצבא ולהפסיק את השימוש בעברית ובאידיש בחוזים עסקיים.


אמנציפציה והתבוללות


החל מאמצע המאה ה-19 עברו יהודי פראג תהליך חילון שנבע בעיקר מתהליך האמנציפציה שהחל לצבור תאוצה והעניק ליהודים חירויות וזכויות רבות. האמנציפציה להתבוללות דתית ותרבותית, ויהודים רבים קיבלו חינוך חילוני.

לאחר הקמת הרפובליקה הצ'כוסלובקית (1918) סופחו פרברי פראג לתחומי העיר, אך הקהילות היהודיות לא התאחדו בעקבות זאת, ולכן פעלו בפראג שבע קהילות - הקהילה הוותיקה בעיר עצמה ושש קהילות בפרברים.


בית הקברות היהודי העתיק. צילום: Czech Tourism
בית הקברות היהודי העתיק. צילום: Czech Tourism


התקופה החשוכה בהיסטוריה


בתקופת השואה הגיעו לפראג פליטים יהודים רבים מגרמניה ומאוסטריה. עם פרוץ המלחמה נאסרו יהודים רבים, אבל ראשי הקהילה היו איתנים בדעתם לגונן על אנשיה, ומוסדותיה המשיכו להתקיים בסתר ובתנאים קשים מנשוא. החל מ-1941 ועד סוף המלחמה הושמדו יהודי פראג וצ'כיה בשיטתיות וכיום רשומים שמותיהם של למעלה מ-77,000 יהודי צ'כיה שנספו בשואה, על קירות בית הכנסת פנקס ברובע היהודי.

אחרי המלחמה שוקמה הקהילה ומנתה כ-10,000 נפש. הפלישה הסובייטית וכינון המשטר הקומוניסטי גרמו לרבים מהם להגר ומהקהילה היהודית נותרו רק אלפים בודדים. כיום מונה הקהילה מספר זעום שאינו עולה על 3,000 איש.


אתרים שכדאי לבקר בהם 


בפראג ישנם כיום מבנים רבים המעידים על החיים היהודים התוססים שהיו בה פעם.

בית הקברות היהודי העתיק
- בית הקברות נחשב לאחד העתיקים באירופה והוא מהווה אתר עלייה לרגל, לתיירים מכל העולם, הדתות והלאומים. המקום מכיל כמות נכבדת (כ-12,000) של מצבות עתיקות, שהזמן ופגעי מזג האוויר השאירו בהן את חותמם.
כתובת: ulice 3 Prague 1 Siroka

בית הכנסת הישן – חדש -
לא מעט אגדות נרקמו סביב בית הכנסת הזה. יש הטוענים כי אבניו הובאו על ידי מלאכים, ויש כאלה שמשוכנעים כי חכם יהודי מסתורי בא לפרנסי בית הכנסת, והראה להם גבעת אדמה שמתחתיה בית כנסת בנוי ושלם. כך או כך, מדובר במבנה מעניין ועתיק שנבנה בראשית המאה ה-15 והצליח לשרוד שריפות ומלחמות.
כתובת: ulice 3 Prague 1 Siroka

המוזיאון היהודי -
במהלך מלחמת העולם השנייה פקד היטלר על אנשיו לאסוף פריטי יודאיקה נדירים מרחבי אירופה, שיתארו את המורשת היהודית לאחר השמדתה. כיום כולל המוזיאון מספר בתי כנסת וכן את בית הקברות העתיק. הוא ממוקם ברובע יוספוב.


מידע נוסף על טיולים, אתרי תיירות ונופש בפראג - צ'כיה ניתן למצוא בכתבות נוספות באתר דיסקברי טיול עולמי Discovery.