קזבלנקה - תעודת זהות


לפניכם רקע היסטורי על קזבלנקה, מידע על האתרים היהדיים הבולטים, טיסות, תחבורה ואתרי החובה שאסור לפספס.
קזבלנקה- תעודת זהות.

מאת: שרה אלפסי
צילום: אריה אלאלוף, יוסי בן-עמי

תעודת זהות

קזבלנקה(Casablanca)  היא הגדולה שבערי מרוקו(Maroco)  והעיר השניה בגודלה בצפון אפריקה )העיר הגדולה ביותר היא קהיר(. היא ממוקמת במישור החוף המערבי של מרוקו, מישור שאוויה הפורה, לחוף האוקיאנוס האטלנטי, כ-90 ק"מ דרומית לרבאט. העיר משתרעת על שטח של כ-125 קמ"ר ואוכלוסייתה מונה כ-4 מליון תושבים. מתוכם מונה הקהילה היהודית 7000 נפש. קזבלנקה היא עיר הנמל הגדולה של מרוקו. זהו למעשה הנמל השני בגודלו ביבשת אפריקה כולה )הראשון הוא נמל דרבן Durben, אשר בדרום היבשת(. 

רחוב ראשי  בעיר הלבנהצילום: אריה אלאלוף, יוסי בן-עמי
רחוב ראשי בעיר הלבנהצילום: אריה אלאלוף, יוסי בן-עמי


היסטוריה

בעבר בתקופה הפליאוליתית, בימי האדם הקדמון חיו במישור שאוויה ציידים ומלקטים. העדויות על קיומם נתגלו בשנת 1955, במסגרת עבודות חציבה בסלע, עת נמצאו עצמותיו של "אדם קזבלנקה" אבטיפוס מהתקופה הפליאוליתית. במאה ה-6 לפנה"ס הייתה קזבלנקה מושבה פניקית. הפניקים, בני בניהם של הצורים והצידונים, הקימו נמל בקזבלנקה. כיורדי ים מנוסים סחרו הפיניקים בזהב, בעבדים, בבדים ובמוצרי מזון, אט אט הפכו למעצמה הימית שהקיפה את כל חופי אפריקה והגיעה גם לחופי האוקיאנוס האטלנטי. עם הכיבוש הערבי במאה ה-7, נוסדה במקום עיירה שנקראה אנפה וברבות השנים הפכה לבירת הממלכה הברברית של שבטי הברעו'טה ( barghawata).  הברברים הינם התושבים הקדמונים של צפון אפריקה. הם נקראו כך ע"י היוונים והרומאים כי לא ידעו לטינית.


במאה ה-21 העיר נכבשה ע"י הסולטן אלמוחד עבדל מומן מהמווחידון, והמשיכה לתפקד כעיר נמל. הגיאוגרף הערבי, אלאידריסי, תיאר את אנפה כנמל מסחר מרכזי, מאוחר יותר הפכה העיר בסיס לשודדי ים. הפורטוגזים, ששודדי הים התנכלו לאוניותיהם, היו נחושים בדעתם להרוס את העיר, ואכן ב-1468, משלחת צבאית גדולה שכללה כ-10,000 חיילים ב-50  אוניות, הגיעה מליסבון. החיילים הפורטוגזים כבשו את העיר, שרפו אותה וגירשו את כל תושביה. העיר הפכה לתל חורבות, אולם לא חלף זמן רב ושודדי הים חזרו לפעילותם. בשנת 1515, כעבור 47 שנים, חזרו הפורטוגזים וכבשו את העיר. השליטים החדשים שלטו בעיר עד לשנת 1755. בשנה זו נטשו הפורטוגזים את העיר, בעקבות רעידת אדמה הרסנית שפגעה גם בליסבון.


בשנת 1862 חנכה החברה הצרפתית "פאקי", את קו האוניות הראשון בין מרסיי לקזבלנקה ומדינות אחרות באירופה )הקו פעל עד 1983(. תחת שלטונו של סידי מוחמד עבד אלרחמן, התפתחו יחסי מסחר ושירותים קבועים בין קזבלנקה למרסיי. הפלישה של האירופיים למרוקו יצרה התמרמרות רבה בקרב האוכלוסייה המקומית שהובילה למהומות ולמרד גלוי בעידוד הסולטאן.

אולם השליטה הצרפתית הביאה בסופו של דבר לשגשוגה של העיר. מושל העיר המרשל הצרפתי ליוטה הוא שפיתח את העיר והובילה למעמדה הנוכחי. בשנת 1924 נכבשה קזבלנקה על ידי צבאות בנות הברית ובשנת 1943 בחודש ינואר התקיימה ועידת קזבלנקה, אשר העלתה את העיר על המפה העולמית, עת נפגשו בה מנהיגי ערב, רוזוולט וצ'רציל עם גנרליים צרפתיים. בשנת 1956 הסתיים שלטון החסות הצרפתי )פרוטקטורט(  וקזבלנקה הוחזרה לשליטה מרוקאית.

סמטא ברחוב חובוסצילום: אריה אלאלוף, יוסי בן-עמי
סמטא ברחוב חובוסצילום: אריה אלאלוף, יוסי בן-עמי

שדה התעופה ותחבורה

טיסות סדירות וטיסות צ'ארטר לקזבלנקה מגיעות לנמל התעופה "מוחמד החמישי", המשותף לקזבלנקה ולרבאט. הוא נמצא במרחק של 35 ק"מ מהעיר ונפתח בשנת 1980 על ידי המלך חסן השני. ניתן להגיע משדה התעופה לעיר ברכבת, באוטובוס או במונית. רכבות  TNR מובילות אל תחנת הרכבת המרכזית בעיר קאזה פור. נסיעה ברכבת אורכת כמחצית השעה. נסיעה באוטובוס ארוכה יותר, מספר קווים מקשרים בין השדה לעיר. הנסיעה  במונית היא היקרה ביותר כמובן. בעקרון אם תבחרו לנסוע במוניות בעיר, וודאו שהנהג אכן הפעיל מונה.


אתרים יהודיים


נופש בקזבלנקה לא יהיה שלם ללא ביקור באתרים היהודיים הרבים ברחבי העיר
.
ה"מלאח" היהודי - בחלק הדרום-מזרחי של ה"מדינה" העתיקה נמצא ה"מלאח". בעבר שימש ברובו כאיזור מגורים של כ-25,000 יהודי קזבלנקה, טרם הגירתם לישראל. רובם  היו יהודים עניים, שהגיעו ל"מלאח" בשנות ה-30 וה-40, על מנת למצוא פרנסה בעיר הגדולה. כיום מאוכלס המקום במקומיים ולא ניתן להבחין עוד במשהו מהעבר היהודי במקום. כדאי לבקר בביתו של ר' חיים פינטו, שהפך לאתר קדוש ויהודים ומוסלמים כאחד פוקדים אותו. בית העלמין היהודי העתיק - שוכן בלב המדינה, ברובע בו טוויל.

בבית העלמין שנקרא "בית החיים" קבורים הצדיקים ר' שלמה נחמיאס, ר' אליהו דנאן, ר' יצחק שטרית, ר' חיים בן-דהאן, ר' חיים פינטו, ר' אברהם אבוחצירא ועוד רבים מצדיקי המקום.

בבית הקברות הישן
המצבות הרוסות ומתפוררות מפגעי הזמן. על מצבות רבות חקוקים תבליטים ועיטורים מיוחדים וכל זה מהיום שהחלו היהודים לקבור בבית הקברות  החדש שברובע בל אמסיק.

מרכז העירצילום: אריה אלאלוף, יוסי בן-עמי
מרכז העירצילום: אריה אלאלוף, יוסי בן-עמי

אתרים מומלצים


למרות שקזבלנקה הינה מטרופולין מודרני ענקי, מרבית המקומות העשויים לעניין תיירים נמצאים במרחק הליכה זה מזה. להלן מספר אתרים השווים ביקור בעת החופשה בקזבלנקה.


כיכר האומות המאוחדות
- המרכז האדמיניסטרטיבי של העיר. כאן מרוכזים זה לצד זה משרדי הממשלה, בית המשפט, הדואר, הקונסוליה הצרפתית ובית העירייה המכונה "הבלאדייה", נזהה אותו על פי מגדל שעון המתנשא לגובה של 50 מ'. מעברו השני של רח' חסן ה-2 יש גן ורחבה מרוצפת, שבמרכזה מזרקה אורקולית ומסביב הומות יונים המלקטות זירעונים מידי התיירים.

קתדראלת סקר
- נמצאת בקרבת כיכר האומות המאוחדות, בפינה הצפון מערבית של הפארק "הליגה המערבית". הקתדראלה נבנתה ב-1930. היא מסוידת בלבן ומעוטרת בויטראז'ים יפים, כמו 'אחותה' שבפריז. לא ניתן להיכנס אליה, כי הקתדראלה הפכה למחסן.


פארק "הליגה הערבית
" - את הפארק חוצה שדרת דקלים ופיקוסים נהדרת של רח' מולאי יוסף. בפארק, הגדול ביותר של קזבלנקה, יש שילוב מופלא של מדשאות, דקלים ועצי פיקוס.  שווה לסייר ולטייל במסלולי הפארק, ולהגיע עד הקצה של הפארק, בו נמצא המונומנט של הסייר הצרפתי המפורסם, שארל דה-פוקו, שערך ב-1883 מסע מחקר במרוקו וכתב את הספר "תיור במרוקו".

הטיילת
- בצד שמאל של רח' אלמוחאדס, נראה שרידי חומה עתיקה ועליה תותחים. מצידי הטיילת חנויות מזכרות לתיירים. בקצה הטיילת נמצא קברו של סידי בליוט, פטרונה של העיר קזבלנקה, שהיה אהוב ויקר גם ליהודים. כדי לטייל ולסייר במקום, ולהתרשם מהאווירה. 

ה"מדינה" – העיר העתיקה - נמצאת בצפון העיר, קרוב לנמל ולעיר החדשה. המדינה מוקפת בשרידי חומה עתיקה ובחומה חדשה. למדינה מאות סמטאות וכולה שוק אחד גדול, המשרת את אוכלוסיית העיר החדשה. השוק הגדול מחולק לשווקים קטנים של רובע או סמטה, שכל שוק קטן שייך לנושא ותחום אחר, כמו: שוק הפירות והירקות, שוק התבלינים, שוק הבגדים, ועוד. כאן ניתן למצוא דילים טובים על בגדים אתניים, מזכרות, ושלל פריטים עתיקים ומיוחדים.

רובע אנפה-
מומלץ לסייר ברובע היוקרתי ביותר בקזבלנקה. את הרובע החלו לבנות ב-1930, לאורך הרחובות וילות, בתי פאר וארמונות הטובלים בגינות וגנים. כאן גרה שמנא וסלתא של תושבי קזבלנקה.

 

טיול מאורגן למרוקו לחצו כאן