דיסקברי טיול עולמי | נופש בסידני- אוסטרליה

נופש בסידני יגלה לכם את מה ששאר העולם כבר יודע: סידני היא עיר חוף יפהפייה בעלת מבנים מרשימים, חיי לילה וחופים חלומיים

מאת: זאביק רילסקי

מאת: זאביק רילסקי

 

היא שוכנת לגדות מפרץ יפיפה עם מפרצים קסומים, ונחשבת לאחת הערים היפות בעולם. נא להכיר: זוהי סידני העיר שזכתה לכינוי "הכתובת הטובה בעולם" . זוהי העיר המקשרת בין מזרח למערב, חדש וישן. עיר המשדרת חופש, הנאת חיים וקצב תוסס. העיר ידועה בנופיה האורבניים הטובלים בתפאורה נפלאה של טבע וים. סידני היא הרוח של אוסטרליה עם מרקם תרבותי עשיר, שנוצר ועוצב במשך 200 שנה – למן הגעת האדם הלבן ועד ההכרה בשורשי התרבות האבוריג'ינית.



<p>מבט אל הים ובניין האופרה. צילם: זאביק רילסקי</p>

מבט אל הים ובניין האופרה. צילם: זאביק רילסקי

יופייה של העיר

הדרך הטובה ביותר להכיר את העיר היא מן הים – בשיט איטי ומרגש, הכולל ארוחת צהריים או ספל קפה. הספינה תחלוף על פני לשונות הים המפורצים, לאורכם פרושה העיר ותאפשר להציץ בשכונות המיליונרים ובבתי החוף, בכתמי היערות הנושקים לים, ובמרכז העיר הקוסמופוליטית. תהיה זו גם הצצה קסומה אל עבר הרבעים ההיסטוריים של העיר, המשולבים בבנייה מודרנית, אל ספינות עתיקות, דוגמת אלה שהביאו את המהגרים והמגלים הראשונים ואל מאות מפרשיות קטנות השטות במי המפרץ.

מרכז העסקים ומרכז העיר מתרכזים במשולש לא גדול בין מגדל התצפית AMP למפרץ דארלינג ול- Circular Quay ובית האופרה. התצפית מראש המגדל, ברום של 305 מטר, מעניקה מבט פנורמי מרהיב על העיר וסביבותיה עד להרים הכחולים הנמצאים במרחק של כ- 100 ק"מ ממנה. במגדל מצויות מספר מסעדות מסתובבות ראויות לביקור שמעבר לאטרקציה הגלומה בהן הן מזמנות מפגש קולינארי חביב עם מטבח המהגרים של אוסטרליה.

מרכז העיר הוא סבך של מבנים מודרניים של זכוכית ומתכת, אשר הוקמו לרוע המזל, תחת מבנים קודמים ומעניינים הרבה יותר. פה ושם בין המבנים העתידניים, עדיין אפשר למצוא מבנים היסטוריים בנויים בסגנון קולוניאלי מרהיב כדוגמת בניין DJ שהוא בית המסחר היפה בעיר ואחד היפים בעולם – הוא נבנה בשנת 1927 בשילוב של זכוכית שיט וכרום. מול המרכז ממוקם הייד פארק, המשמש כריאה ירוקה, בעיקר לעובדים בבניינים שמסביב. בשולי הפארק מתקיים מדי שנה ה'מארדי גרא' – מצעד הגאווה המפורסמים בעולם.



<p><span style=BACKGROUND-COLOR: #f8f8fa>קו הרקיע של סידני. צילם: זאביק רילסקי</span></p>

קו הרקיע של סידני. צילם: זאביק רילסקי

מבחן האומץ

אזור הרוקס (Rocks) העתיק - בואכה גשר המפרץ ובית האופרה הוא אחד המוקדים המתויירים והפופולאריים בעיר. כאן, על פני סלעי אבן החול, נחתו האסירים הראשונים שהגיעו ב- 1788 ונטעו את אוהליהם. כאן הוקם בית החולים הראשון, המצודה, טחנת הרוח והמאפייה, ובמאה ה-19 הפך האזור לליבה של העיר המתפתחת ולמוקד המסחרי העסקי שלה.

כיום זהו אחד ממוקדי העניין והמשיכה העיקריים של העיר סידני, המהווה את המקבילה של הגריניץ' וילג' הניו יורקי. כאן אפשר למצוא הכל – חנויות מעוצבות בקפידה, בתי מלון, גלריות לאמנות, מסעדות קטנות, פאבים ספוגי אווירה ובתי אבן יפים, המשמרים את ימי ראשית ההתישבות. סמטאות האבן והכתובות הישנות, שעדיין מתנוססות על החנויות והקירות, משווה לשכונה את אופייה המיוחד ומעניקות לה אווירה של מקום קטן ולא של כרך אורבני, המאפיין את נרכז העיר.

במרכז השכונה נמצאת הכניסה, או יותר נכון, העלייה לסיור גבורה על גשר המפרץ. תמורת סכום כסף, (כ- 300 ₪) יכולים האמיצים שביננו להצטרף לקבוצה מודרכת שחבריה קשורים זה לזה באזיקונים, להליכה על גשר המפרץ. החוויה מפחידה למדי, אך היא מספקת תצפית מדהימה לעבר המפרץ, לבית האופרה וללשונות הים.

עד שנות ה- 30 של המאה הקודמת, חצו עשרות מעבורות קיטור את נתיבי המים בעיר – הדרך היחידה באותם ימים, לחצות את המפרץ. כשעלה מספר התושבים בעיר, ועימו נפח התנועה המוטורית, הוחלט בשנת 1932 על הקמת בגשר, המחבר בין Milsons Point בצפון ל- Dawes Point בדרום. מבצע ההקמה ארך תשע שנים, בסופו הוקם הגשר המכונה בפי המקומיים עד היום, "מתלה המעילים".



<p>&nbsp;</p>

 

בית האופרה המפורסם

החשוב בין שלושת קודקודי מרכז העיר, הוא אזור האופרה וה- Circular Quay, המהווה את המרכז הימי של עיר המפרשים והמפרצים. האתר עליו הוקם בית האופרה היה בעבר אי קטן, המופרד מהיבשת בתעלה. האי נקרא "בנלונג" על שמו של האבוריג'יני שנשלח עם מפקד הצי למלך אנגליה, ג'ורג' השלישי כדי להכיר לו את הילידים במושבת הכתר.

תחילת הקמת המבנה, שנחשב לאחד מפלאי האדריכלות המודרנית, היתה בשנת 1959. אולם מים רבים זרמו במפרצי העיר, עד שתושביה הוזמנו לטקס הפתיחה, שנערך בשנת 1973. המבנה המעוצב מכיל חמישה אולמות, ומשמש כמעונם של האופרה הלאומית האוסטרלית ולהקת הבלט הייצוגית. אולם האופרה מכיל 1,500 מושבים, אולם הקונצרטים – 2,600 מושבים, ואולם נוסף, בו 400 מושבים, משמש כתיאטרון. כך – זהו לא רק מבנה אופרה, אלא מכלול ענק של אולמות, אירועים וקונצרטים, המהווה את מרכז החיים התרבותיים של העיר. נוסף לכל אלו, מארח המבנה תזמורת, הצגות תיאטרון וקונצרטי פופ, מצויים בו אולמות לחזרות, מסעדות, ברים ואולם תערוכות. סיורים מודרכים יוצאים מדי שעה ממרכז המבקרים ובימי א' אפשר לבקר מאחורי הקלעים.

הקמת המבנה המפואר לוותה בשערוריות ומאבקים והיתה משך שנים הטלנובלה הטובה ביבשת. בתחילה העריכו את עלות הקמתו של בית האופרה ב- כמליון דולר אוסטרלי, ובתחרות שנערכה בין אדריכלי העולם, זכה הדני יורן אוסטן. הוא תכנן מבנה ייחודי, שאפשר יהיה להתבונן בו מכל זווית אפשרית, כשתחתיתו בנוייה בתבנית מקדש בני המאייה וגגו – זווית חמישית, עילית. בחזון המרהיב היה נעוץ פגם קטן – אי אפשר היה ליישם את התכנית.

התכנון שונה. בשנת 1966 כשעלות המבנה הגיעה ל- 70 מיליןן דולר אוסטרלי, התפטר האדריכל הדני ועזב את גבולות המדינה. צוות אוסטרלי סיים את הבנייה, כשהכסף גויס במפעל הגרלות מיוחד, שנמשך שנים. עם סיומו, הגיעה עלות המבנה לכ- 106 מליון דולר. התוצאה הסופית היתה שונה מן המתוכנן, אבל אין ספק שההשקעה הצדיקה את עצמה והמבנה שהוקם לבסוף הוא מן המרתקים בעולם, והוא נחשב לסמלה של העיר ולאבן שואבת עבור מקומיים ותיירים כאחד הבאים לחזות בפלא הארכיטקטוני הבנוי בצורת ספינה לבנה ובוהקת הנראית למרחוק.

מידע נוסף על טיולים, אתרי תיירות ונופש בסידני- אוסטרליה ניתן למצוא בכתבות נוספות באתר דיסקברי טיול עולמי Discovery.