צפת, חצור הגלילית וראש פינה


צפת, חצור הגלילית וראש פינה- היסטוריה עשירה, יופי מרהיב ומסלולי טיול מאתגרים.
לפניכם מספר טיולים מומלצים:


צפת – עניין, אווירה ויופי
אמרת צפת, אמרת אווירה. עבר הכרוך בתורת הנסתר והווה זרוע מראות ציוריים.
ציירים, פסלים, כליזמרים. אוויר הרים, שלג ו"זקני צפת היו אומרים".
בעצם עיר די קטנה. אוכלוסייה ותיקה לצד עולים ומאות "בעלי תשובה", שמצאו בצפת "נשמה יהודית". לפי מיסטיקנים, לצפת מקום חשוב בגאולה: המשיח יעבור בה בדרכו לירושלים.
הטיול בצפת רב - חושי: גלריות אמנים, סמטאות ציוריות, נוף משגע ומוסיקה ייחודית ב"חג הכליזמרים" השנתי. הטיול  בצפת  חוצה – זמנים: שרידי מבצר צלבני לצד סיפורי גבורה מתש"ח, חאן ממלוכי לצד בתי כנסת בני מאות שנים.
צפת מונה היום כ- 30,000 תושבים, כרבע מהם עולים חדשים מחבר העמים ומאתיופיה. העיר נמצאת בתהליך מואץ של שיקום הרובע העתיק, בתי הכנסת וקריית האמנים. "חג הכליזמרים" השנתי הייחודי מצטרף למוקדי משיכה תיירותיים רבים: סמטאות ציוריות ואוויר הרים, קריית האמנים ואותה "רוח יהודית" מיוחדת השורה על העיר.
 
חצור הגלילית-הסטוריה ובילויי למשפחה
הוקמה בשנות ה- 50 המוקדמות בסמוך לתל חצור ההיסטורי. עדויות על יישוב עתיק חוזרות אל המאה ה- 19 לפנה"ס. בהיותו תל חצור חולש על עורק התחבורה הראשי של אורחות הסוחרים ושיירות הצבא, שנעו מצפון אל הים, רבו המלחמות על השליטה פה. במקרא נזכרת חצור כמרכז המדיני של צפון הארץ בתקופת הכיבוש ותחילת התנחלות השבטים. לאחר שנכבשה והיתה לעיר ישראלית, נכללה בנחלת נפתלי. חצור הישראלית נחרבה בימי מסעו הגדול של תגלת פלאסר השלישי מלך אשור, בשנת 732 לפנה"ס, ושוב לא נזכרה בשום מקור כתוב. מאז, חצור היתה נטושה ללא יושב במשך אלפיים שנה. מרגשת העובדה, כי מאות ממתיישביה הראשונים של חצור החדשה סייעו לצד פרופ' יגאל ידין והמשלחת מטעם האוניברסיטה העברית בחפירות באתר חצור הקדומה, הסמוך לביתם.
בפאתי העיירה מצוי קברו של התנא חוני המעגל . מדובר בסוף ימי הבית השני, הימים ימי בצורת קשה. התנא חוני "עג עוגה" ועןמד בתוכה, עד שנעתר הקדוש ברוך הוא וממטיר גשמי ברכה (מסכת תענית) . על פי המסורת, גם יונתן בן-עוזיאל, מתלמידי הלל הזקן, קבור בסמוך. אלפי רווקים ורווקות פוקדים מדי שנה את קברו כסגולה לזיווג מוצלח. בנוסף יוכל המבר בחצור למצוא קניון ממוזג בכניסה לעיירה ובו מגוון מסעדות וחנויות וברחבי העיר ניתן למצוא חנויות אותנטיות למדיי.
 
ראש פינה-הקסם
קבוצת אברכים מטפסת במעלה המזרחי של הר כנען. תרל"ח, 1878, הגיעו מצפת להאחז ליד הכפר הערבי ג'עוני. רעבים ותשושים, הם חוזרים כעת לצפת,מפנים את במת ההיסטוריה לקבוצה רעננה ותוססת- החלוצים מרומניה.
בשנים שלאחר קום המדינה גדלה ראש פינה והתרחבה, בשטח ובאוכלוסים. בשנות השישים המוקדמות הייתה אבן שואבת לצעירים מחפשי משמעות, אי קטן של "ילדי פרחים".
כיום מונה המושבה כ-2500 נפשות. לצד בתי הוותיקים נבנו ונבנות גם בימים אלה שכונות חדשות. גאוות המושבה בין היתר על בתי הספר, המתנ"ס, בית התרבות הפעיל,בית הקירור והאריזה "רפקור"- המשרת את חקלאי המושבה חקלאי המושבה ומשווק את פרי עמלם בארץ ובחו"ל. שני מרכזים מסחריים ובנק משרתים גם את תושבי היישובים הסמוכים ואת עוברי האורח והמטיילים. הקסם הראש פינאי שריר ומתקיים, אם כן, בצד הנוחות והקידמה.
אתר השחזור מכיל בו את קסמה הישן של ראש פינה-עם מבני אבן עתיקים יפיפיים ובראשם בית הכנסת העתיק, בנוסף תוכלו למצוא מגוון רחב של אמנים מקומיים המציגים בגלריות אותנטיות באתר. לכל אלו נמשכים המטיילים והמבקרים, המתארחים בחדרי הארוח הרבים ובמסעדות ופוסעים בשבילים שסללו מייסדי ראש פינה משנת 1882 ועד היום.
ניתן לצפות בכל ההסטוריה המרתקת של ראש פינה -בחזיון אור קולי שמוצג באתר השחזור.



ואדי ראש פינה
נקודת ההתחלה: בשכונת כנען בצפת - בסיבוב אשר מזרחית לקניון שערי העיר.
נקודת סיום: ראש פינה - חניית בית העלמין האזרחי שליד אתר השחזור

 רמה     סוג                                       זמן                 אורך           עונה מומלצת
קל       אפשר היקפי ואפשר אורכי     כשעה וחצי      7 ק"מ         כל העונות

תיאור המסלול
סימון לבן-שחור-לבן
ערוץ נחל ראש פנה יוצא ממורדותיו המזרחיים של הר כנען וזורם עד לנהר הירדן. ניתן ללכת בו מכיוון ראש פנה לכנען (בעליה) או מכנען לראש פנה (ירידה).
תחילת המסלול בכנען. לאחר עליה קצרה בצמוד לשכונה פונים ימינה במעלה, בהתאם לסימון, ממשיכים דרך שער ירוק לערוץ הנחל היורד עד לראש פינה.
ניתן לסייר בנחל גם באופן מעגלי כאשר יוצאים מראש פינה וחוזרים אליה שכן חלקו הירוק של הנחל ובו אף זרימת מים בעונות הרטובות הינם בעיקר באזור זה. כקילומטר מחניון אתר השחזור במעלה הנחל מצויים שלושה מעיינות מים חיים, עין כדן, המזרחי ביותר, מערבית לו עין פנה ואחריו עין אוני.
עונות יפות במיוחד לטיול הן עונת פריחת החלמוניות המשתנה מעת לעת אך בד"כ בסוף נובמבר ועונת פריחת עצי השקד בסביבות ט"ו בשבט






צפת
נקודת ההתחלה: החאן האדום
נקודת סיום: החאן האדום
 
רמה    סוג          זמן
קל      היקפי      כשעתיים
 

תיאור המסלול
ניכנס לצפת בכניסה הראשית לעיר, מכביש 8900. בכיכר הראשונה נפנה חצי שמאלה, וניסע בדרך ז'בוטינסקי עד סופה. שם נפנה ימינה ולאחר 100 מטר נפנה שמאלה בכיכר הנטועה ברושים, לעבר רח' הנשיא. לאחר 150 מטר נפנה ימינה לסמטת רימונים ונחנה ליד החאן האדום. אנו נמצאים בלב הרובע הממלוכי (המאה ה-13) לידו מוזוליאום הבנוי אבני בזלת ובו נקבר המושל הממלוכי של צפת. בהמשך הסמטה צפונה נראה משמאלנו את מלון רות רימונים, שנבנה על יסודות חאן עתיק (כדאי לסייר במבנה).
נכנסנו לקריית האמנים. מומלץ לבקר בשלוש-ארבע גלריות ולאחר מכן להגיע לתערוכה הכללית של האמנים, הנמצאת במסגד השוק. במקום תצוגה מתמדת, מרהיבה, של אמני צפת לדורותיהם.
נמשיך לרובע היהודי העתיק של צפת. נתחיל ברובע המקובלים, גולי ספרד, שהגיעו לצפת בעיקר בתחילת המאה ה- 16. פה כדאי לבקר לפחות באחד מבתי הכנסת העתיקים. הגדול והמפואר הוא ביהכ"נ ע"ש ר' יצחק אבוהאב, ובו ספר תורה בן 600 שנה שהגולים הביאו לצפת. בימי חול המקום פתוח כל שעות היום, בשבתות וחגים בשעות התפילה בלבד.
ניתן לבקר לשעה קלה במתחם בית העלמין העתיק המאכלס את קברותיהם של מקובלי צפת: ר' יצחק לוריא (האר"י), מר"ן יוסף קארו, ר' שלמה אלקבץ, ר' משה קורדיבירו וגם אחרים, ואז לעלות לרובע החסידים. בדרך אפשר לשלב ביקור במוזיאון בית המאירי ובמצפור המאירי, וכן באחת ממחלבות הגבינה הצפתית המפורסמות. החסידים הם שהביאו לצפת את מוסיקת ה"כלייזמר" – מוסיקת נשמה יהודית. במסורת זו מתקיים מדי שנה פסטיבל הכליזמרים בעיר, מסמליה המובהקים והיחודיים של צפת.
נעלה במעלות גורי האר"י ונגיע לכיכר המגינים – המרכז המסחרי והחברתי.
נחזור למכונית דרך סמטת תרפ"ט או במסלול ססגוני דרך רחובה הראשי של צפת, רח' ירושלים.





ראש פינה
נקודת ההתחלה: "בית הפקידות" באתר השחזור בראש פינה
 
רמה         סוג                              זמן                  עונה מומלצת
קל           היקפי/לא היקפי          כ 3 שעות          כל השנה
 
תיאור המסלול
ממגרש החנייה של אתר השחזור יפנה אותנו שלט כתום אל גרם המדרגות העולה אל אתר השחזור, הישר אל "הרחוב העליון". מבית הכנסת הנמצא בקצה גרם המדרגות, נרד ימינה אל "בית פקידות" (בית פיק"א) משם נצא לסיור באתר.

משני עבריו של הרחוב, נבנו ב- 1882 דירות המגורים של איכרי ראש פנה ונבנה גם "בית הפקידות" - שם שוכנו פקידי הברון רוטשילד, היועצים ומדריכי החקלאות. הבית שימש כמרכז המינהלי והכלכלי של ראש פנה ויתר המושבות בגליל. ב"בית הפקידות" מוצג חיזיון אור-קולי אודות ראש פנה .
נמשיך במעלה הרחוב. מימיננו נראה את מלון ר' אלתר שורץ, אשר נבנה על ידיו בראשית שנות ה-90 של המאה ה-19. בין האישים שהתגוררו במלון היו הרב קוק וטרומפלדור.
משמאלנו, מול מלון ר' אלתר שורץ, נראה את "בית וילקומיץ" אשר נקרא על שם מייסדו ומנהלו הראשון של בית הספר במושבה ואשר שימש לאורך השנים כמקום מגוריו של מנהל בית הספר במקום. כיום, לאחר ששוקם ושוחזר, שוכנות בו גלריות של אמנים ואומנים תושבי ראש פנה.
המבנה הבא משמאלנו הוא בית הכנסת, גם הוא מן הבניינים שבנה הברון. בית הכנסת שופץ ושוחזר ואופיו המיוחד נשמר.
נפנה עם הרחוב ימינה, נטייל עד סופו ובפניה הבאה ימינה נפגוש את קצהו העליון של רחוב החלוצים. במקום תצפית נוף מרהיבה לכיוון צפון-מזרח: החרמון, רמת הגולן, עמק החולה וחצור הגלילית. לאחר כ- 20 מטר במורד הרחוב נפנה בפנייה הראשונה ימינה ל"בולבאר" - כך כינו אנשי המושבה את הטיילת, שבה טיילו לרוח הערב פקידי הברון ונשותיהם נהנים מן הנוף ומשדרת עצי התות שניטעה על הטראסות בצלע ההר (בולבאר בצרפתית - שדרה). בקצהו הרחוק של ה"בולבאר" אנו סוגרים מעגל ומגיעים למבנה האבן הסמוך ל"בית הפקידות". זה היה המקום בו גר פרופסור גדעון מר ובו הקים את מעבדתו שבה ביצע מחקרים אשר תרמו תרומה חשובה להדברת הקדחת בשנות ה-30 של המאה ה- 20. מתחת לבית מר משתרע "גן הברון" היפהפה, שעוצב ע"י אדריכל גנים צרפתי בשם דה-הא שנשלח במיוחד לראש פנה ע"י הברון ב- 1886.
לאחר טיול מומלץ בגן, נחזור ל"בית הפקידות" מצידו האחורי, נקיף אותו משמאל ונגיע למערה ששימשה מסתור לשלושה מחברי פלוגת בית"ר. אלה יצאו לנקום את נקמת קורבנות הטרור הערבי כנגד היישוב היהודי. השלושה נתפסו ע"י הצבא הבריטי ואחד מהם - שלמה בן יוסף, שהמערה קרויה כיום על שמו, נשפט והוצא להורג בתלייה בכלא עכו. חיזיון אור-קולי המוקרן במערה מספר על התקופה ועל הארוע .
נשוב לבית הכנסת, נרד במדרגות לעבר מגרש החנייה שבו פתחנו את הסיור, נחצה את הכביש ונגיע לבית הקברות. בחלקו העליון, בינות לברושים, נטמנו החלוצים ראשוני המתיישבים בראש פנה.