כתבות     בתי מלון     מוזיאונים     אירועים     ילדים     כרטיס ביקור     מסעדות    

מסעדות בבייג'ינג - סין

מסעדות בבייג'ינג לא חסר אם כי נזהיר מראש: האוכל בבייג'ינג Beijing אינו דומה כלל לאוכל הסיני המוכר מהארץ. לאלה המוכנים להתנסות במהלך חופשה בבייג'ינג, ההנאה מובטחת


מאת: עמית אביטל

 

אוכל הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות הסינית וחלק גדול מהחיים מתנהל סביבו, החל מארוחת הערב המשפחתית ועד לפגישות ועסקאות הנחתמות סביב שולחן המסעדה. האכילה היא אירוע חברתי בו הכול משתתפים למונח על השולחן, וככול שהארוחה מתקדמת כך מצב הרוח עולה, הבירה זורמת וכוסות הבאי-ג'ו (תזקיק דגנים סיני חזק ומתקתק) מתרוקנות.


אירוע חברתי. צילום:  עמית אביטל
אירוע חברתי. צילום:  עמית אביטל


המטבח הסיני

מספר הכפרים והאנשים שיש בסין הוא רב, וכך גם מספר הטעמים והריחות של המטבח הסיני. כל כפר, עיירה ועיר מייחסים לעצמם את המומחיות להכנת האוכל הטוב ביותר.

בייג'ינג היא העיר בה מתקבצים כל הטעמים של סין, וניתן לאכול במסעדות שונות בעיר מבלי להתרחק למקומות שונים במדינה. לרוב האוכל מוכן על-ידי שפים מקומיים (מאותם אזורים), עם התאמות קלות למטבח המקומי.

המנות מתחלקות לשתיים: פאן וצאי. פאן הוא בסיס הארוחה, ולפי האזורים השני יכלול אורז, סוגי אורז וכופתאות שונים ולחמים מאודים. צאי מתאר את המנות המתלוות לפאן – מירקות שונים ועד מנות מגוונות של בשר ודגים.

המטבח הסיני עושה שימוש רב בשמן וטיגון, ובסינית יש מילים נפרדות לטיגון עמוק, טיגון רגיל וטיגון רדוד, כמו גם אידוי ובישול במים. לעומת זאת, האפייה והתנור כמעט ואינם קיימים במטבח הסיני. ככלל, ככל שהארוחה יוקרתית יותר, כך יהיה בה פחות פאן ויותר צאי, מאחר והפאן נחשב כממלא ותופס מקום (בדומה ללחם).

מסורתית, המטבח הסיני מתחלק לארבעה עיקריים לפי שושנת הרוחות – המטבח הצפוני, המזרחי, הדרומי והמערבי. גסטרונומיה לפי המפה.

המטבח הדרומי, המושפע מהחום והלחות, הא המטבח הסיני שרובנו מכירים, והוא בעל שפע המוצרים הרב ביותר ובעל הטעמים העדינים ביותר. הוא שם דגש על רטבים מתקתקים, צלולים ורבי ניגודים, והאורז הלבן הוא מרכיב קבוע בו.

בייג'ינג שייכת למטבח הצפוני המנוגד לדרומי. הטעמים בו נחשבים פשוטים וחזקים יותר (כמו גם חריפים) והם מלווים על-ידי רטבים עשירים וכהים. הפאן מורכב ממוצרי חיטה – נודלס, פנקייקים או כופתאות מסוגים שונים, ומטרתו לספק אנרגיה לחורף הקר והיבש.

המטבח המזרחי עושה שימוש רב בדגים, פירות-ים ומרקים וטעמיו לרוב מתוקים, ואילו המטבח המערבי הוא העז ביותר, בעל טעמים חריפים וחזקים עם שימוש רב בצ'ילי. ניתן למצוא הרבה ממנו בבייג'ינג, במיוחד מסעדות המתמחות באוכל מסצ'ואן.

 

שפע עצום. צילום: עמית אביטל
שפע עצום. צילום: עמית אביטל


סיור גסטרונומי 

בין השפע העצום של המסעדות והטעמים, יש כמה מנות ייחודיות לבייג'ינג אותן אסור לפספס. המנה המוכרת ביותר היא הברווז נוסח בייג'ינג (פקינג). זוהי מנה של ברווז צלוי עם עור פריך, המוגש בליווי פנקייקים דקיקים עשויים מקמח, ירוקות פרוסים דק ורוטב כהה ייחודי – מותר לאכול עם הידיים. 

המסעדה המפורסמת ביותר המגישה מנה זו היא צ'ואן-ג'ו-דה, הנמצאת מדרום לכיכר טיאנאמן. מנה נוספת המאפיינת את בייג'ינג היא ג'א-ג'יאנג-מיין – נודלס חיטה המוגש עם רוטב סויה סמיך וירקות טריים. 

מסעדה טובה המתמחה במנה זו היא לאו בייג'ינג, אותה אפשר למצוא מול שוק הונג-צ'יאו הפופולארי. בבייג'ינג נהוג ללוות את האוכל בג'יאו דזה, מעין כופתאות או רביולי מבושלים במים ובמילוי בשר ועלים טריים, הנטבלים בחומץ, סויה או צ'ילי. זהירות – סכנת התמכרות. 

בנוסף לאוכל המקומי, נפוץ בעיר גם אוכל ממחוז סצ'ואן. הנפוץ ביותר הוא ההוט-פוט. רובנו מייחסים אותו למטבח המונגולי דווקא, אך כל קשר לאוכל מונגולי הוא שיווקי גרידא. בדומה לפונדו, מדובר בקדירה המכילה שני סוגי מרקים, המונחת על להבה במרכז השולחן. מרק אחד חריף יותר, השני – חריף פחות. 

אל השולחן מזמינים כמות לא הגיונית של בשר וירקות משופדים ופשוט טובלים אותם באחד המרקים עד שהם מוכנים ולאחר מכן טובלים שנית בשמן קר ומטובל – אחרת תשרפו את הלשון (אם מחום או מחריפות – לא ברור). הדרך הטובה ביותר לאכול הוט-פוט היא עם הרבה אנשים ובירה קרה. מסעדות הוט-פוט פזורות בכל העיר, ובכל מלון יוכלו להמליץ לכם על מקום קרוב ממנו אפשר להתגלגל חזרה. חווית תיירות אמיתית.