קהילה יהודית באמסטרדם


קווים לדמותה של הקהילה היהודית בהולנד, אחת הקהילות המפוארות ביהדות אירופה ששגשגה במשך מאות שנים, עד מלחמת העולם השנייה


מאת: צוות דיסקברי

 

הנקודה היהודית

אי אפשר לדבר על אמסטרדם מבלי להזכיר את הקהילה היהודית שחיה ב"וונציה של הצפון" במשך מאות בשנים ונהנתה מיחסי שכנות טובים ומיחס הוגן מצד השלטונות. למרות השתלבותם של בני הקהילה בחיי ההולנדים ותרומתם לחברה ולחיי התרבות, מצאו מרבית חבריה את מותם בימי מלחמת העולם השנייה. 
רק אלפים בודדים – מבין כ-150,000 יהודים – שרדו את אימי המלחמה ונותרו בחיים.  המיתוס לפיו עשו ההולנדים כל שביכולתם על מנת להציל את היהודים התברר לימים, כלא מדויק. רבים אומנם סייעו ליהודים, אולם מנגד היו לא מעט אזרחים שהלשינו על חברי הקהילה והסגירו אותם היישר לזרועות הגסטפו על הפן הזה אצל ההולנדים, מעיד הסיפור של משפחת פרנק כפי שיפורט בהמשך. 

סיפורה של קהילה

בשנת 1492, עם גירוש ספרד הגרו יהודים רבים לאמסטרדם. במהלך המאות הבאות במיוחד במאה ה-17 הגיעו לאמסטרדם יהודים רבים ממזרח אירופה שביקשו להתיישב במדינה שכבר אז גלתה ביחס לעמים אחרים, פתיחות וסובלנות כלפי זרים. בני הקהילה שהלכה וגדלה בהתמדה השתלבו היטב במרחב האורבני והפכו לחלק בלתי נפרד מאמסטרדם. במאי 1940 עם פלישת הגרמנים להולנד חיו באמסטרדם בלבד כ-120,000 יהודים. בני הקהילה אולצו לענוד טלאי צהוב, נשללו מהם זכויות האזרח שלהם ורבים מהם – למעלה מ- 100,000 איש נשלחו למחנה הריכוז ווסטרבורג. רק 6,000 יהודים נותרו בחיים לאחר המלחמה בין השאר בזכות עזרת ההולנדים ובסיוע התנועה הציונית בזכותה הצליחו כמה אלפים לברוח מהולנד מבעוד מועד. כיום חיים באמסטרדם כ- 20,000 יהודים והם מנהלים חיים יהודיים תוססים ופעילים. 

בית אנה פרנק
בית אנה פרנק
 

הבית של אנה פרנק

מבין שלושת האתרים המזכירים את תפארת העבר של הקהילה היהודית זכה הבית בו הסתתרה משפחת פרנק בין השנים 1942 – 1944 לפרסום בקנה מידה עולמי. הבית הזה .  Prinsengracht 263  )  קנה לו תהילת עולם בזכות היומן המפורסם בעולם: "יומנה של אנה פרנק" בין דפיו של היומן שנמצא על ידי אביב של אנה אוטו פרנק היחידי ששרד את המלחמה, עולות מחשבותיה של נערה צעירה בזמן החשוך בהיסטוריה האנושית. גדולתו של היומן טמונה לא רק בכישרון הכתיבה של אנה אלא בעיקר ביכולת המופלאה לתאר את חיי היום יום בצל האיום הנאצי. תמונתה של אנה על שיערה השחור ועיניה הגדולות והחיות העולה מבין השורות ביומן הפכן לסמל הבלתי מעורער של שואת יהודי אירופה.
 הבית, פתוח בכל יום מ- 9:00 עד 19:00. בימי א' נפתח המקום החל מ- 10:00. בקיץ נסגר הבית  בשעה 21:00 (עד סוף אוגוסט) .
Prinsengracht  263   

המוזיאון היהודי

המוזיאון ההיסטורי היהודי נפתח במקום בו שכנו בעבר מספר בתי כנסת. המבנים העתיקים משמשים את המוזיאון היהודי בו מוצגים פריטים המעידים על חיי הקהילה התוססים לאורך השנים. במוזיאון מוצגים פריטי יודאיקה, כלי קודש וכן פריטים המעידים על חיי התרבות של הקהילה היהודית באמסטרדם ומוצגים הקשורים לצינות ותקומת עם ישראל. בין השאר מוצגים כאן ציורים של הצייר היהודי ממוצא הולנדי יוסף ישראלס. ציור החתונה היהודית פרי מכחולו הוא ללא ספק אחד הפריטים היפים והמרגשים במוזיאון. במקום יש גם חנות מזכרות וכן קפיטריה כשרה כיאה למקום בו היא שוכנת. 

בית הכנסת הפורטוגזי

אחד מאבני היסוד של הקהילה היהודית באמסטרדם. בית הכנסת נבנה בשנים 1671 – 1675 והוא עומד על כלונסאות עץ העומדות במים. בית הכנסת נבנה על ידי צאצאי האנוסים שהגיעו לכאן מספרד ובאופן מפתיע שרד את מלחמת העולם השנייה. המקום משמש כמקום תפילה לקהילה היהודית האורתודוקסית וכאתר תיירותי.
Portuguesse Synagoge Visserplein 1 – 3  +6245351


פנקס כתובות

בית הכנסת האורתודוקסי
Gerrit van der Veenstraat Synagogue 
Gerrit van der Veenstraat 26

בית הכנסת הליברלי
Liberal Jewish Congregation of Amsterdam 
Jacob Soetendorpstraat 8


בית הכנסת הפורטוגזי - אורתודוקסי
Portuguese (Sephardi) Synagogue / 
Mr. Visserplein 3
 

לרוב שעת התפילה באמסטרדם מתחילה בשעה קבועה: בימי שישי ב-20:00 ובימי שבת 10:00 בבוקר. האתרים מאובטחים..