אמסטרדם וספרים - יומנה של אנה פרנק


אמסטרדם שמשה השראה לציירים, תסריטאים וסופרים רבים שראו בעיר רקע הולם ליצירותיהם. אולם דווקא יומנה של נערה בת 13, אנה פרנק, שנכתב בזמן השואה הפך לרב מכר בקנה מידה עולמי ותורגם לעשרות שפות 

מאת: צוות דיסקברי

 

 מבנים עתיקים, תעלות מים, רחובות צרים מרוצפים באבן, בתי קפה תוססים ופארקים לרוב, מקבלים את פני הבאים לאמסטרדם. יופייה של העיר ומזג האוויר החורפי ששורר בה רוב ימות השנה, מהווים קרקע פורייה לתסריטאים, ציירים וסופרים. בין הספרים הרבים שנכתבו על רקע נופי העיר נמצא הספר 'יומנה של אנה פרנק' שהפך, ללא כוונה מוקדמת, לבסט סלר הגדול בזמנים וכן 'יצירת מופת' הרומן שעימו פרצה לתודעה הסופרת אנה אנקוויסט.


אמסטרדם וספרים- יומנה של אנה פרנק
 

 יומנה של אנה פרנק

אנה פרנק נולדה בפרנקפורט שבגרמניה. עם עליית הנאצים לשלטון נמלטה משפחת פרנק לאמסטרדם. אולם הנאצים כבשו את הולנד ב-1941 ועד מהרה עמדו היהודים תחת איום של הגליה והשמדה. ב-9 ביולי 1942 ירדה המשפחה למחתרת, לדירת מסתור שהכין אוטו פרנק, אבי המשפחה. 

כחודש קודם לכן, לאחר יום הולדתה  השלוש-עשרה, החלה אנה לכתוב את יומנה: "אני מקווה שאוכל לגלות לך את כל מה שלא יכולתי לגלות עד עכשיו לאף אחד, ואני מקווה שאמצא בך ידיד נאמן ותומך." במשך יותר משנתיים כתבה אנה "מכתבים לקיטי" - מעין ידידת נפש שהמציאה, ובהם סיפרה לה על חיי היום-יום במחבוא על רקע פחד ההתגלות המתמיד, על המתחים, החרדות והשמחות הקטנות, שהיו מנת חלקן של משפחתה ושל משפחה נוספת שהיתה כלואה יחד איתם במחבוא; במכתבים אלה  התוודתה על לבטיה, חרדותיה, אהבותיה ושנאותיה - רגשות של נערה על סף הבגרות.

ב-1 באוגוסט 1944 כתבה אנה את הקטע האחרון ביומנה. ב-4 באוגוסט נעצרו כל המסתתרים ונשלחו למחנות ריכוז. אמה של אנה נרצחה באושוויץ, אנה ואחותה מרגוט מתו בברגן-בלזן במרס 1945, שבועות אחדים לפני סיום המלחמה, ורק האב, אוטו פרנק, ניצל.
בשנת 1947 פרסם אוטו פרנק לראשונה את היומן. מתוך רצון לשמור על כבודם של הנזכרים בו, השמיט אוטו פרנק קטעים רבים שעסקו ביחסיה של אנה עם הסובבים אותה וכן התייחסויות לענייני מין ואהבה. בתחילת שנות התשעים של המאה הקודמת פירסמה "קרן אנה פרנק", היורשת הכלל-עולמית של אוטו פרנק, מהדורה חדשה, שכללה את הקטעים שהושמטו. גרסה זו ראתה אור בעברית בשם "יומנה של נערה" בהוצאת קרני (1999). הגרסה שלפניכם כוללת חמישה עמודים מכתב היד שנתגלו רק בשנת 1998, ולא היו ידועים עד אז, והיא הגרסה האחרונה, המלאה והמדויקת של יומנה של אנה פרנק.

הספר אנה פרנק – יומן  הוא מסמך אנושי מיוחד במינו המתאר בחדות וללא כחל ושרק את חיי הכלואים במחבוא - מסמך שממנו עולה דמותה של אנה, והיא נערה סוערת ורגישה, בעלת טביעת עין של סופרת, חוש הומור, כנות טוטאלית נוגעת ללב, וכישרון כתיבה נדיר. 
אנה פרנק – יומן, הנוסח המלא, בתרגום חדש, הוצאת דביר, מהולנדית: קרלה פרלשטיין, 262 עמ'. 

 
יצירת המופת
 
יוהאן סטנקאמר, צייר אמביציוזי ומצליח, מתכונן לפתיחת תערוכה של עבודותיו החדשות במוזיאון העירוני המכובד באמסטרדם, אשר מן הסתם תביא לפריצה בינלאומית של הקריירה שלו. האם יגיע מאמריקה לפתיחה גם אביו אותו לא ראה יותר מארבעים שנה, מגיל 4? שלושה ימים נמשך ההווה של הספר, ובהם אנו מתוודעים לאחיו של יוהאן, אוסקר, איש נכה רגשית, אל אמו המניפולטיבית, חברתו של יוהאו, בניו, אשתו לשעבר וחברתה הטובה ודמויות נוספות האמורות להשתתף בארוחה חגיגית שמארגנת האם 'הגדולה'. זהו ספר במלמד על יחסים טעונים בתוך המשפחה, על בדידות מאושרת ועצמאות קורסת. 
יצירת מופת, אנה אקוויסט, הוצאת הספריה החדשה, הקיבוץ המאוחד 276 עמ'.

 מדריכים

• מדריך הולנד מבית היוצר של שטיינהרט קציר הנו התרגום המלא לעברית של מדריך הולנד של לונלי פלנט. המדריך, הכולל בתוכו פרק מפורט על אמסטרדם מכיל מידע מקיף ומפורט על העיר ואתריה, בתי קפה, מסעדות, בתי מלון, מוזיאונים ועוד.  התרגום המצויין והעריכה המשובחת הופכים את המדריך לכלי שימושי, יעיל ומעניין.
• הולנד, המדריך המקיף, הוצאת העולם, 512 עמ'

• מדריך לפיד להולנד, בלגיה ולוקסומבורג ובו פרק המוקדש להולנד בכלל ואמסטרדם בפרט נותן תמונה תמציתית וממוקדת על העיר ואתריה. במדריך המעודכן המלצות על מקומות, מוזיאונים, מוקדי בילוי, חיי לילה ועוד. המדריך מלווה בתמונות צבעוניות. 

• מדריך לפיד, הוצאת כנרת, 207 עמ'.