אמסטרדאם ואומנות - חייו של ואן גוך


הוא נחשב לאחד מגדולי  הציירים שידעה האנושות והיה ללא ספק בין המקוריים שבהם. אבל הגאונות שלו לא עזרה לו בעת צרה והוא סיים את חייו חולה, בודד וחסר כל – וינסנט ואן גוך, דיוקן

מאת: סיגל לוי

 

 הביוגרפיה של וינסנט וילֶם ון-גוך (Vincent van Gogh) ממחישה הלכה למעשה את מיתוס האמן המיוסר. למעלה מ-150 שנה לאחר מותו נמכרות תמונותיו של ואן גוך במיליוני דולרים וציוריו נחשבים למאסטרפיס בתחום האמנות, ומוצגים במוזיאונים החשובים בעולם. כדרכם של אמנים רבים אחרים, ההכרה בגאוניות ומיצוב שמו כאחד הציירים אימפרסיוניסטים הגדולים אירעה לאחר מותו. בימי חייו לא ידע ואן גוך כמעט אף יום אחד של נחת: חייו היו מסכת רצופה של ייסורים, לב שבור ושורה ארוכה של אכזבות הן בתחום האישי והן בתחום המקצועי. 

 


וינסנט ואן גוך
וינסנט ואן גוך
 

 גאון נולד

בשנת 1853 נולד ואן גוך בצונדרס, עיירה קטנה בהולנד לאנה קורנליה קרדבנטוס ותאודורוס פן חוך. בילדותו הושפע ואן גוך הצעיר מאביו שהיה כומר פרוטסנטי, ואולי זו הסיבה בגינה תיארה אותו אחותו כ'חמור סבר, נוטה להרהורים ומלנכולי'. בגיל 16 החל ואן גוך לעבוד בחברה לסחר באמנות ומאוחר יותר הצטרף אליו אחיו הצעיר תיאו, ומי שלימים נחשב לאיש סודו ולאחד האנשים הקרובים אליו ביותר. במהלך עבודתו נשלח ואן גוך לפריז ולאנגליה שם החל לעבוד כמורה. ב-1877 חזר ואן גוך לאמסטרדם, שם החל בלימודי הדת. כעבור כשנה עזב את הלימודים, נסע לבלגיה ועבד שם כדרשן לא מוסמך. בתקופה זו החל ואן גוך לצייר את ציוריו הראשונים – רישומים בפחם. לאחר שישה חודשים בהם שימש כדרשן פוטר ואן גוך ממשרתו והוא החל להרצות את דרשותיו לכל מי שרצה לשמוע – בחינם. 

בשנת 1880 בעקבות הצעת אחיו, החליט ואן גוך להתמסר לציור ואף החל ללמוד אצל אנטון מאופה, צייר מאסכולת האג שאפשר לו לצייר בסטודיו שלו בצבעי מים ושמן. נראה הי כי הצעיר המרדן מצא סוף סוף מרגוע לנפשו והחל לעסוק בעיסוק איתו הזדהה יותר מכל: הציור. אולם האידיליה בין שני הציירים הסתיימה כעבור חודשים ספורים בגין מחלוקת על אסכולת הציור.  חייו הסוערים כאמן מיוסר שאיש אינו מבין אותו,  באו לידי ביטוי גם בשורה של אהבות נכזבות בסופן מצא את עצמו וינסנט הצעיר חי לצידה  של יצאנית, זין הורניק. ואן גוך התכוון לשאתה לאישה אבל בסופו של דבר נסוג מכוונתו בעקבות התערבות אחיו.  בין 1882 עד 1886 התגורר ואן גוך בבלגיה שם צייר את ציורו החשוב הראשון "אוכלי תפוחי האדמה". בו תיאר את חייהם של האיכרים והפועלים קשי היום.  
התקופה הצרפתית 

באביב 1886 עבר וואן גוך לפריז. התקופה בה התגורר עם אחיו תיאו ברובע האמנים הוא המונמרטר נחשבת למשמעותית בחייו, לפחות בכל מה שקשור ליצירתו. כאן התוודע ואן גוך לראשונה לציירים אימפרסיוניסטים כמו אדגר דגה, קמי פיסרו, טולוז לוטרק ופול גוגן. כאן בילה בלילות של תאווה ושכרות, בזרועות יצאניות וכוכבניות לעת מצוא, וכאן גם צייר בסגנון שאפתני דיוקנאות ונופים בהשראה יפנית. למרות הפריחה האמנותית היחסית סבל ואן גוך מבעיות בריאות שונות, מחוסר יציבות נפשית והתדרדרות בראייה – עובדה שגרמה לעיוות הפרספקטיבה בציוריו. 

בפברואר 1888 החליט ואן גוך לנטוש את העיר הגדולה ועבר להתגורר בארל שבפרובאנס. המעבר אל חיי הכפר והטבע הועיל לו, ובתקופה זו צייר את מרבית ציוריו החשובים, ביניהם התמונה "הכרם האדום" – היחידה שמכר בחייו, תמונת החמניות המפורסמת וכן פורטרטים עצמיים. בתקופה זו החליט ואן גוך לייסד במקום מושבת אמנים: הוא קרא לחבריו מתקופת פריז להצטרף אליו, אך להוציא את גוגן איש לא נענה לקריאתו. זה האחרון התגורר עמו זמן מה והשניים ציירו בצוותא. אולם בעקבות ריב שפרץ בין השניים ותחת השפעת אלכוהול, כרת ואן גוך חלק מאוזנו ונתן אותו לאחת מידידותיו הזונות. 

אמסטרדאם ואומנות - חייו של ואן גוך
 


אחרית ימיו

מצבו הגופני הירוד והתקפי הדיכאון שלו גרמו לואן גוך להתאשפז במרכז הפסיכיאטרי שבמנזר סן פול דה מבול בסן רמי, פרובנס. בתקופה זו צייר ואן גוך ציורי נוף קודרים שביטאו היטב את תחושותיו הקשות ומצבו הנפשי הרעוע. במאי 1890 עבר ואן גוך לפריז על מנת להיות קרוב לאחיו תיאו שזה עתה נישא. 
הוא טופל בקליניקה פרטית על ידי טובי הרופאים, אבל דבר לא עזר : ב-29 ביולי 1890 ירה בעצמו בחזה. הוא שב לפונדק בו שהה, וכעבור ימים אחדים מת מפצעיו. אחיו תיאו שהיה לצידו ברגעיו האחרונים נפטר אף הוא כעבור כמה חודשים הלום צער. על פי בקשת רעייתו נקבר תיאו לצד אחיו האהוב והמיוסר באובר-סור-אואז.

 יתכן שמותו הטרגי של ואן גוך גרם לקהילת האמנות הבינלאומית להכיר סוף סוף בגאוניתו ולתת לו את הכבוד המגיע לו בפנתיאון האמנים הדגולים שהולכים לעולמם, אך אמנותם נשארת לנצח, מהווה עדות אילמת לנפש רגישה וסוערת וכשרון נדיר שרק מעטים התברכו בו. 


מוזיאון ואן גוך

למרות שבמרבית ימיו התגורר ואן גוך בצרפת, המוזיאון על שמו נמצא באמסטרדם שבהולנד, ארץ הולדתו. במוזיאון נמצא האוסף הגדול בעלם של ציוריו ורישומיו של ואן גוך ביניהם 200 ציורים, 500 רישומים ומאות מסמכים. המוזיאון מאפשר הצצה מרתקת אל חייו ועבודותו של הצייר הגאון. במקום ישנם ציורים נוספים של ציירים נוספים, בני המאה ה-19.

כתובת: Paulus Potterstraat 7 טל': +31 (0)20 570 52 46