טיולים בירושלים

ירושלים על קצה המזלג,מקומות מומלצים לטיול עם כל המשפחה:הרובע היהודי,בתים בירושלים,הרובע המוסלמי,,המושבה הגרמנית,עין כרם,דרכו של ישו בירושלים ועוד


ירושלים - הרובע היהודי

מפה עתיקה, סודות נסתרים וגילויים מפתיעים. מסלול אל הרובע היהודי המהווה את תמצית ליבו של העם היהודיביולי 1884 עמלו מספר בנאים יוונים על שיפוץ רצפת כנסייה בעיר מדבא (Medaba) שבעבר הירדן. תוך כדי השיפוצים נמצאה רצפה עתיקה של פסיפס שנוצר במאה השישית לספה"נ, המתאר את אחת המפות החשובות ביותר של העולם העתיק.
מפת מידבא, שהתפרסמה בעולם כולו, מתארת את המזרח התיכון: הנילוס ומצרים, ים המלח, וערים רבות באזור. הדבר המעניין הוא שבעוד כל עיר ועיר מיוצגת במפה באמצעות בית אחד או שניים, הרי שהעיר ירושלים נראית גדולה פי עשרות מונים מכל אחיותיה.
האומנים הנוצרים שעמלו על המפה רצו להראות את גדולתה וחשיבותה של העיר, היושבת לתפיסתם במרכז העולם, ולכן תיארו אותה כגדולה מכל עיר אחרת. במפה נראים בבירור כנסיות, שערים, ורחוב עמודים מפואר וארוך, החוצה את ירושלים מצפון לדרום. היות ובירושלים לא הכיר איש רחוב עמודים מפואר, לא יוחסה לעניין זה חשיבות רבה.


להמשך הכתבה על ירושליים- הרובע היהודי

כיפת הסלע במבט ממזרח. צילם- גיא נוימן
כיפת הסלע במבט ממזרח. צילם- גיא נוימן



בתים בירושלים

טיול בעקבות סיפורי האהבה הגדולים שהתרחשו בעיר. אל החצרות והמבנים המרתקים בירושלים, הצופנים בחובם סיפורי אהבה רבים:
מדי יום עוברים רבים מתושבי ירושלים והאורחים הפוקדים אותה במגרש הרוסים וברחוב הנביאים, כשהם ממהרים למחוז חפצם. רק מעטים מהם מכירים את סיפורם המרתק של כמה מהחצרות והמבנים שבין קירותיהם רחשו חיים שלמים רצופי אירועים דרמטיים וסיפורי אהבה, כמותם אפשר לראות היום בעיקר בסרטים. מסלול הטיול שמובא לפניכם עוקב אחר סיפורן של כמה מנשות ירושלים שהטביעו חותמן ברחובות, בשירים ובדפי ההיסטוריה של העיר.
את סיורנו בעקבות נשים שחיו בעבר בירושלים ושמן וקורות חייהן נשזרו בקורות העיר, נפתח ב"חצר סרגיי" – אכסניה שנבנתה עבור עולי רגל אריסטוקרטים מקרב הצליינים הרוסים. האכסניה נקראת על-שם הנסיך סרגיי אלכסנדרוביץ', בנו של הצאר אלכסנדר השני, שנשא לאישה את אליזבט, לימים יליזבטה.


להמשך הכתבה על טיול בעקבות סיפורי האהבה הגדולים בירושליים



הרובע המוסלמי בירושלים

על פי המסורת המוסלמית עלה הנביא מוחמד לשמים לאחר שעלה עם סוסתו להר הבית אל הסלע המקודש לאיסלאם. הדבר הקנה לירושלים מעמד של קדושה. איש הוואקף המוסלמי שעמד בשער המוגרבים, הוא כניסת המבקרים בהר הבית, ליטף את זקנו והביט במבט חודר בכל אחד מהתיירים והישראלים שחלפו אל תוך המתחם המקודש. מדי פעם היה מעיר לגברת זו או אחרת על כתפיים או ברכיים חשופות יתר על המידה. ללא כיסוי או צעיף צנוע, היתה נאלצת הגברת לעבור מפח נפש ולשוב על עקבותיה. איש הוואקף הביט לעבר דוכן הכרטיסים המיותם שניצב מעל, מול הכניסה למתחם. עד ספטמבר 2000 היו אנשי הוואקף גובים עשרות שקלים מכל מבקר. מאז שהטילו איסור על הכניסה למבנים שעל ההר, בוטלה גם גביית הכספים, וכיום ניתן לשוטט בחופשיות ברחבה בלבד.הזמן המוקצב לתיירים מוגבל. כשעה וחצי בבוקר ושעה בצהריים. שאר הזמן מוקדש למוסלמים בלבד, הרשאים תמיד להיכנס למתחם לצרכי תפילה. כמו בעבר, גם כיום נדהם כל הנכנס אל הרחבה הגדולה מהפאר המאפיין את המבנים הגדולים שעל הר הבית.


להמשך הכתבה על הרובע המוסלמי בירושליים


בית ברחוב הנביאים. צילם- איציק שויקי החברה להגנת הטבע
בית ברחוב הנביאים. צילם- איציק שויקי החברה להגנת הטבע


המושבה הגרמנית בירושלים

המושבה הגרמנית מהווה מעין כפר בלב ירושלים, הטובל בנוף ירוק ובו בתי קפה, חנויות וגלריות.
המהלך ברחובות המושבה הגרמנית חש כאילו הוא נמצא במעין יחידה נפרדת, השונה מיתר חלקי העיר. הבתים העתיקים, בתי האבן המסוגננים, הגינות המטופחות, בתי הקפה והבוטיקים, ממצבים את המושבה הגרמנית כ"שיינקין של ירושלים". תיירות לוקאלית במיטבה.
המושבה נבנתה בסוף המאה ה-19 על-ידי הטמפלרים, שהיו חברי כת דתית שמרדה בכנסיה הפרוטסטנטית ובשל כך נרדפו במולדתם, היא גרמניה. גם אמונתם כי הישועה תגיע מההתיישבות בארץ הקודש הניעה אותם לעלות לישראל. בתחילה התגוררו בעיר העתיקה ואחר כך רכשו שטח קרקע מערביי האזור בעמק רפאים, והחלו לבנות את המושבה. המושבה נבנתה מדרום-מערב לגבולות ירושלים של אז, בחלק המערבי של איזור אל-בקעה המישורי בדרום העיר. (בקעה התחתית).
אדמות המושבה נרכשו מתושבי כפר בית צפפא בשנת 1872 על-ידי מתיאוס פרנק הטמפלרי עבור חותנו, שנפטר בדרך לירושלים. אנשי הקהילה הטמפלרית, שישבו בבתים שכורים בעיר העתיקה, נחלצו לעזרתו ורכשו ממנו את הקרקע כדי לייסד מושבה חדשה...

להמשך הכתבה על המושבה הגרמנית בירושליים


עין כרם ירושלים

סיור בעין כרם בעקבות אוצר מסתורי, בין סמטאות צרות ורחובות ציוריים, בין עבר והווה בין מציאות ודמיון.
האגדה מספרת כי בתוך קירות הבתים והבארות בעין כרם חבויים אוצרות זהב אותם הטמינו יושביו העשירים של הכפר שנמלטו ממנו ביולי 1948. העולים החדשים שהתיישבו בבתי הערבים הנפקדים התייחסו לסיפורים הללו בביטול, וכך גם לקללה העתיקה שהוטלה על מי שבביתו נמצא זהב.
יום אחד, בסוף שנת 1950, החלה מע"צ להרחיב את הכביש הראשי בעין כרם ולשם כך נאלצה להרוס את הבית שבו שכנה המכולת של מרציאנו, שהתגורר במקום. "כאשר קרסו קירות הבית תחת שרשראות הטרקטור, נתגלו מבעד לאבנים ולענני האבק שני פחים גדולים וכבדים", מספר ד"ר משה עמירב, חוקר המקום. "הפועלים ועשרות מאנשי עין כרם עמדו פעורי פה מול מאות ואולי אלפי מטבעות הזהב שמילאו את הפחים עד גדותיהם. מההתרגשות למרבה המטבעות הנוצצים לקה מרציאנו בהתקף לב ונפטר.

להמשך הכתבה על עין כרם בירושליים


כנסיית הקבר . צילום - גיא נוימן
כנסיית הקבר . צילום - גיא נוימן



דרכו של ישו בירושלים

בסוף המאה ה-13 החליטה קבוצת נזירים איטלקים קתולים לשחזר את דרכו האחרונה של ישו. בעקבות דרך הייסורים והמשיח הצלוב
קבוצת התיירים האיטלקים שפסעו ברובע המוסלמי נראו כלקוחים ממציאות אחרת. נראה היה שחום יולי הכבד אינו מפריע להם, ולמרום טיפות הזיעה שנספגו בבגדיהם, היו עיניהם מלאות בהתלהבות ותשוקה. האיש חמור הסבר שצעד בראש החבורה החזיק בידו האחת ספר, ובידו השניה צלב עץ גדול, שהשתלב בגלימה החומה שעטפה את גופו. החגורה הלבנה ובה שלושה קשרים השתלשלה ממותניו וקפצה עם כל שעל. מדי כמה דקות עצרה החבורה בנקודה מסוימת וציפתה בסבלנות שהנזיר בעל הגלימה יקרא מהספר. בעיני המוכרים בשוק בו פסעה החבורה, היתה זו עוד קבוצת צליינים מיני רבות, אבל עבור התיירים עצמם היוותה ההליכה הפשוטה ברחוב התגשמות של משאת נפש והתרגשות, חלק ממסע של הגשמה עצמית והזדהות עם ישו וסבלו.


להמשך הכתבה על דרכו של ישו בירושליים



בתי מלון בירושליים

מבתי הארחה במרכז העיר ועד מלונות יוקרה בעיר הבירה.
אין כמו לקום בבוקר, לשאוף אוויר הרים צלול כיין, ללגום קפה מול נוף ירושלמי ולחייך אל העולם. מי שחשקה נפשו במנוחה נכונה מוזמן לעלות לעיר הבירה, להתבשם מניחוחותיה ולבלות בתחומה. למי שמחפש מקום לינה מציעה ירושלים ערב רב של בתי מלון, אכסניות נוער שהפכו זה מכבר לבתי הארחה, וכמובן - מלונות מפוארים שהשהייה בהם היא פינוק של ממש.
מלון המלך דוד - המלון – בהא הידיעה. נחשב לאחת הפנינות הארכיטקטוניות וההיסטוריות בעיר. בחדריו לנו שועים ונסיכים, ידוענים וראשי מדינות. המלון הוקם ב-1931. ב-1938 הוסב למטה שלטונות המנדט הבריטי, ושימש את פקידיו הבכירים. בשנת 1946 עבר המלון טלטלה רצינית כאשר הצליח האצ"ל לפוצץ אותו באמצעות כמות אדירה של חומר נפץ. האגף הדרומי נהרס כליל ולמעלה מ-90 איש ששהו בו באותה עת מצאו את מותם בפיצוץ שהתפרסם בשם "פיצוץ המלך דוד".....

להמשך הכתבה על בתי מלון בירושליים



אוכל טוב בירושלים

מפלאפל רחוב בשוק מחנה יהודה ועד למסעדות יוקרה – ירושלים מציעה ערב רב של טעמים וניחוחות. מסעדות לכל חיך.
המאכל המזוהה ביותר עם ירושלים הוא מעורב ירושלמי – אותה תערובת של מיני בשרים מפולפלים המוגשים במגוון צורות וטעמים. בשנים האחרונות עברה ירושלים מהפכה במטבח וכיום ניתן ליהנות מאוכל רחוב "מסורתי", וארוחות גורמה במסעדות יוקרה. לפניכם רשימה חלקית של כמה מהמוסדות הקולינאריים בעיר הבירה.
מסעדת "העונות" במלון מצודת דוד - המסעדה מציעה שילוב בין אווירה אלגנטית, מנות יצירתיות ושירות מקצועי ומוקפד. תשומת הלב באה לידי ביטוי גם בפרטים הקטנים ביותר: מפיות הבד המעומלנות, הריהוט האיטלקי וסכו"ם הכסף הממורק. לרשות האורחים עומדת מרפסת יפהפייה הפונה לבריכה ומשקיפה אל הנוף הקסום של ירושלים העתיקה ומגדל דוד...


להמשך הכתבה על מסעדות בירושליים

 

מוזיאונים בירושלים

בין המוזיאונים הרבים בבירה ניתן למצוא את מוזיאון ישראל, מוזיאון מגדל דוד, בית אנה טיכו ועוד מגוון מוזיאונים במגוון נושאים. הנה כמה מהם
בירת ישראל ההולכת וכובשת את מעמדה כבירת התרבות בארץ, מציעה למבקרים שורה ארוכה של מוזיאונים חלקם גדולים וחשובים וחלקם קטנים ומעניינים כמו המוזיאון ליהדות איטליה, המוזיאון לאסירי המחתרת ועוד מוזיאונים רבים העוסקים במגוון רחב של נושאים ומציגים היסטוריה, תרבות ומאורעות חשובים בתולדות העיר.
מוזיאון ישראל - המוזיאון הגדול והחשוב ביותר בישראל. המוזיאון עשיר בתצוגות קבועות ומרבה להציג תערוכות מתחלפות בעלות עניין וחשיבות מהארץ ומהעולם. ארכיאולוגיה, אמנות, אתנוגרפיה יהודית, פולקלור, גן פסלים היכל הספר ואגף הנוער. המוזיאן הוקם מעל עמק המצלבה והוא משתלב היטב בנוף הקסום מסביבו. המוזיאון נפתח לציבור בשנת 1965 והפך עם השנים לאחד מסמליה של העיר. גן הפסלים מסביב למוזיאון בו מוצגים פסלים מהמאה ה-19 והמאה ה-20 מהווה אף הוא חלק מהחוויה התרבותית הכרוכה בשהייה במקום. במוזיאון עצמו אגפים שונים, ואוסף מרשים של מוצגים נדירים...

להמשך הכתבה על מוזיאונים בירושליים

פסטיבלים ותרבות בירושלים

פסטיבל האומנויות, פסטיבל הסרטים הבינלאומי ופסטיבל ישראל, הם רק חלק קטן מהפסטיבלים ואירועי התרבות שנערכים בירושלים מידי שנה.
מידי שנה נערכים בירושלים כ- 30 פסטיבלים ביניהם: פסטיבל ירושלים לאומנויות, פסטיבלי ישראל, פסטיבל סרטים, פסטיבל למוזיקה קאמרית ועוד מגוון של פסטיבלים ואירועי תרבות מכל גווני הקשת האומנותית, ההולכים וממצבים את העיר כמעצמת תרבות בקנה מידה בינלאומי. לפניכם כמה מהאירועים החשובים הנערכים בבירה בכל שנה.
פסטיבל ישראל - מידי שנה, החל מסוף מאי ועד אמצע יוני נערך בירושלים אחד מפסטיבלי התרבות החשובים בעולם והחשוב מכולם בארץ: פסטיבל ישראל.
הפסטיבל החל את דרכו בתחילת שנות ה- 60 כאשר החליט אביו מולידו, אהרון צבי פרופס לקיים פסטיבל קיץ למוסיקה. בשנותיו הראשונות התארח הפסטיבל בתיאטרון הרומי העתיק בקיסריה, ובשנת 1982 החליטה העיר ירושלים לאמץ אותו ולרכז את מרבית מופעיו בבירה...

להמשך הכתבה על אירועים ופסטיבלים בירושליים

ירושלים לילדים

ממסע בזמן, דרך פארק של אתרים בישראל בגודל זעיר ועד למוזיאון המדע. ירושלים מציעה לילדים מגוון רחב של פעילויות.
לבד מאתרים היסטוריים, בתי אבן ירושלמים ושפע של מוסדות תרבות יש בעיר הבירה לא מעט אטרקציות שמתאימות גם לילדים ומהוות דרך נעימה ללימוד והנאה:
מעלית הזמן - מעלית הזמן מהווה מסע מרתק בזמן אל מעמקי האדמה בירושלים ואל ההיסטוריה העשירה שלה. בין השאר יתוודעו הצופים אל בתי המידות של ימי בית שני, רחובות העמודים של איליה קפיטולינה, ארמונו הנסתר של המלך שלמה וסימטאות העיר הביזנטית. המסע הנו חיפוש אחר אוצרות אבודים במחילות נסתרות. "מעלית הזמן" היא חוויה אינטראקטיבית רב חושית המעבירה את 3,000 שנות ההיסטוריה של ירושלים בצורה מרתקת ובאמצעים חדשניים. מושבים הנעים על 6 צירי תנועה בתוך אולם ייחודי מלא באפקטים גורמים לצופים לחוש כאילו ירדו אל מעמקי ההיסטוריה של ירושלים, והופכים להיות חלק ממנה.

להמשך הכתבה על טיול בירושליים עם ילדים



ירושלים – כרטיס ביקור

מוסדות שלטון לצד מוסדות תרבות, בית המשפט העליון לצד הר הרצל, מוזיאונים גדולים לצד מוזיאונים קטנים – כל אלה ועוד רבים אחרים מרכיבים את הפסיפס האורבני של ירושלים.
במשך עשרות שנים נחשבה ירושלים, למרות היותה בירת ישראל, לעיר שמחקה, בהצלחה חלקית בלבד, את מה שמסמלת תל אביב – פתיחות והתחדשות. עם השנים השתפרה התדמית שלה. שוב אין היא צריכה להיאבק על מעמדה כבירה האמיתית של ישראל. היא מתהדרת במספר עצום של מוסדות תרבות, משרדי ממשלה, מוזיאונים מהחשובים בארץ וגם במגוון של מוקדי בילוי, מסעדות, בתי קפה וגלריות. אוכלוסיית העיר מונה קרוב ל-720 אלף תושבים. 76.8% מהם יהודים, 30.4% ערבים מוסלמים ו-1.8% ערבים נוצרים. מאז קום המדינה גדלה אוכלוסיית העיר בלמעלה מפי 8. שטחה המוניציפלי של העיר הוא הגדול בישראל – 126.4 קמ"ר.

להמשך הכתבה על ירושליים - כרטיס ביקור