אתרים מסביב לבייג'ינג - סין

אתרים מסביב לבייג'ינג לא חסר: אי אפשר להיות בסין ולא לבקר בחומה הגדולה. זו ועוד אתרים היסטוריים חשובים נמצאים במרחק טיול קצר מבייג'ינג Beijing


כתבה: הדס ניב
צילום: ענבל רביד, ברוך כהן, אלי גרוס – דיזנהויז סיטונאות


בייג'ינג מוקפת באתרים היסטוריים ופינות ירוקות. כדי להתאוורר מעט מהמולת העיר, לשטוף את העיניים במעט ירוק וליהנות מאתרי התיירות המרשימים שסביב העיר, כדאי לצאת גם החוצה, לטיול קצר. הקצב האחר ויופיים של האתרים יעניקו לכם טעימה נוספת מסין, זו שבשולי הבירה.

החומה הגדולה. צילום: ענבל רביד, ברוך כהן, אלי גרוס – דיזנהויז סיטונאות
החומה הגדולה. צילום: ענבל רביד, ברוך כהן, אלי גרוס – דיזנהויז סיטונאות


ככה (כן) בונים חומה

אתר התיירות המפורסם ביותר בסין, החומה הגדולה, נמצא מצפון לבייג'ינג החומה לא מקיפה שום דבר ואינה סוגרת שום מקום. החומה היא קו הגנה על סין, שמסלולו עובר בהרים, בגבולה הצפוני, הגנה מפני המונגולים והמנצ'ואים ומפני הרוחות הצפוניות הרעות המסמלות סכנה ואיום.

בעצם, החומה לא השיגה את מטרתה. בדרכים שונות, אלו וגם אלו עברו את החומה וכבשו את סין. בשנת 221 לפנה"ס כבש הקיסר צ'ין שיהואנג שש ממלכות על המפה ואיחד אותן לאחת.

הוא גם איחד חומות שונות שנבנו על ידי שליטים לפניו באזורים שונים בצפון סין (על-פי צרכי התקופה בה נבנו), למסלול אחד רציף באורך 5,000 קילומטר של חומה המגנה מפני רעות הצפון. מאות אלפים הועסקו בעבודות הבנייה של החומה הגדולה. היו אלה אסירים פוליטיים, שבויי מלחמה וסתם אזרחים, אשר הועבדו בפרך כדי לבנותה.

מאז, קיסרים שונים חיזקו או המשיכו קטעים מסוימים, עד למאה ה-17, כאשר המנצ'ואים השתלטו על סין, כך שגם השטח מצפון לה וגם מדרום לה היה בשליטתם, ולחומה לא הייתה משמעות (כמו גם בתקופת השלטון המונגולי). כיום שופצו ושוחזרו מספר קטעים בחומה וזו הפכה להיות אטרקציה תיירותית מדהימה.

באדאלינג הוא קטע החומה הפופולארי והתיירותי ביותר, הנמצא כ-70 ק"מ מצפון לבייג'ינג ומתנשא לגובה 100 מטר. אפשר לעלות ולטייל ברגל על החומה (רוחבה 6.5 מטר למטה ו-6 מטר למעלה), טיול לא קל, הכולל הרבה מדרגות ושיפועים עולים או יורדים בתלילות. ניתן גם לנסוע ברכבל לנקודת תצפית גבוהה בחומה ומשם לרדת ברגל או שוב ברכבל.

אתר מעניין נוסף בחומה הוא סה מה טאי. לחלק זה של החומה מספר מאפיינים ייחודיים: קירות המכשול, לדוגמא, הם קירות בתוך קירות להגנה מפני אויבים. באזור זה של החומה התגלו גם כלי נשק מסוגים שונים.

אתר חומה נוסף הוא מו-טיין-יו, אתר החומה העתיק ביותר בסביבות בייג'ינג (תקופת סונג, המאה השנייה). גם כאן אפשר להיעזר ברכבל, לעלות לנקודת תצפית ולהביט צפונה אל אזורי הנוודים המנצ'ואים והמונגולים.

מבט מלמעלה על החומה. צילום: ענבל רביד, ברוך כהן, אלי גרוס – דיזנהויז סיטונאות
מבט מלמעלה על החומה. צילום: ענבל רביד, ברוך כהן, אלי גרוס – דיזנהויז סיטונאות


למרגלות החומה שפע מסעדות, דוכני מזכרות צבעוניים וכן סרטון היסטורי, הממחיש את בניית החומה וקרבות חשובים שהתנהלו לאורכה בעידנים שונים.

בקטעים שונים לאורך החומה ניתן לראות מנעולים, אליהם מחוברים סרטים אדומים. זהו מנהג סיני לפיו זוגות אוהבים נוהגים לנעול מנעולים עליהם קשורים סרטים אדומים על שרשרת לאורך החומה, ולהשליך את המפתח. בכך הם מסמלים את אהבתם ונאמנותם. כתיירים, אתם מוזמנים לנהוג כמוהם.

עמק הקברים של מינג

שושלת מינג המפוארת קשורה בקשר בל יינתק לעיר הבירה בייג'ינג. 13 מתוך 16 קיסרי מינג קבורים בעמק גדול מצפון לבייג'ינג (כדי לחזק ולהגן על הכיוון החלש), עמק הקברים של מינג.

כל קבר הוא מבנה מורכב ביותר, החפור עמוק בתוך הקרקע ומעליו מתנוססת פגודה בעלת גג צהוב (הצבע הקיסרי). בכל מבנה קבורים הקיסר, נשותיו, פילגשיו ואוצרותיו.

מבנה הקבר הוא מסובך ביותר ולמעשה נועד על מנת שלא יוכל להתפתח לעולם. הסינים האמינו בחיי נצח לאחר המוות הפיזי וכל קיסר דאג בעצמו לקברו המפואר, שלאחר שנחתם לא אמור היה להיפתח. הקברים ממוקמים למרגלות ההרים, על שפת העמק בקשת ענקית, גם זה כמובן לא מקרי.

על פי חוקי הפאנג שוואי, מבנה נכון הוא כזה שבגבו ניצב משהו חזק שמגן עליו מאחור, כמו הר, ומלפניו הפניקס – עוף מיתולוגי הרואה את הבאות, כלומר – מרחב פתוח כמו מישור גדול או עמק רחב.

אל מרכז הקשת מובילה שדרה חשובה – שדרת הנשמות, שאורכה 7 ק"מ על המפה (מדרום לצפון). השדרה מתחילה בשער קשת ענקי, עוברת במבנה גבוה מקורה ובו פסל צב גדול (צב הוא סמל של יציבות ואריכות ימים בסין. מי שחפץ שכתוביו יישמרו לנצח כתב על שריון של צב).

הצב נושא על שריונו אצטלה גדולה, הגדולה ביותר בסין. אחר-כך ניצבים משני צידי השדרה 12 זוגות של בעלי חיים שונים, זוג עומד וזוג יושב. חלק מבעלי החיים הם מיתולוגיים וחלקם אמיתיים (אריה, גמל...). בעלי החיים שומרים על הכניסה אל עמק הקבורה, שניים מהם בתפקיד, שניים נחים (ואחר כך מתחלפים).

אחריהם 12 פסלי אנשים: גנרלים צבאיים, ראשי משרדים (בסין העתיקה היו שישה משרדים שניהלו את המדינה, כמעט כמו אצלנו), אחריהם שער הדרקון (סמל הקיסר) והפניקס (סמל הקיסרית).

קברי שושלת מינג. צילום: ענבל רביד, ברוך כהן, אלי גרוס – דיזנהויז סיטונאות
קברי שושלת מינג. צילום: ענבל רביד, ברוך כהן, אלי גרוס – דיזנהויז סיטונאות


הסינים יודעים מי קבור בכל קבר, אך הם אינם אובססיביים לחפור ולפתוח, אולי מכיוון שהכול כתוב ומתועד. ייתכן והאמונה כי הקברים הללו אמורים להישאר חתומים לנצח, היא שגרמה לכך שרק קבר אחד נפתח.

קבר דינג לינג הוא הקבר הפתוח, וניתן לרדת לקומפלקס האדיר ולהתרשם ממנו. חלק מהממצאים: פריטי לבוש, כתרים, כלי אוכל וכדומה, מוצגים במבנה הפגודה, המבנה החיצוני של קבר צ'אנלינג.

קברי המינג הנמצאים 48 ק"מ מהעיר מכוונים להיסטוריה המפוארת והארוכה השוכנת לפתחה של בייג'ינג ובה עצמה. קברו של קיסר מינג הראשון נמצא בנאנג'ינג בקרבת ש'י-אן, ובכך נקשר הקשר בין עיר הבירה וסביבותיה ובין סין כולה.