ההיסטוריה של מדריד - ספרד

בית המלוכה הספרדי קיים מאות בשנים. עם זאת הוא צועד לעבר ליבראליות ומודרניות, ומנסה להתקרב אל העם

מאת: צוות דיסקברי


ספרד מוגדרת היום כ"מונרכיה חוקתית", משמע: בראשה עומד מלך שאינו מעל החוק, אלא כפוף לו כמו כל אחד מהאזרחים במדינה. במקרים מסוימים המלך זכאי לחסינות לה לא זוכים אזרחים מהשורה. בדומה למדינות מערביות אחרות בהן קיים עדיין מוסד המלוכה, גם בספרד תפקיד המלך הוא סמלי בלבד. למרות שהוא נחשב כבעל הדרגה הגבוהה ביותר במדינה וכמפקד העליון של כוחות הצבא, כל החלטה שלו צריכה לקבל את אישור ראש הממשלה (ראש "הבית העליון") ושל יושב הקונגרס (ראש "הבית התחתון").


בשל המחלוקות הפוליטיות הקשות בין האזורים השונים בספרד, לבית המלוכה יש תפקיד חשוב. היום מולך בספרד חואן קלרוס הראשון, שעלה לשלטון עם מותו של פרנקו. פרנקו הנהיג בספרד שלטון צבאי נוקשה, אותו חואן קרלוס הראשון הפך לשלטון דמוקרטי. קרלוס הוא נצר למשפחות מלוכה אירופאיות, ואילן היוחסין שלו מגיע עד לואי ה- 14, מלך צרפת, וויקטוריה, מלכת בריטניה. ב- 1962 התחתן חואן קרלוס עם נסיכת יוון, סופיה. לזוג נולדו שלושה ילדים, ביניהם יורש העצר, פיליפה.

ארמון המלוכה במדריד והגנים המרהיבים. צילם: יצחק בן עוזר
ארמון המלוכה במדריד והגנים המרהיבים. צילם: יצחק בן עוזר

בן המלך ופשוטת העם

הנסיך פיליפה נחשב לרווק הולל וחובב שמלות, וככזה לא מיהר להתמסד. לא מעט גבות הורמו כאשר נשא לאישה את קריינית החדשות לשעבר לטיסיה אורטיס רוקאסולנו. בנות האצולה האירופאיות לא הסתירו את אכזבתן מהעובדה המצערת שהנסיך הנחשק נשא מישהי מ"פשוטות העם". לא רק שהמיועדת לא היתה בת אצולה, אשתו של יורש העצר הייתה גם גרושה. כיוון שנישואיה הקודמים היו אזרחיים ולא דתיים, היא יכלה להתחתן עם יורש העצר. עם זאת עובדת היותה גרושה גררה ביקורות נוקבות בחוגים מסוימים, והיא נדרשה לעבור חקירות מעמיקות עם כומר קתולי במסגרת ההכנות לחתונה. לטסיה הייתה צריכה לעבוד קשה מאוד בכדי להפוך לנסיכה כהלכה. היא לקחה שיעוריים פרטיים באנגלית דיפלומטית, שיננה את תולדות בית המלוכה בספרד ובתי המלוכה השונים באירופה. היום נראה כאילו היא הייתה בתפקיד זה מאז ומעולם: היא לבושה במיטב האופנה של נסיכות אירופה ותחבביה הם סקי, ציד ושיט.


הנישואין של פילפה עם בחורה "רגילה" מעידים עד כמה השתנה מוסד המלוכה בספרד: פעם נישואין בין בן המלך למישהי שאינה ממשפחת האצולה היו בבחינת טאבו. אשתו של חואן קרלוס, כאמור, הייתה לפני הנישואין נסיכה יוונייה. למעשה לא נרשם אף מקרה בבית המלוכה הספרדי של נישואים עם "פשוטי העם". אין ספק שבית המלוכה הספרדי מתקדם לעבר תפיסות מודרניות וליברליות.


למרות בחירתו השנויה במחלוקת של פיליפה במגישת החדשות, ההתרגשות של העם הספרדי מהחתונה הייתה רבה. בני הזוג אהודים מאוד על העם הספרדי, שנהנה לקרוא באדיקות פרטים על חייהם האישיים בעיתונות הצהובה. הנסיכה גם זוכה לשמות חיבה מהציבור, ובעיתונות וברחובות מכנים אותה "דונה לטיסיה" ו"הנסיכה לטי". לזוג המלכותי נולדה בת, שהעלתה דיון בספרד: האם צריך לשנות את החוק הספרדי ולהותיר גם לבנות לקבל את הכתר.

 
איפה הם גרים


ארמון המלוכה הספרדי (Palacio Real), הוקם באמצע המאה ה-18 לכבוד המלך פיליפה החמישי. הארמון שימש במשך 200 שנה את משפחת המלוכה הספרדית, וכיום הוא פתוח למבקרים. מלכה הנוכחי של ספרד, חואן קרלוס, חי היום בארמון צנוע, עד כמה שארמון יכול להיות כזה, בפאתי העיר. בחירה זו של המלך משתלבת היטב עם מגמת הליברליות היחסית שהוזכרה לעיל. בית המלוכה אומנם שריר וקיים בספרד, אך הוא אינו מנותק מהעם.


מלכי ספרד נדדו בכל עונה, ובהתאם למזג האוויר, לארמון אחר. לפיכך, מסביב למדריד מרוכזים מספר ארמונות מפוארים, שאירחו את בית המלוכה הספרדי. הארמון המפורסם ביותר הוא EL Escorial, שנבנה במאה ה-16. פיליפ השני השקיע בבנייתו של המבנה המפואר 21 שנים תמימות. הארמון האדיר כולל בתוכו מנזר, בזיליקה ופנתאון של המלכים והנסיכים. ארמון נוסף, הנמצא בארנחואז, נקרא Palacio Real, כשמו של ארמון המלוכה הנמצא במרכז מדריד.

לא מעט גבות הורמו כאשר יורש העצר פיליפה נשא לאישה את קריינית החדשות לשעבר לטיסיה אורטיס רוקאסולנו. לא רק שהמיועדת לא הייתה בת אצולה, אשתו של יורש העצר הייתה גם גרושה

לא מעט גבות הורמו כאשר יורש העצר פיליפה נשא לאישה את קריינית החדשות לשעבר לטיסיה אורטיס רוקאסולנו. לא רק שהמיועדת לא הייתה בת אצולה, אשתו של יורש העצר הייתה גם גרושה

הארמון, העצום בגודלו, נבנה במאה ה-18. ניתן למצוא בו מספר אולמות מרהיבים: אולם הכתר, חדר החרסינה, חדר המוזיקה וחדר העישון. ביציאה מהארמון ממתינה רכבת מיניאטורית, שעורכת סיבוב של 45 דקות בגן המרכזי. הרכבת עוברת בדרכה על פני "בית הימאים", בו נמצא אוסף סירות, ועל בני "בית לברדור", בו נמצא אוסף כלים ופסלים. החלק האחרון של הסיור ברכבת המיניאטורית הוא בתוך העיר. בעיירה La Granja נמצא ארמון נוסף, שנבנה ע"י פיליפ החמישי. מומלץ לבקר בגנים הממוקמים סביב הארמון, המזכירים את גני ורסאי.