דיסקברי טיול עולמי | טיול בברצלונה - ספרד

 

טיול בברצלונה Barcelona יחשוף בפניכם ארכיטקטורה מופלאה, מונומנטים מרשימים והיסטוריה יהודית מגוונת. אל ההיסטוריה שמאחורי אתרי התיירות המפורסמים שאסור להחמיץ במהלך חופשה בברצלונה


מאת: גיא נוימן
צילומים: עמית שעל, רז מור


 

במאה השלישית לפני הספירה ייסדו הרומאים את ברינו, ממנה צמחה ברצלונה. בניגוד למקומות אחרים על המפה של ספרד Spain, בהם שלטו המוסלמים במשך מאות שנים, הרי שברצלונה (וקטלוניה בכלל) נשלטה ע"י המוסלמים לתקופה קצרה יחסית וכך נשמר אופייה הנוצרי האדוק. את המוסלמים החליף קרל הגדול, מנהיג הפראנקים, אשר השתלט על ברצלונה Barcelona, כמו גם על חלקים אחרים בספרד.

 

בניינים מרהיבים ברחובות ברצלונה
בניינים מרהיבים ברחובות ברצלונה


ברצלונה: מדיכוי לעצמאות

ברצלונה ידעה תהפוכות רבות ובמאה ה-18, לאחר סיום מלחמת הירושה של ספרד, גילו הקטלאנים כי תמכו בצד הלא נכון. ניצחונו של המלך פיליפה החמישי היה עבורם מהלומה קשה. המלך סיפח את ברצלונה Barcelona וכלל את השטחים הקטלאנים תחת שלטונו הספרדי ואסר על לימוד השפה הקטלאנית או כל גילוי אתני אחר של בני קבוצה זו. 

בברצלונה משווים בין ימי שלטונו של פיליפה לאלו של הרודן בן המאה ה-20, פרנקו, אשר השתלט על ספרד Spain ב-1939. הוא הכריז על עצמו כמלך ודיכא באכזריות את כל מתנגדיו. הוא גם התנגד לכל ניסיון לבידול והתנגד לעצמאות קטלוניה. רק ב-1975 הסתיים הסיוט של תושבי קטלוניה עם מותו של הרודן והעצמאות הקטלאנית התחדשה. על אף מה שנראה כגורל דומה בין היהודים לקטלאנים, יהודי ברצלונה לא זכו ליחס אוהד וסבלו מרדיפות ופרעות.

 

<p>ארכיטקטורה מרשימה</p>

ארכיטקטורה מרשימה


הטלאי הצהוב הראשון

בימי הביניים התקיימה בברצלונה קהילה יהודית ענפה וגדולה אשר רוב חבריה עסקו בהלוואה בריבית. עיסוק זה היה למעשה נחלתם של יהודים בכל רחבי אירופה. הסיבה לכך, למרבה ההפתעה, קשורה דווקא בהלכה הקתולית אשר אסרה על מאמיניה לעסוק בהלוואה בריבית. כך נותר העיסוק בקרב גורמים לא קתוליים. מכאן ניתן להבין את קיומן של קהילות יהודיות כה רבות בערי אירופה. היהודים לא גורשו מהן לא מתוך אהבת ישראל אלא ממניעים כלכליים גרידא. חלק גדול מהרווחים עבור הריבית הגבוהה העבירו היהודים כמס למלך. הכסף עבר לשלטון ואת השטנה, התסכול והשנאה ספגו היהודים. 

הלחץ הנוצרי על היהודים התקיים לאורך כל ימי הביניים והיהודים נאלצו לשלם מיסים גבוהים לשלטון. אחרי הכיבוש המחודש של השטחים המוסלמים על מפות האזור היהודים תפקדו בהם כפקידי אוצר, מנהלי אזורים ובזכות ידיעת השפה הערבית, גם כמתורגמנים. 
מעמדם הגבוה של היהודים בספרד הוביל במהרה לשנאה יוקדת ורדיפות מצד גורמים שונים בחברה. החל משנות הארבעים של המאה ה-13 הצליחו הנזירים הדומיניקנים לקבל אישור הטפה בבתי הכנסת היהודיים ויהודים נאלצו ללכת עם טלאי צהוב. תקופה קשה עברה על יהודי קטלוניה ב-1391. מצוקה כלכלית קשה אפיינה את השנה הזו והפרעות ביהודים הלכו והסלימו. מי שלא המיר את דתו נהרג, בודדים ברחו וקהילת יהודי ברצלונה Barcelona נחרבה חורבן גמור. בשנת 1492, חלק מגירוש ספרד Spain, גורשו גם יהודי קטלוניה מחצי האי האיברי ושמרו ככל יכולתם על מסורתם במקומות אליהם נקלעו.

 

ברחובות ברצלונה יש קסם מיוחד
ברחובות ברצלונה יש קסם מיוחד


ברצלונה: בירת הארכיטקטורה העולמית 

אין ספק כי ברצלונה הייתה נותרת בצל האפרורי של דפי ההיסטוריה אלמלא חי ופעל בה הארכיטקט והאמן אנטוניו גאודי. גאודי הוא שהציל את ברצלונה משכחה והעמידה כבירת הארכיטקטורה העולמית ואחת הערים המרשימות באירופה בסגנון בנייתה.

השרידים הרומאים בברצלונה Barcelona הינם מרשימים. מסלול הרובע הגותי היפהפה, בעל הסמטאות הצרות והשלוות אינו שונה מערים ימי ביניימיות אחרות, אותן ניתן למצוא לרוב ברחבי ספרד Spain. את החותם הייחודי העניק לעיר, ללא ספק, גאודי. 

ב-1860 התמנה הארכיטקט אילדפונס סארדה לתכנן את רובע איקסאמפלה. לצורך תכנון ועיטור המבנים על מפות האזור בחר בשלושה אדריכלים מודרניסטיים - אחד מהם היה גאודי. הסגנון בו יצר גאודי נקרא מודרניסטה. הסגנון, שהפך פופולארי במאה ה-20, ביקש לנצל את החידושים הטכנולוגיים של פיתוח הפלדה, הזכוכית והמתכת ולשלבם עם חומרים מסורתיים כלבנים, שיש ועץ. המבנים בסגנון זה הם גבוהים ובעלי חלונות גדולים ומכניסי אור, עיטורים רבים וקשתות מחודדות. סממן היכר נוסף הן חתיכות קרמיקה המהוות פסיפס גס על גבי המבנים. האמן הנערץ מצא את מותו באופן מביש ועגום אחרי שנדרס ע"י חשמלית ב-1926. תושבי ברצלונה יצרו אתר אינטרנטהמספר על חייו ופועלו .

מנזר ההר

בקרבת ברצלונה Barcelona נמצא אחד המנזרים היפים והמיוחדים באירופה: מנזר מונטסראט. שם המנזר נגזר משילוב שתי המילים: Mont serrate (הר משונן). כשתערכו טיול במקום ותראו את רכס הקונגלומרט המחודד תבינו מייד את מקור השם. 

המנזר הוקם לראשונה במאה התשיעית ואחד מראשיו, ג'יוליאנו דלה רוברה, הפך ברבות הימים לאפיפיור. מנזר מונטסראט הוא המקום הקדוש ביותר בקטלוניה ונמצא בו פסל קטן של המדונה השחומה. על פי המסורת פוסל הפסל ע"י לוקס, תלמידו של ישו, והובא למקום בידי פטרוס. אז נעלם למאות שנים ונמצא שוב במערה הקדושה שבהר. מעל אפסיס הבזיליקה תוכלו לראות ציור ענק בו נראים אנשי האזור מגלים את המדונה בתוך המערה שהחלה לזהור.

למטייל בברצלונה מומלץ להגיע למנזר בשעה 13:00 ולצפות בהופעת שירה בה משתתפים הנערים החיים במקום בתנאי פנימייה. כדאי להקדיש למנזר יום שלם ולהוסיף לטיול בו את אחד המסלולים הרגליים הרבים העוברים בקרבתו. גובהו המקסימלי של ההר הוא 1236 מטרים. וגם אם הגובה לא מרשים אתכם, תיווכחו לגלות כי העלייה מן השפלה למרגלותיו הינה דרמטית במיוחד. לאחר 3 ק"מ ישנה עלייה בגובה של 1100! מטרים. את המפה של האזור ובה פירוט מסלולי ההליכה השונים תוכלו לקבל בתחנת המידע שבקומת הכניסה. למטייל מומלצת במיוחד העלייה בקרונית התלולה לתחנת סן חואן וההליכה במסלול הסלעים הנראים כפסלים מעוררי עניין מעשה הטבע. אם המוטיבציה טמונה בידיכם (וברגליכם) לכו ברגל לכיוון hermita saint jeroni, חזרה עד למנזר. ההליכה תארך כשעתיים וחצי, תהיה כמעט כולה בירידה ותעבור בתוואי נוף מרהיב עם תצפיות מצוינות לכיוון המנזר. 
 
 
מידע נוסף על טיולים, אתרי תיירות ונופש בבצלונה, ספרד ואירופה ניתן למצוא בכתבות נוספות באתר דיסקברי טיול עולמי Discovery.