מידע לחופשה באיסטנבול

מידע חיוני שכדאי לכם לקרוא לפני שאתם יוצאים לחופשה ונופש באיסטנבול: איך מגיעים בטיסות לאיסטנבול, עצות לגבי תחבורה ושלל טיפים מועילים


מאת: צוות דיסקברי


 

איסטנבול Istanbul שוכנת על המפה בצומת הדרכים שעל שפת הבוספורוס - המיצר המחבר בין הים השחור וים מרמדה (ים השיש). חלקה המזרחי מצוי באסיה והמערבי נמצא באירופה, ומפרץ קרן הזהב מפריד בין שני חלקי העיר המערבית. כתוצאה ממיקומה הגיאוגרפי המיוחד על המפות מגלמת איסטנבול תמהיל מרתק של חיים מזרחיים רגועים וחיי קידמה באירופה. איסטנבול מוקפת יערות, ביניהם יער בלגרד, המצוי מצפון לעיר. המסלול ממזרח לבוספורוס באיסטנבול Istanbul גובל בגבעות גבוהות – הגדולה ביניהן היא אידוס, המתנשאת לגובה של 573 מטר. הצד האירופי מלא באגמים קטנים, המספקים מים לאיסטנבול כולה. הנהר הגדול באזור הוא נהר הריבה. 

 

מצחצחי נעליים ממתינים ללקוחות. צילמה: יונית קמחי
מצחצחי נעליים ממתינים ללקוחות. צילמה: יונית קמחי

 


מיקומה של איסטנבול Istanbul על מפות האזור ואפשרויות הגישה ממנה הפכו אותה לנקודת קשר חיונית לאירופה, ולאורך ההיסטוריה היא תפקדה כעיר נמל מרכזית ביותר. למרות שמאז 1923 איסטנבול Istanbul חדלה מלכהן כבירת המדינה, היא נותרה מרכז חשוב בטורקיה Turkey – הן מבחינה כלכלית והן מבחינה חברתית ואינטלקטואלית. מאז שנות ה-50 מכפילה עצמה אוכלוסיית איסטנבול מדי 15 שנה. כיום חיים באיסטנבול כ-10 מיליון איש - כ-60% מהם בשנות ה-20 לחייהם - מה שהופך אותה לעיר צעירה, שוקקת חיים, תרבות וחיי לילה והמובילה בתורכיה כולה. איסטנבול של המאה ה-21, היא עיר נמל מפותחת ומתועשת, המשכנת מספר אוניברסיטאות, אתרי תיירות מרתקים, אמנות אורבאנית (כמו גם מזרחית) ושרידים נפלאים מימי קדם בטורקיה, ימי השלטון העותומאני, הביזנטי והרומאי.

על קצה המזלג

איסטנבול Istanbul נוסדה במאה השביעית לפנה"ס, תחת השם ביזנטיון. בזכות מיקומה האסטרטגי על המפה, המחבר בין שתי יבשות (אירופה ואסיה), נכבשה איסטנבול פעמים רבות במהלך ארבע המאות הבאות (בידי הפרסים, היוונים והרומאים). בשנת 330 לספירה, הפכה איסטנבול Istanbulלבירתה השנייה של האימפריה הרומית, ושמה שונה לשם קונסטנטינופול. כ-60 שנה לאחר מכן, עם היפרדותן של האימפריה הביזנטית והרומית זו מזו, הפכה העיר לבירת האימפריה הרומית המזרחית. בשנת 537, בימי הקיסר יוסטיניאנוס, הסתיימה בנייתה של "איה – סופיה" – הכנסייה הגדולה ביותר באסיה. באמצע המאה ה-15 נכבשה העיר על ידי העותומאנים והוענק לה השם – איסטנבול. בשנת 1923, הכתיר כאמל אטאטורק, אבי טורקיה המודרנית את אנקרה לבירתה הרשמית של תורכיה Turkey, במקומה של איסטנבול Istanbul.

התמצאות 

במידה רבה, מכתיבה הטופוגרפיה של איסטנבול את מבנה הטיולים בה. בצדה האירופי מחולקת איסטנבול לשני חלקים על ידי מפרץ קרן הזהב - בחלק הדרומי נמצאת העיר העתיקה, המשכנת את מרבית אתרי התיירות החשובים ובחלק הצפוני מצוי רובע גלטה והרבעים המודרניים. 

מיצר הבוספורוס מפריד בין החלק האירופי לבין החלק האסיאתי, כשהגשרים התלויים מעליו והמעבורות החולפות בו, מאפשרים גישה נוחה במהלך טיולים בין שתי היבשות. בחלק האסיאתי של איסטנבול Istanbul, שוכנים הרבעים אוצ'קידר וכאדיקוי (במקומן של כריסטופוליס וכלכדון העתיקות). העיר מתפתחת צפונה לכיוון הים השחור, מערבה לכיוון שדה התעופה ומזרחה על המפה, לתוך אנטוליה.

העיר העתיקה של איסטנבול בנויה על מספר גבעות, כשהיא תחומה משלושה צדדים על ידי ים השיש ומפרץ קרן הזהב, ובקצה המערבי על ידי חומת היבשה. מרבית אתרי התיירות החשובים נמצאים בגבעת האקרופוליס של העיר, שם ניתן לקיים טיול נינוח ביניהם.

איך מגיעים 

חברת התעופה של תורכיה Turkey, טורקיש איירליין, מפעילה טיסות רבות במהלך השבוע וכך גם אל על. בעונת התיירות מופעלות טיסות צ'ארטר רבות לטורקיה. ניתן גם להשיג דילים טובים בסוכנויות נסיעות, שכוללים טיסות ומספר לילות בבתי מלון או אתרי נופש באזור. אורך הטיסות כשעה וחצי, והמרחק – 1,130 ק"מ. הטיסות נוחתות בנמל התעופה הבינלאומי "אתאטורק" המצוי ממערב לצד האירופי של איסטנבול, במרחק של 24 ק"מ ממנה. 

משדה התעופה ניתן להגיע לאיסטנבול Istanbul באמצעות אוטובוסים הנוסעים במסלול לא ישיר לכיכר טקסים. מוניות משדה התעופה נוסעות לאורך שפת הים, במסלול ישיר למרכז העיר. ניתן להגיע לאיסטנבול גם באמצעות רכבות מאירופה, המגיעות לתחנת "סירקצ'י". רכבות מאסיה עוצרות בהיידרפאשה, משם למטייל ניתנת אפשרות לקחת מעבורת אל קאראקוי, ושם יש אוטובוסים לסולטאנאחמט.

 

דיג בבוספורוס. צילמה: יונית קמחי
דיג בבוספורוס. צילמה: יונית קמחי

 


תחבורה 

אוטובוסים אמצעי התחבורה באיסטנבול יעילים למדי ונוחים למטייל המצוי. קווי האוטובוס העיקריים בצד האירופי של העיר מתחילים אף הם את המסלול מכיכר טקסים. יש לרכוש כרטיסים טרם הנסיעה (בקיוסקים שונים) וחובה להציגם בעת העלייה לאוטובוס.

דולומוס - מוניות שירות הנוסעות בקווים קבועים ומאפשרות למטייל נוחות מרבית, מחיר זול למדי, ואפשרות לרדת בדרך בכל מקום שרוצים, בהתאם למסלול הטיול. התחנה הראשית של דולומוסים מצוייה בכיכר טקסים, ברובע טקסים.

מוניותהמוניות הצהובות מהוות את הדרך היעילה ביותר לנוע בתוך איסטנבול. יש לוודא טרם הנסיעה כי הנהג הפעיל את המונה (טקסומטר) או לקבוע מחיר מראש. תעריף נסיעת לילה (מ-24:00 עד 6:00 בבוקר) גבוה ב-50% מתעריף יום. 

מעבורותמעבורות מהוות כלי תחבורה נוח וזול למטייל באיסטנבול Istanbul, המאפשר גם ליהנות מנוף העיר דרך מסלול הים. כרטיסים ניתן לקנות אצל סוכני הנסיעות, כשניתן לשדרג את חוויית החופשה באמצעות שיט ביאכטה, הכולל גם ארוחת ערב, כיאה לנופש אמיתי.

מטרוגם באיסטנבול Istanbul קיים מטרו, אך יעילותו מוטלת בספק, שכן הוא מגיע לרבעים מסוימים בלבד בעיר.
 

מתי לנסוע

העונות שבהן מומלץ להתחיל לחפש דילים באיסטנבול הן באביב, בקיץ או בסתיו, בהן נעות הטמפרטורות בין 18 מעלות צלזיוס בממוצע באביב וכ-23 מעלות בקיץ. חודשי החורף קרים למדי עם ממוצע של 7 מעלות בלבד, מה שעלול להעיב מעט על הטיול.

בטיחות

איסטנבול Istanbul היא עיר בטוחה יחסית אך רצוי לזכור כי תורכיה Turkey עודנה מדינה מוסלמית – ניתן להתלבש בחופשיות, אך מומלץ למטייל באיסטנבול להימנע מבגדים חשופים באתרים בעלי חשיבות דתית לאיסלאם.

שעון

אין הפרש שעות ביו שעון תורכיה לשעון ישראל. 

תקשורת

הקידומת של טורקיה Turkey היא 90, הקידומת של איסטנבול - 212. הדרך הזולה לבצע שיחות מתורכיה היא באמצעות הטלפונים הציבוריים של רשות הדואר התורכית (PTT). ניתן לרכוש במשרדי הדואר כרטיסי חיוג לשיחות מקומיות, בינעירוניות ובינלאומיות.

 

דוכן ממתקים בשוק באיסטנבול. צילמה: יונית קמחי
דוכן ממתקים בשוק באיסטנבול. צילמה: יונית קמחי

 


אשרות ושגרירויות

ישראלים המבקרים בתורכיה אינם זקוקים לאשרת כניסה. 

שגרירות תורכיה בישראל
הירקון 202, תל אביב
טלפון: 03-5241101 פקס: 03-5240499

שגרירות ישראל בתורכיה (אנקרה)
Mahtma Gandi sok. 85 Gaziosmanpasa
טלפון: 90-312-446-3605+
פקס: 90-312-446-8071+

חגים ומועדים

23.4 – יום העצמאות ויום הילד של טורקיה
19.5 – יום הזכרון לאתאטורק (וכן יום הספורט והנוער)
29.10 – יום הרפובליקה

הנקודה היהודית

מאז ומתמיד הייתה קיימת אוכלוסיה יהודית באיסטנבול Istanbul. בית הכנסת הפעיל ביותר עד ימינו הוא בית הכנסת "נווה שלום", הנמצא על המפה בסמוך למגדל גלטה (רחוב Buyuk Hendek Caddesi, טלפון: 90-212-2441576+). הוא נבנה בשנת 1952 במקום בו עמד בית כנסת מהמאה ה-15. בית הכנסת האיטלקי נמצא קרוב ל"נווה שלום" ברחוב Seheir Zia Yokusu 27. 

המבנה הפנימי של בית הכנסת מאוד מעניין, והוא כולל שתי קשתות כפולות, כיפה עמוקה עם כוכבים, חלונות צבעוניים ומזרקה בחצר בית הכנסת. בית הכנסת האשכנזי נמצא אף הוא בקרבת מקום, ברחוב 37 Yüksek Kaldirim. חזית בית הכנסת יפה ומרשימה, הרצפות עשויות שיש, וטיול במקום במהלך החופשה שלכם באיסטנבול מומלץ מאוד.

ריכוזים גבוהים של אתרים יהודיים נמצאים על המפה של איסטנבול בשכונת בלט (Balat) שם היו בעבר 19 בתי כנסת ומתוכם נותרו שניים, קוזגונג'וק (Kuzkuncuk), שם נמצאים שני בתי כנסת וניתן להגיע אליו גם במעבורת, היידר-פאשה (Haydarpaşa), שם נמצא בית הכנסת "חמדת ישראל", שהוא מבתי הכנסת היפים בעיר, ו- Şişli, שם נמצא בית הכנסת "בית ישראל" ועל אותו מסלול גם בית העלמין היהודי-איטלקי. 

שימו לב, שרוב המקומות אינם פתוחים לקהל בשעות קבועות, ורצוי להתעדכן במשרדי הקהילה היהודית באיסטנבול Istanbul בנוגע לכניסה אליהם. טלפון: 90-212-2435166+ 

מסעדת לוי (Levi) הכשרה נמצאת ברחוב Tahmis Kalcan 22.
טלפון: 90-212-5121196.+
 

מידע נוסף על טיולים, אתרי תיירות ונופש באיסטנבול, תורכיה ואירופה ניתן למצוא בכתבות נוספות באתר דיסקברי טיול עולמי Discovery.

מידע על טיסות, דילים, נופשונים, בתי מלון, השכרת רכב, קלאבים, מועדוני נופש, חופשות, טיולים, חופשה בדקה ה-90, ספא, כרטיסי טיסה, טיולים מאורגנים ונופש ברגע האחרון ניתן למצוא באתרי התיירות של סוכנויות הנסיעות: אופיר טורס, איסתא, שטיח מעופף, גוליבר, הדקה ה-90, צבר, קשרי תעופה, ארקיע ועוד.