אתרים מסביב לאיסטנבול - תורכיה

במרחק קצר מהעיר יש אתרי תיירות, ערים ונופים בשפע הניתנים לביקור בכל חופשה באיסטנבול. בכל חופשה בעיר השתדלו לצאת לטיול מחוץ לאיסטנבול


מאת: זאביק רילסקי

 

תורכיה בכלל ואיסטנבול Istanbul בפרט מזמנות לתיירים חוויה יוצאת דופן במסגרתה נחשף המטייל למגוון אתרי תיירות, סגנונות בנייה שונים ומקומות מרתקים שהופכים את הטיול והחופשה בעיר לבלתי נשכחים. למטייל שרוצה פסק זמן מהמולת העיר ושאונה מומלץ לצאת לטיול קצר למספר שעות או ימים למקומות ואתרי תיירות המהווים מפגש מרתק בין תרבויות ומסורות שונות בטורקיה Turkey.

 

<p>נופים קסומים מסביב לאיסטנבול. צילם: זאביק רילסקי</p>

נופים קסומים מסביב לאיסטנבול. צילם: זאביק רילסקי


מסארייר לים השחור

בקצה הצפוני של מיצרי הבוספורוס, המחברים בין הים השחור לים השיש (ים מרמרה), ממוקמת העיירה סארייר (Sarier), עיירת דייגים קטנה עם בתים מהמאה ה-19, שוק דגים ססגוני ומספר מסעדות דגים לחוף ים קסום. מאוד מומלץ לערוך טיול בעיירה במהלך החופשה שלכם באיסטנבול Istanbul. לעיירה ניתן להגיע בשיט לאורך הבוספורוס או בכביש משכונת באשיקטאש דרך רובע העשירים טאראביה (Tarabia) הידוע בזכות מסעדות הדגים הייחודיות שלו, הפזורות לאורך החלק הצפוני על המסלול של הבוספורוס וחופי הים השחור. בקצה המפרץ במעלה הבוספורוס משתרע יער בלגרד בו נמצאים מקורות המים של אמות המים הביזנטיות של קונסטנטינופול. בימי סולימאן המפואר הוקמה במקום תשתית מחודשת של חלוקת מים שהגיעה עד לכיכר טקסים. מכאן ועד הים השחור פזורים על-פני המפה כפרי דייגים, מצודות הרוסות שריד לימי השלטון הביזנטי וחופים פראיים בואכה הים השחור (Kara Deniz).

מיצרי הדארדנלים

מאז העת העתיקה היוו מצרי הדרדנלים (Dardaneles) אתר מפותח מסחרי ואסטרטגי, שחיבר את הים האיגאי עם ים השיש ושימש כגשר תרבותי בין העולם היווני והים השחור. שמו של המיצר גזור משמו של דרדנוס, שליטה הקדמון של העיר ששלטה על המיצר. רצועת היבשה היוצרת הפרדה בין ארצות הבלקן לבין אסיה הקטנה היא אנטוליה, ולכן מאז ומעולם לא פסק המאבק על השליטה במיצרים אלו.

העיר צ'אנקלה (Canakkale) ממוקמת על הגדה המזרחית במקום הצר ביותר במיצרים. המיתולוגיה היוונית מספרת שהנסיכה הלי נפלה כאן מגב האייל בעל כנפי הזהב של האל הרמס, וטבעה במי המיצר שנקרא על שמה הלספונט. בין חצי האי סארוס ומיצרי הדרדנלים - המוצא של ים השיש אל הים התיכון, ממוקמת גליפולי (Galipoli). האזור, שמהווה היום גן לאומי ומוקד תיירות למטיילים בתורכיה Turkey, שימש במלחמת העולם הראשונה כזירה לקרב אימתני. בשנת 1915 ניסו בעלות הברית לפרוץ ולפתוח משם נתיב מעבר לרוסיה, אך הובסו על ידי הצבאות של טורקיה בפיקודו של קולונל צעיר בשם מוסטאפה כאמל שנודע לימים ככאמל אתאטורק, אבי תורכיה Turkey המודרנית. 

העיר צ'אנקאלה (מצודת קדרת החרס) מהווה תחנת גבול בין טורקיה האיגאית ומיצרי הדרדנלים. זהו אזור מוריק של שדות טבק וחמניות, ברושים ושומשום, כפרי דייגים וחופים מסולעים מרשימים המהווים בסיס יציאה לטיולים בסביבה. 40 ק"מ דרומה משם על המפות, נמצאים שרידיה של טרויה העתיקה. האתר איננו מרשים במיוחד, אך סיפורה ההרואי של טרויה, בו התרחשה לפני 3,000 שנה מלחמת טרויה אשר סיפורה מעטר את דפי האיליאדה של הומרוס, מציתים את דמיונם של חובבי ההיסטוריה שבינינו. אגב גילוי עתיקות טרויה נעשה במקרה במאה ה-19, הודות לעקשנותו של ארכיאולוג חובב בשם שלימאן. זה האחרון זיהה בתל מקומי את העיר טרויה והחל בחפירות ארכיאולוגיות שנמשכו שנים, במהלכם נחשפה העיר הקדומה שעד אז נחשבה לאגדה, מהסוג שהיום היינו מכנים "אגדה אורבאנית". כשיושבים למרגלות הגבעה הטרויאנית מול סוס העץ הענק והילדותי, אי אפשר שלא להיזכר בסיפור המיתולוגי של טרויה, שהיווה יסוד חשוב בספרות המערבית.

 

ההר אולודאג. צילם: זאביק רילסקי
ההר אולודאג. צילם: זאביק רילסקי


בירת האימפריה הראשונה

הבירה העתיקה והראשונה של האימפריה העותומאנית היא אחת הערים החביבות ביותר בתורכיה Turkey. העיר שימשה כתחנה האחרונה במסלול דרך המשי שיצא מסין, וכיום נחשבת לעיר תוססת ותרבותית שבה תיאטרון קארגיוז (כת בטורקיה) היתולי ומרכז מעינות מרפא.

פרוסיאס מלך ביתניה, החבל שמדרום לים השיש, הקים את העיר למרגלות ההר הנישא אולודאג וכבר בתקופה הביזנטית התפרסמה העיר כמרכז מרפא וכן כמרכז מסחרי של שווקים ססגוניים בהם נמכרים מוצרים אקזוטיים מאסיה ומסין. 

במזרח תורכיה, על שרידי הסולטנות הסלג'וקית (שבט טורקי שכבש חלקים ממרכז אסיה והמזרח התיכון במהלך המאות ה-11 עד ה-14), התגבשו השבטים של טורקיה ובתוך כמה מאות שנים הוביל בית עותומאן להקמת השושלת, יסוד הבירה בורסה ותחילת דרכה של האימפריה.

האזור המרתק ביותר בבורסה מורכב מסבך שוקק של חאנים ושווקים הפזורים באקראיות במרכז העיר. מבני החאן (בתורכית: קראוון סאריי - ארמון השיירה) משלבים אדריכלות בסגנון סלג'וקי - עותומאני בעל השפעות אסיאתיות ומוסלמיות. בחאנים ממתינים למטייל מסגדים קטנים ומעוטרים ששימשו את הסוחרים שהגיעו מדרך ארוכה, אכסניות דו קומתיות מקושטות באריחים צבעוניים מזוגגים המהווים את פאר היצירה והקרמיקה של אנטוליה, ו"בדים זוהרים" - יריעות המשי שהגיעו לראשונה מסין ומזה שנים נסחרות ומיוצרות במקום. לכאן הגיעו אריגים מפרס, מפות, שטיחים וברוקאד ממזרח אנטוליה, אבנים טובות מאסיה, אביזרי עור, נחושת וכסף.

ברובע ג'קירג'ה מצויים מעינות המרפא סביבם נמנו כמה בתי מלון ואתרי נופש בהם אפשר להתענג על שכשוך וטבילה במים משופעים במינרלים ובעלי סגולות מרפא, כיאה לחופשה מפנקת. בעיר יש גם מרחצאות מהמאה ה 15. אל תפספסו את החוויה המשלבת טבילה, מסאג' מכאיב אך מהנה, קרצוף, סיבון ואפילו הלקאה. אחרי הרחיצה היסודית הזו, שהמקומיים בתורכיה מצטיינים בה, תרגישו כמו חדשים - דנדשים. 

שני אתרי התיירות החשובים בגן העיר הם ישיל ג'אמי וישיל טורבה, או בעברית המסגד הירוק והקבר הירוק. הם ניצבים האחד מול השני ומהווים דוגמה מובהקת של אדריכלות בסגנון תורכי קלאסי. קברו של הסולטאן מחמט (שכיהן בתפקיד במאה ה-15) מעוטר בעמודים ביזנטיים ואריחים כחולים וירוקים. במרכז בריכה עם מזרקת מים ששימשה כבריכת טהרה בטרם תפילה. החצר המסוגננת מעוטרת בערבסקות של דגמי פרחים ושריגי גפן. בין המבנים המעניינים בעיר נמצא גם המדרסה - בית הספר בו למדו בעיקר שיעורי דת ופסוקים מן הקוראן. המדרסה מייצגת סגנון לימוד ייחודי לתרבות האיסלמית של המאה ה-16.

העיר בורסה ידועה בבשר המעולה ובממתקים שלה. שבו לארוחת צהריים באחת ממסעדות הדונאר (מסעדות עממיות בתורכיה) באזור הבזאר ולקינוח כדאי לעשות טיול לחנויות הממתקים ולבקש חלבה מוקצפת (פישמנייה) וערמונים מסוכרים. התענוג מובטח.

ממרומי האולימפוס

מעל בורסה מתנשא ההר הגדול "אולודאג" - הר האולימפוס ומקום משכנם של האלים לפי תושבי חבל ביתניה. אל ההר עולה מסלול מפותל ומרהיב העובר בכפרים קטנים, יערות אורן ערמון ועצי דולב ענקיים. בפסגות הר הקרירות שגובהן מגיע ל-2,540 מטרים, יערות אשור ואשוח. 

במסלול הכביש העולה בצלע ההר מומלץ למטייל לעצור במסעדות המתמחות בבשרים על האש (Et Mangal) הממוקמות בצילם של עצי דולב עתיקים ובהם מקבלים הסועדים ברי המזל ערימת בשר ומתקן עם גחלים לוהטות עליו הם יכולים לגלגל את הבשר אגב לגימת בירה קרירה ונשנוש מכיכר לחם טרייה וריחנית. אל בתי המלון ואתרי הנופש בראש ההר ניתן להגיע במיניבוסים המיועדים לכך, ומשם אפשר לצאת לטיול רגלי ביערות האזור, להתבונן על הנוף המרהיב של טורקיה Turkey מהמצוקים ולהעפיל אל פסגת ההר באמצעות רכבל.

 

העיר צאנקלה. צילם: זאביק רילסקי
העיר צ'אנקלה. צילם: זאביק רילסקי


אגם אבאנט ושמורת יאדיגולאר

על הכביש מאיסטנבול Istanbul לאנקרה, שעל המפה ממוקם מעט ממערב לעיירת המחוז בולו, תמצאו פנינת טבע אמיתית ליד אגם אבאנט (Abant), הממוקם בגובה 1,300 מ' מעל פני הים. יערות אורנים ועצי אלון מעטרים את שולי האגם וגולשים לאיטם עד קו המים. טיול סוסים וטיולים רגליים היוצאים מאתרי נופש בודדים בסביבת האגם מאפשרים למטייל פעילות בקצב שונה באוויר הרים צלול וזך. בדרך אפשר להתרשם מפלגי מים צלולים בהם משייטים דגי טרוטה, או לערוך טיול אופניים בנוף כפרי ירוק ושליו המציג את הפסטורליה של תורכיה במלוא הדרה.

במערב הרי הפונטוס, בלב עמק קטן מרחק כשעתיים נסיעה משם, בין מסלולי ההרים הפראיים ומלאי ההוד, מצויים שבעה אגמים הנשפכים האחד אל השני ומהווים את ליבה של שמורת הטבע "שבעת האגמים", יאדיגולאר (Yedigoller). הדרך לשמורה עוברת ביערות אורן, טבע פראי ונוף בראשיתי ובלתי מיושב. יש בסביבה מרפסות תצפית ואתרי פיקניק נעימים. באזור אין אתרי נופש או אפשרות של לינה מסודרת, אלא אם כן אתם חובבים לינה תחת כיפת השמיים, באוהל או בשק שינה. הכי כיף זה לצאת לטיול נפלא הכולל מסלול מדרום לרכס הפונטוס, מצוידים בצידה לדרך הכוללת לחם (Ekmek), זיתים (Zitin), גבינות (Peynir), נקניק (Sujuk), פירות (Meyve) וירקות (Sebze).

מסאפראנבולו לאמסרה

מבולו (Bolu) עולה הדרך צפונה לעיירה לא מוכרת אך יפהפייה בשם סאפראנבולו (Safranbolu). זוהי עיירה ציורית וצבעונית הממוקמת על צלע ערוץ תלול. הצבעוניות המיוחדת של הבתים, בניית העץ של המאה ה-19, גגות הרעפים האדומים ובתי האחוזה המסוידים לבן הופכים את המקום למרכז הגדול ביותר בתורכיה Turkey הכולל בתים מיוחדים הבנויים בסגנון בנייה עתיק וייחודי. בהחלט שווה את הטיול למקום.

בלב העיירה מרחצאות עותומאניים ששוקמו וחאן שיירות גדול - הצ'ינצ'יחאני. בבזאר המקומי ארסטה (Arasta Bazar), שפע של דוכנים וחנויות, דברי אמנות, מפות ואריגים מעניינים. ממבצר העיר העותומאני המתנשא מעל העיר יש תצפיות נוף אל העיירה וסביבתה. אתר התיירות הבולט במקום הוא בית המושל המרוהט בפאר העיצוב העותומאני. טיול רגלי בעיירה הצבעונית הוא גן עדן לצלמים, באווירה ייחודית שנשמרה באזורים פחות מפותחים בטורקיה.

משם מתפתל המסלול אל עיר החוף אמאסרה (Amasra) שגם היא כרבות אחרות הוקמה כמושבה יוונית. העיירה בנויה על חצי אי, ובראשו מצודה עתיקה שהוקמה עם כיבוש המקום על ידי מלחי הצי של גנואה. העיר בנויה מאוסף סמטאות אבן צרות האופייניות לאזור נמלי הים השחור שנבנו בימי היוונים, ובליבה כנסיות ביזנטיות ששינו ייעודן למסגדים.

מורה נבוכים - מושגים ושמות שילוו אתכם במהלך החופשה בטורקיה
אבלו - החצר הקדמית של המסגד
איוון - מפרסית, אולם הצד המקורה, תוספת למסגדים באסיה
בדסטן - מבנה מכוסה כיפות במרכז הבזאר הגדול בו נמכרו מוצרי יוקרה
גאזי - לוחם מצווה המשתתף במלחמת החורמה בכופרים
דיואן - מועצת הוואזיר שהתכנסה בחצר הסולטאן העותומאני. בהשאלה גם ספת אירוח וחדר האורחים
ואזיר - שר וממונה על ממשל וביצוע מדיניות האימפריה
חאן - אכסניה ותחנת דרכים לשימוש הסוחרים לאורך נתיבי המסחר ובשווקים הגדולים
טורבה - מבנה קבר עותומאני
טוגרא - חתימת הסולטאן המופיעה בראש הפירמאן, הוא הצו המלכותי הסולטאני
מדרסה - מדרשה ללימודי דת האסלאם, לימודי הקוראן, חוק, קליגרפיה ומדעים
סולטאן - תוארו של השליט החילוני של העדה המוסלמית, להבדיל מהחליף שהוא גם המנהיג דתי
ערבסק - דגמי עיטור באמנות המוסלמית, בעל צורות מסולסלות ושילוב של דגמים מעולם הצומח או דגמים גיאומטריים
קולייה - מכלול של מוסדות קהילה שהוקמו סביב המסגד העותומאני
קיבלה - הקיר במסגד הפונה לעבר מכה ומגדיר את כוון התפילה
שדיראן - מקווה טהרה ובריכת מים בחצר המסגד
תרבוש - כובע נפוץ בתורכיה בצורת חרוט קטום עשוי מלבד אדום. נאסר לחבישה על ידי אתאטורק
 
הכותב הנו ארכיאולוג וגיאוגרף מומחה לתרבויות אסיה והפסיפיק

מידע נוסף על טיולים, אתרי תיירות ונופש באיסטנבול, תורכיה ואירופה ניתן למצוא בכתבות נוספות באתר דיסקברי טיול עולמי Discovery. 

מידע על טיסות, דילים, נופשונים, בתי מלון, השכרת רכב, קלאבים, מועדוני נופש, חופשות, טיולים, חופשה בדקה ה-90, ספא, כרטיסי טיסה, טיולים מאורגנים ונופש ברגע האחרון ניתן למצוא באתרי התיירות של סוכנויות הנסיעות.