טיול באתונה - יוון

טיול באתונה הוא חווייה מיוחדת. שילובה המיוחד של העיר, חדש מול ישן הופך את מסלולי הטיול והנופש בה לחוויה מיוחדת במינה


מאת: רינה דבי


 

לפני שנים רבות – כך מתחילות כל האגדות- התחרו ביניהם פוסידון, אל הים, ואתינה, אלת החוכמה, ההיגיון והמלחמה, על שם מי תקרא העיר בה שהו. על כל אחד מהם היה מוטל להעניק מתנה לעיר ומי שמתנתו תהיה אהובה יותר על תושביה, יוכרז כזוכה. אתינה נתנה לעיר את עץ הזית, ופוסידון מעיין של מים מלוחים. אנשי העיר התכנסו ודנו במתנות שקיבלו. הם ראו שעץ הזית שקיבלו מספק צל רב, ותחתיו הם קיימו את הדיונים בנוגע למתנות. הדיונים הלכו והתארכו, חלק מהאנשים התעייפו, ונשענו על העץ. ככל שעבר הזמן, הם גם החלו להיות צמאים, אך הם גילו שהמעיין שפוסידון נתן להם לא עזר, כיוון שמימיו היו מלוחים. כך נפל הפור : מתנתה של האלה אתינה היא הזוכה, ומאז נקראת אתונה העיר על שמה. אתינה הפכה לאלה הפטרונית של העיר, ומשכנה היה האקרופוליס.

 

אחד מן המבנים המרהיבים באקרופוליס שנבנה במאה הרביעית על ידי פריקלס, בקופה שנחשבת לתור הזהב של אתונה. צילום: רינת דבי
אחד מן המבנים המרהיבים באקרופוליס שנבנה במאה הרביעית על ידי פריקלס, בקופה שנחשבת לתור הזהב של אתונה. צילום: רינת דבי

 

אתונה - תפארת ההיסטוריה

אתם התיירים המגיעים לאתונה (Athensׂׂׂׂׂׂׂ), תתקלו במבנים ישנים, כבישים סואנים ורחובות צרים. אך אם תרימו לרגע את עיניכם למעלה, תגלו את האקרופוליס המרהיב ביופיו. האקרופוליס, "העיר העליונה", הוא אחד מאתרי התיירות המפורסמים בעולם וגולת הכותרת של הביקור באתונה. הוא נמצא במרומי גבעה, האולימפוס, ומפה אפשר להשקיף על העיר כולה. בכל עיר ביוון (Greece) הוקם בימים עברו אקרופוליס, ממנו הגנו על העיר ובו ישבו בני המלוכה והאליטה. 

שער הכניסה לאקרופוליס הוא חלק מחומה, שנבנתה בכדי להגן על העיר ממתקפה של הרומאים. בעבר, הסתירה החומה הגדולה את נוף העיר. היום המטייל שיעפיל למרומי האולימפוס, יוכל לצפות באתונה כולה. חוויה מומלצת במיוחד. ׂ

באקרופוליס מספר מקדשים מרשימים. אחד מהם הוא הפרנתון, שהוקם לכבוד האלה אתינה, והיה המקדש החשוב והגדול ביותר ביוון כולה. בבניין, שבנייתו הושלמה בשנת 438 לפני הספירה, נערכו משתאות וחגיגות לכבוד האלה. עם השנים ייעודו של המקדש שונה בכל פעם מחדש, בהתאם לצורכי הכובשים השונים של העיר. כך שהמקדש שימש, בין היתר, ככנסייה, מסגד ואפילו כמחסן תחמושת. במרוצת הזמן הוא נפגע ונהרס, בעקבות המלחמות הרבות בין כובשיה השונים של יוון. 

הארכיתאון הוא מקדש מרשים נוסף שנמצא באקרופוליס, וסימן ההיכר שלו הוא עמודי תמיכה בדמות נשים. המיתוס שמאחורי עמודים אלו מספר על קבוצת נשים בוגדניות שמסרו את העיר לאויב. כעונש, הוטל עליהן להחזיק את המקדש על ראשן לנצח. 

במסלול הירידה מהאקרופוליס, יגיע המטייל לרחוב ציורי ובו מדרגות רבות. כאן ממוקמות מספר מסעדות המגישות מנות יווניות, במחירים סבירים ובאווירה פסטורלית. למרגלות האקרופוליס נמצא תיאטרון דיוניסוס, מבנה גדול ופתוח בו מקומות ישיבה לששת אלפים איש. בימים עברו הוצגו כאן הטרגדיות היווניות, שמשכו קהל מיוון כולה. התיאטרון לא הפך לאתר היסטורי שאין בו שימוש, ועד היום נערכים בו מופעי תיאטרון ואופרה. 

החיים שסביב השוק

ליד כל אקרופוליס ביוון (Greeceׂ) שכנה בימים עברו האגורה - מרכז החיים הפוליטיים, המסחריים והחברתיים של העיר. באגורה התנהלו חיי היום יום, בעוד באקרופוליס התקיים הפולחן וישבו השליטים. באגורה היה השוק של העיר. לשם היו מגיעים התושבים, ותוך כדי הקניות היו מתעדכנים ברכילות, ושומעים נאומים של אישים שונים. באגורה התקיימו אסיפות העם. האגורה של אתונה נמצאת בצדו הצפון מזרחי של האקרופוליס. היא בנויה על שטח מישורי מרובע וגדול, המוקף מבני ציבור. בחפירות ארכיאולוגיות שבוצעו באזור, התגלו שרידים המעידים על ההדר והפאר של אתונה, ביניהם בניין מועצת העיר המרשים. 

באחד המבנים המשוחזרים של האקרופוליס ישנו היום מוזיאון לארכיאולוגיה, בו מוצג, בין היתר, שעון מיוחד ששימש להקצבת זמן הנואמים. השעון מורכב משני כדים. את האחד ממלאים מים, ובעזרת חור מעבירים את המים לכד השני. זמנו של הנואם תם כאשר כל המים עברו מהכד הראשון לשני. 

 

מרפסת הקריאטידות במקדש הארכתיון שבאקרופוליס, עמודי התמיכה מפוסלות בדמויות נשים. צילום: רינת דבי
מרפסת הקריאטידות במקדש הארכתיון שבאקרופוליס, עמודי התמיכה מפוסלות בדמויות נשים. צילום: רינת דבי

 


טיול במסלולי העיר

ביציאה מהאגורה מגיעים לפלאקה הססגונית של אתונה (Athens). באזור קסום זה סמטאות צרות, וכלי רכב לא מורשים להיכנס לתוכו. כאן תוכלו למצוא חנויות מזכרות לתיירים, בגדים, מסעדות וטברנות. הרוכלים עומדים בפתחי החנויות ומכריזים בקול על מרכולתם. בהמשך הדרך, ככל שמתרחקים מהאגורה, מגיעים למדרחוב גדול ברחוב Ermou. כאן נמצאות חנויות המעצבים והמותגים. המחירים בהתאם. 

תיירות באתונה - חיי לילה, מסעדות ושמחה יוונית 

התיירות באתונה כוללת חיי לילה תוססים שלא היו מביישים שום בירה אירופאית, עם מגוון מסעיר של מופעי מוסיקה, טברנות, פאבים ומועדונים- שהכול טובל בצלילי הבוזוקי וכמובן בהרבה אלכוהול: כך למשל ה-Ntoyzeni הוא מועדון פופולרי לתיירים, עם אווירה מיוחדת, בה להקת רמבטיקה קבועה. שנמצא בסמוך לאקרופוליס. ב-Perivoli T' Oyranou יש אווירה חמימה ושמחה ואוכל מקומי מצוין והוא נמצא ב-Palka. ה-Kavouras הוא מועדון מוכר ופופולארי מומלץ למטיילים. ה-Ambelofilo מומלץ גם הוא למטייל באתונה והוא מציג אווירה יוונית אותנטית. לתיירים חובבי היין הגיעו ל-Aisopou Mythos שם גם תוכלו לצפות במגוון הופעות חיות של ג'אז ומוסיקה אתנית. מועדונים נוספים הם- ה-An המארח את מיטב להקות הרוק היווניות, ה-Be Pop וה-Blues- המציעים לתייר מופעי ג'אז ובלוז, ה-Sexties המציע הופעות חיות בסגנון שנות ה-60', וה- Folie Folie שבו נאמר שהוא מועדון שמח במיוחד.

מרבית היוונים מעדיפים לבלות בשעות הערב במסעדות, ליהנות מאוכל טוב, אלכוהול משובח ורצוי שיהיה בלוויית מוסיקה יוונית טובה. את בתי הקפה פוקדים היוונים (גברים בעיקר) בשעות אחר הצהריים, שותים קפה חזק ומנהלים שיחות על ענייני דיומא. היוונים הם עם שאוהב ליהנות: מרביתם יוצאים מידי ערב בתום יום העבודה לשתות כמה כוסיות של אוזו או יין. ברחבי אתונה פזורות טברנות לרוב, ובהן מגישים מזטים-אותן צלוחיות עם מטעמים יוונים שמהווים אפריטיף לארוחה ומורכבים ממתאבנים קטנים כמו עלי גפן קטנים ממולאים, זיתים פיקנטיים לצד כוסית אוזו, מאפים טריים או כריך. 

כמובן שאפשר למצוא מסעדות יוונות טיפוסיות לארוחות מלאות יותר. אחת המנות היווניות המסורתיות היא המוסקה – מנה המורכבת מבשר בקר עם תפוחי אדמה, חצילים ועגבניות. מנות יוונית קלאסיות נוספות הן הסופלאקי, שיפודי בשר מתובלים, והפאסולדה, מרק השעועית האדומה.

חלק מכל ארוחה יוונית הוא הסלט היווני המפורסם, השונה מ'אחיו' הישראלי שאומץ כאן על ידי כל מסעדה שמכבדת את עצמה. הסלט היווני האתונאי מורכב מחתיכות גדולות של ירקות, שעליהן חריץ גבינת פטה גדול וזיתי שחורים יווניים (קלאמטה). לסיום, שופכים בנדיבות על הסלט שמן זית משובח. הקינוחים היוונים הם פשוטים אך נהדרים: בקלוואה, קדאיף והלקטופולוקו, שמנת עם חלב וסירופ. מומלץ כמובן לאכול את האוכל המקומי המצוין. אם הוא לא לטעמכם ליד ה"סינמה סקוואר" נמצאים דוכני אוכל מהיר ומיטב המזללות האמריקאיות. 

 

האקרופליס באתונה. צילום: ויקיפדיה
האקרופליס באתונה. צילום: ויקיפדיה

 


לקראת המשחקים האולימפיים שנערכו בעיר ב-2004 וכהכנה למכת התיירות שנחתה אז על העיר, עברה אתונה שיפוץ פנים אינטנסיבי - החל מן המבנים העתיקים ועד תשתיות העיר. כך הותירו המשחקים האולימפיים את העיר עם מערכת כבישים מפותחת, מטרו ושדה תעופה מרווח וחדש. אגב המשחקים אז שולבו במבנים העתיקים, בהם נערכה האולימפיאדה לפני שנים רבות, כמעין חזרה להיסטוריה המפארות של העיר והמשחקים.
 

מידע נוסף על אתרי תיירות, נופש, טיולים ומסלולים ניתן למצוא באתר דיסקברי טיול עולמי Discovery.