טוסקנה - מדריך למטייל

כל מה שרציתם לדעת על טוסקנה ולא העזתם לשאול: איך מגיעים, מתי, שפה, תחבורה ומידע שימושי נוסף. לגזור ולנצור

מאת: גיא נוימן

 

חבל טוסקנה שוכן במרכז איטליה והוא מחבליה הגדולים והמפורסמים של המדינה. שטח החבל כ- 23,000 ק"מ ומתגוררים בו (בשלווה וחיים טובים) כארבעה מיליון תושבים. טוסקנה מחולקת ל-10 פרובינציות מנהלתיות ובהן 287 ערים ועיירות. העיר החשובה ובירת חבל טוסקנה היא פירנצה.

טוסקנה בנויה בעיקר מאזורי הרים וגבעות. גובה רכס האפנינים הטוסקנים הוא שיאו של רכס האפנינים. הרכס נמתח לאורך רוב ארץ המגף האיטלקי, לאורך 1,400 ק"מ. כ-10 אחוזים משטחה של טוסקנה הם מישורים ביצתיים, ובתחומה גם מספר איים מפורסמים, כמו האי אלבה ( (elbe ואיי הארכיפלג הטוסקני.

שפה

ידיעת השפה האיטלקית היא אלמנט חשוב בהנאה מכל טיול באיטליה. אם אינכם שולטים בה, דאגו לפחות שיהיה מצוי בידכם מילון עם מונחים וביטוים שימושיים. בטיול מובטח לכם שתפגשו מעט מאוד דוברי אנגלית.

כאשר החל בשנת 1860 תהליך ה"ריסורג'ימנטו" (risorgimento) – תהליך איחוד איטליה, הפכה פירנצה, עוד לפני כיבוש רומא משלטון האפיפיור, לבירתה של איטליה כולה. נושא השפה העיב מאוד על רוח הלאומנים האיטלקים. בכל אזור באיטליה דיברו בשפה אחרת והיה צורך לבחור בשפה אחת שתהיה השפה הלאומית. לבסוף נבחרה שפתה של טוסקנה לשמש בתור השפה הלאומית של איטליה כולה, וזאת בשל חשיבותו של החבל, ושל פירנצה במיוחד, לפיתוח המדעים והאומנויות בתקופת הרנסנס – שכן מקדמי שפת העם, בני האזור כמו דנטה אליגיירי, העדיפו לכתוב באיטלקית במקום בלטינית. למעשה, השפה האיטלקית המוכרת כיום היא הניב הפלורנטיני.

איך מגיעים

הטיסות מישראל יוצאות בדרך כלל אל רומא או אל מילאנו. הדרך המקובלת להגיע לטוסקנה היא יבשתית. בנסיעה צפונה מרומא (שעתיים) או בנסיעה דרומה ממילאנו (שלוש שעות). טיסות פנים יוצאות מרומא או מילאנו אל חלק מהערים. שדה התעופה הגדול ביותר של טוסקנה נמצא בעיר פיזה.

קניות

אין מה לעשות, עבורנו הישראלים הפכה אירופה יקרה מאוד. קשה למצוא מוצרים אטרקטיביים במחיר, אך אם המחירים אינם מרתיעים אתכם, הרי שתוכלו למצוא מגוון מוצרי עור איכותיים במיוחד בעיר פירנצה.

תיירים שאינם שייכים לשוק האירופאי המשותף (כן, יש לכך גם יתרונות) זכאים להחזר מס על קניותיהם. ברוב החניות המסודרות, תוכלו לקבל טפסי החזרי מס ותמורתם לקבל החזרים כספיים בשדה התעופה בדרך חזרה. התהליך כרוך במילוי הטופס ובקניות מעבר לסכום מסוים.

שווקים קבועים או יומיים בערי טוסקנה, זולים כמובן הרבה יותר מן החנויות המסודרות. אך אין כל דרך לדעת מה בדיוק אתם קונים. המפורסם מכולם הוא שוק הקש הקטן והקומפקטי, השוכן ליד כיכר הרפובליקה (piazza della republica). שימו לבכם גם לפסל חזיר הבר הניצב בקצה השוק (הפסל המקורי נמצא במוזיאון אופיצ'י) – שפשפו את אפו המוזהב, שלשלו מטבע לחריץ ומובטח לכם שתחזרו לפירנצה.

שוק הפירות והירקות הצבעוני בפירנצה הוא שוק "סן לורנצו" השוכן ליד כנסייה בשם זה. מוצרים אפריקאיים, ביניהם גם כמה פסלים מעניינים, ניתן לקנות בכניסה לפיזה ליד שער הכניסה לעיר. מומלץ לקנות את יין הקיאנטי (קיאנטי קלאסיקו מומלץ במיוחד) ולטעום מהגבינות הטעימות והנהדרות כמו פרמז'ן, פקורינו, פרובולה ואחרות. את אלו עדיף לקנות בסופרמרקט ביום האחרון, שם זול הרבה יותר מבדיוטי פרי שבדרך חזרה.

טיפים ותשלומים

באיטליה נהוג להשאיר טיפ בגובה של עד 10 אחוזים. מלבד הטיפ תשלמו במסעדה תשלום נוסף של 1 – 1.5 יורו לסועד עבור המפה, השולחן והשימוש בסט הצלחות. תשלום זה נקרא  .CUPERTO  לגבי תשלום עבור הקפה, כדאי לדעת כי קפה ששותים בעמידה זול יותר מקפה ששותים בישיבה ליד השולחן. (מילת אזהרה: לא מקובל לקנות קפה בעמידה ואחר כך להתיישב ליד השולחן...)

מזג אוויר

טוסקנה נעימה מאוד וירוקה רוב ימות השנה. זאת הודות לגשמי הקיץ הפוקדים אותה מידי פעם (הביאו מטריות גם באוגוסט). עם זאת, בשנים האחרונות בתקופות הקיץ החמסינים הופכים להיות תכופים יותר ויותר. אם אתם מבקרים באזור בקיץ כדאי שתארזו בגדים קלילים ואווריריים המתאימים לעונה.

אתרים ומוזיאונים מומלצים

הזמן המינימלי המומלץ לטיול בטוסקנה הוא כשישה עד שבעה ימים. זמן זה יספיק לטייל ולראות את "שלוש ערי הבירה", פירנצה, סיינה ופיזה, וכן את לוקה, סן ג'ומיניאנו ועוד כמה כפרים ועיירות. ליד סיינה כדאי לבקר בעיר המבצר מונטריג'וני (monteriggioni) המוקפת חומה. מומלץ שלא להחמיץ את מצבות השיש של קרארה שנמצאים באלפים שבצפון מערב טוסקנה.


גני בובלי, פירנצה. צלמה: סיגל לוי
גני בובלי, פירנצה. צלמה: סיגל לוי
 


פירנצה

ארמון פיטי המפואר וגני בובולי הם שניים מהאתרים היפים ביותר בפירנצה. אל תחמיצו. (הכניסה כרוכה בתשלום). גם מוזיאון האקדמיה, הידוע בשמו האופיצ'י, נמנה על אתרי החובה בעיר. במוזיאון תוכלו להתרשם מקרוב באחת מיצירות האמנות המפורסמות בעולם: פסלו המקורי של דוד. בפיאצה מיכאלאנג'לו ובפיאצה דלה סיניורינה תמצאו העתקים של הפסל המפורסם.

סיינה  ופיזה

בסיינה מומלץ מאוד לעלות למגדל בית העירייה. למרות הגובה אורכת העלייה רק 10 דקות. את הכרטיסים לעלייה למגדל יש לקנות למטה. (בקומה השנייה יש ביקורת).

גם לעיר פיזה יש מגדל משלה – המגדל העקום – וגם שם מומלץ לעלות למעלה ולזכות בתצפית טובה על העיר ובחוויה בלתי נשכחת. כדאי להזמין מקום מראש על מנת לעלות למגדל: התור ארוך והעלייה מוגבלת.

זהירות, כייסים

בערי טוסקנה הגדולות מתפרנסים להם כייסים מעולים מהתיירים הרבים הפוקדים את העיר. חלקם כלל אינו מעורר חשד, והם לבושים במקרים רבים בחליפות ובבגדים מהודרים. היזהרו במיוחד בפירנצה באזור הדואומו, מול דלתות הבפטיסטריום ובעת עמידה בתורים צפופים או מול מופעי רחוב.

מסעדות ואוכל

כאשר אתם יושבים במסעדה באיטליה, זכרו שאיטליה היא מוקד התנועה הנקראת "לאכול לאט". הכוונה היא לכל תחומי החיים ולא רק לאוכל. מילת המפתח היאpiano piano  - לאט לאט. צריך סבלנות. לא סתם סוגרים כל העסקים את שעריהם בזמן הארוחות. ארוחות צהריים לא תשיגו לפני 12:00 ולא אחרי 14:45 (אם כן סימן שהגעתם למלכודת תיירים יקרה ולא טעימה).

אוכל טוסקני במקורו הוא אוכל של עניים שקיבלו את השאריות. כך תמצאו את הפאנצנלה (panzanella ) – סלט לחם, הברוסקטה brosceta)) – פרוסת לחם קלוי או טוסט ועליה מעט עגבניות מרוסקות, שום ושמן זית.

פסטות במגוון סוגים מצויות בכל מסעדה. פיצה כדאי לאכול רק במקום בו יש שלט "פיצריה". אל תתפתו לריבועים או המשולשים המחכים לתיירים. מדובר במלכודות תיירים קלאסיות רוויות שמן ובלתי טעימות בעליל. מומלץ לנסות בפיצריות את פיצה ארבע הגבינות הנפלאה (quatri formaggi). גם אם בטנכם מלאה בכל טוב הארץ ומטעמיה אל תוותרו על קינוח הטירמיסו הבלתי נשכח.

בסיינה ממש מתחת לבניין העירייה שבפיאצה דל פאליו (piazza del palio) ממוקמת מסעדת שירות עצמי. האוכל סביר והמחירים נמוכים יחסית. פתרון טוב למי שמעדיף לראות את האוכל לפני התשלום.

קפה איטלקי

אין ספק כי איטליה היא אחד המקומות הטובים בעולם לשתיית קפה לסוגיו. כדי להזמין קפה הפוך הזמינו קפוצ'ינו (capucino ). קפה חזק במיוחד (עם מעט חלב) נקרא קפה מקיאטו (macchiato ). קפה חלש עם מעט קפה והרבה חלב נקרא קפה לאטה  (café late) . קפה אספרסו חזק נקרא פשוט קפה ואם תרצו אספרסו כפול בקשו דופיו doppio)).

אחרון חביב: באיטליה אין נוהגים לשתות קפה רותח. אם חשוב לכם לשרוף את הפה והבטן כמו שאנו עושים בבתי הקפה שלנו בקשו מהמלצרMOLTO CALdO PREGO  - חם מאוד בבקשה.