הונגריה

חיבורן של שתי ערים נפרדות, במהלך ההיסטוריה – 'בודה' ו-'פשט', יצר את עיר הבירה של הונגריה - בודפשט. עוד בימים הקדומים של אירופה, עת נדדו בערבות הצחיחות שבטי קלטים, משך האזור, המכונה כיום – הונגריה את תשומת הלב.


כתב וצילם: גיא נוימן


8 ימים בהונגריה

הסיבה העיקרית הייתה נעוצה במאות המעיינות החמים הנובעים במקומות שונים ברחבי המדינה ; הונגריה שוכנת על קליפת קרקע דקה, שאפשרה, במשך השנים, למעיינות החמים לנבוע החוצה, מעומק של 13 קילומטרים. בבודפשט עצמה מצויים 132 מעיינות חמים! מאז ומתמיד, היו מעיינות אלו מקור ברכה, והם משכו אליהם מבקרים וכובשים.

בודפשט, שהפכה לעיר הבירה של הונגריה, הייתה אחת מעריה החשובות של אירופה, ועד מלחמת העולם הראשונה, שימשה כאחת משתי בירותיה של האימפריה האוסטרו הונגרית. קריסת הגוש הקומוניסטי, הכניסה את הונגריה כולה ובודפשט בראשה, לתהליך מהיר של שגשוג ופריחה כלכלית, ששיאו בהצטרפות המיוחלת לאיחוד האירופאי ב-2004. השגשוג ומתיחת הפנים שעברה המדינה, באים לידי ביטוי גם בכמות הגדולה של התיירים הנוהרים אליה.

 

להלן המלצה למסלול טיול לנוסע העצמאי לטיול בין מספר ימים להונגריה:

 


יום 1 -  גבעות בודה וגלרט
מקור שמה של בודה נטוע במאה החמישית, אז כבש אטילה ההוני את האזור, וקרא לו על שם אחיו – בודה.
על גבעת בודה, מצויים כמה מן האתרים החשובים בעיר: הראשון מבניהם הוא מתחם המבצר (Castle District), המשמש כיום כקומפלקס של בתי מגורים, כנסיות ומונומנטים.
גבוה מעל הנהר, בעמדת תצפית נפלאה עליו, שוכנת מצודת הדייגים (Fusherman's Bastion) – מעין חומה ציורית ובה שבעה צריחים לבנים. שמו של המקום, נובע מהאגדה המספרת שבמאה ה-18, הגנו דייגי העיר על גבעת בודה.
בסמוך למצודה נמצאת כנסיית מתיאש (Matthias Church), הקרויה על שם המלך ששלט בהונגריה במאה ה- 15 תקופה בה הפכה הונגריה למדינה החזקה באירופה. פסל ברונזה שחור, בדמות עורב, הניצב על אחד הצריחים, מאזכר את משפחת המלוכה המפוארת.
כיום משמשת הכנסייה כמקום המבוקש והיקר ביותר לערוך בו אירועים בקרב האריסטוקרטיה, ואף עשירי רוסיה מגיעים אליה על מנת להתחתן. בככר המצויה בחזית הכנסייה, ניצב עמוד דבר בארוקי – עמודים מעין אלו, הוקמו במזרח ובמרכז אירופה - כתודה לאלוהים שהשאירם בחיים, על ידי אלו ששרדו את מגיפות הדבר הקשות, שתקפו את אירופה.
ממערב לעמוד ברחוב Szentharomsag, ניצב פסל ברונזה של הגנרל ההונגרי אנדרס, רוכב על גבי סוס. על אף שמראה הפסל תמים, הוא חביב בקרב הסטודנטים המקומיים, שנוהגים להגיע אליו לפני מבחנים, ולשפשף את אשכי הברונזה של הסוס, כסגולה בדוקה להצלחה בבחינות. בסמוך לפסל, מצוי בית קפה מצוין – "התולעת הרוסית" (Ruszwurm), מקום נפלא לקפה ועוגה.
מדרום למתחם המבצר, ניצב הארמון של בודפשט, שנבנה בפקודתה של הקיסרית מריה 
טרזה. הארמון מציג נוף מרהיב, ומכיל אוסף מוזיאונים- בניהם – מוזיאון ההיסטוריה, המוזיאון לאומנות מודרנית והגלריה הלאומית.
מדרום לארמון על גבעת גלרט, ממוקמת הציטדלה (Citadella) ; בעבר מבצר אימתני וכיום נקודת התצפית הטובה בעיר, עם פסל מרשים המוקדש לחירות ולשלום. 
בסמוך לגשר אליזבט (Erzesebet Hid), בתחתית הגבעה, ליד הדנובה, נמצאות מערות 'פאל יולגי' (Pal Yolgyi) – מבוך מדהים ובלתי מוכר של מערות קארסטיות, שנוצרו במהלך אלפי שנים, כתוצאה מחלחול מי הגשמים בסלע הגיר.

 

הונגריה

 

 

יום 2 - פשט ונהר הדנובה
נהר הדנובה הוא אחד מסודות הקסם של בודפשט. את הנהר חוצים תשעה גשרים, שהמפורסם בניהם הוא גשר שלשלאות (Sechenyi Lanchuld) – הראשון שחיבר בין שתי הערים, שנבנה בידי האדריכל האנגלי אדם קלארק. האגדה ספרת שבתום בניית הגשר, קפץ האדריכל מן הגשר אל מותו, עקב פגם בבנייה שהתגלה על יד אחד מילדי העיר.
בית הפרלמנט ההונגרי, הממוקם על שפת הנהר הוא ללא ספק הבניין הבולט ביותר. זהו מבנה ניאו גוטי שנבנה בשנת 1896, וכולו אומר פאר והדר- שלושה וחצי קילומטרים של שטיחים ו-40 ק"ג ציפוי זהב פזורים בו, על פני 691 חדריו.
במרכז הנהר ממוקם האי מרגיט, אליו הוגלתה בת המלך מרגיט על ידי אביה במאה ה-13 והפכה לנזירה. 500 שנה אחר כך הוכרז קברה על האי כקדוש על ידי הכנסייה הקתולית, והמקום הפך אתר עלייה לרגל. האי הוא פינת חמד בתוך שאון העיר, יש בו מלון, מרחצאות פתוחים, בריכת שחייה ופארק רחב ידיים.
מעבר לנהר, נמצאת פשט – הלב הכלכלי והתרבותי של העיר, בה מצויים לא פחות מ-34 תיאטראות ו-16 קניונים, ובמרכזה – רחוב ואצי אוצה (Vaci Usta) – מדרחוב עם חנויות, מרכזי קניות, מסעדות וכמובן, שפע של בתי קפה עם עוגות מצוינות. 
בקצה המדרחוב, נמצא השוק המקורה, המציע מגוון גדול של בדים רקומים, מזכרות למיניהן, דוכני אוכל, נקניקים הונגרים ותבלינים. זהו המקום לקנות פפריקה הונגרית מתוקה (אידש) או חריפה (צ'יפש) ולתבל אותה עם הגולאש שתכינו מיד בשובכם הביתה.
בזיליקת סטפן הקדוש (Szt. Istvan Bazilika), היא הכנסייה הגדולה בבודפשט, המאכלסת בחללה עד 5,000 איש, הנוהרים אליה בימי חג. במקום מוצגת לראווה זרועו של המלך סטפן, שהוכרז כקדוש, בתיבת זכוכית בסמוך למזבח בבזיליקה הקרויה על שמו.

 סיפורה היהודי של הונגריה, הוא אחד העצובים באירופה; בתקופת מלחמת העולם השנייה, תוך שבעה שבועות הוצאו להורג 600,000 יהודים. כיום חיים בהונגריה כולה כ-75,000 יהודים – רובם בבודפשט. המונומנט היהודי החשוב בעיר הוא בית הכנסת הניאולוגי, שברחוב דוהאני (Dohany), שקיים מן המאה ה-19. בחצר האחורית נמצא פסל מתכת מרשים, בצורת ערבה בוכייה, ועל העלים חקוקים שמות היהודים שנספו בשואה. לצד העץ, שוכנת מצבת זיכרון לראול וולנברג, הדיפלומט השוודי שפעל בפשט, והציל עשרות אלפי יהודים מגורל השליחה למחנות. בסמוך לבית הכנסת,, נמצא בית הולדתו של בנימין זאב הרצל, וכיום פועל בו מוזיאון קטן המוקדש לו.

שדרת אנדראסי (Andrassy) חוצה את פשט בשדרת הגיבורים, אל כיוון ככר הגיבורים. במרכז הככר, על עמוד שגובהו 36 מטרים, ניצב פסל המלאך גבריאל, מתחת לעמוד, ניצבים בגאווה פסלי המגיארים, שנחשבים לאבותיהם של ההונגרים.
בפארק העירוני מספר מבנים מרשימים ואגם גדול, שהופך בחורף למשטח החלקה. בתחומי הפארק, נמצאים גם מרחצאות סצני (Szechenyi Gyogyfurdo), שנבנו בתקופה הרומאית.
הקומפלקס הגדול מכיל בריכות תרמיות, בטמפרטורות שונות, והוא מאפשר למבקרים ליהנות מהמשאב הטבעי החשוב של העיר.

 

 יום 3 - טיול אל דרך הדנובה

את הטיול היפה הזה, מצפון לבודפשט, ניתן לבצע בטיול מאורגן, ברכב שכור או ברכבת הפרברים –HEV. 
סנטאנדרה (Szentendre) – העיירה הציורית, נמצאת כ-20 קילומטר צפונית לבודפשט.
מלבד שיטוט בסמטאותיה הצבעוניות, מומלץ לבקר במוזיאון של אומנית החימר מרגיט קובץ, ובמוזיאון המרציפן – הסמוכים לככר הראשית.
מצודת וישגראד (Visegrad) – מנקודה זו שלטו מלכי הונגריה במאה ה-14. בכניסה למבצר ניצב אוהל מונגולי לדוגמא, המבקרים יכולים לצפות בציידי עופות דורסים ולהתנסות בירייה בקשתות מונגוליות. 
העיירה אסטרגום (Esztergom) – נמצאת כ-67 קילומטרים מבודפשט. בה שוכנת הכנסייה הגדולה במדינה, שמכונה  "הוותיקן של הונגריה", שנבנתה כהעתק של כנסיית סן פטרוס ברומא. מומלץ לעלות במעלית אל הכיפה הגדולה ולצפות אל הנהר ואל סלובקיה, הנמצאת מעברו השני.

 

הונגריה

 

 יום 4 - העיירות סקשפהרבאר, ווספרס

מדרום לבודפשט, נמצא האגם הגדול, המשתרע לאורך 77 קילומטרים, ובסביבתו עיירות עתיקות ומרתקות: 
העיירה סקשפהרבאר (Szekesfehervar) – מושב "המבצר הלבן", נחשבת לעתיקה בהונגריה. הבזיליקה, שהוקמה כאן במאה ה-10, הפכה לסמל המלכות ההונגרית, בה נקברו עשרות ממלכי הונגריה.
רחוב פו אוצה (Fo utza), חוצה את ליבה של העיר העתיקה, ששמרה בצורה נפלאה על אופייה המסתורי.
מסמוך לעיירה, מצוי אגם ולנסה (Velence) – פינה מושלמת לפיקניק אחר הצהריים.
העיירה העתיקה וספרם (Veszprem), השוכנת על מדרון גבעה תלולה, מזמנת נופים נפלאים וסמטאות עתיקות. מכאן קצרה הדרך אל בלתונפורד (Balatonfured), השוכנת על גדות אגם בלתון, ובה מומלץ ללון.

 

 יום 5 – טיהאני ואגם בלתון

את היום ניתן לבלות בעיירה בלתונפורד, הידועה כאתר של מעיינות מרפא. שירותי התיירות לאורך האגם הולכים ומשתפרים, ובעונות החמות ניתן לשחות, לעשות סקי מים וליהנות משאר פעילויות נופש. 
טיהאני מצויה על מעין חצי אי, הבולט אל תוך אגם בלתון, והיא נחשבת למקום היפה ביותר לאורך האגם. כנסיית המנזר של טיהאני, נחשבת לפנינה אדריכלית, ונוף האגם הנשקף ממנה נחשב למשובח בהונגריה. בתומי העיר ממוקם אגם קטן – המכונה "האגם הפנימי", מקום מפלט לציפורים רבות.
ניתן לערוך מספר טיולי טבע קצרים וקלילים בסביבות העיר, שיאפשרו תצפיות נהדרות על העיר והאגם.

 

 יום 6 – לאורך אגם בלתון

העיירה באדאצ'וני (Badacsony) שוכנת על גבעות בזלת, וידועה כאזור גידול של כרמים ליין, וסביבותיה מזמנות שבילי טיול נהדרים ואפשרויות ביקור ביקבי האזור.
כדאי לעבור גם בעיר קסטהיי (Keszthely) ולבקר בארמון המרשים של משפחת פשטטיץ'
העשירה, שנבנה ב-1745 וכיום משמש כמוזיאון.
מכאן, נמשיך אל הביז (Heviz), שלצידו מצוי אגם ג'וג טו (Gyogy-to) – אגם המים החמים הגדול באירופה. ניחוחות הבשמים מחנויות הבשמים ובתי המלון ממלאים את האוויר באיזור.
בחלקו של האגם נמצא "פארק יער" (Parkerdo), המכוסה בשושנות מים, הצומחות על פניו. אגב, הרחצה באגם אפשרית אף בימי החורף הקרים.

 

הונגריה

 

יום 7 – מערבה אל הגבול האוסטרי

הבוקר נצא לכיוון מערב, אל העיר סומבאטהיי (Szombathely), המשמרת את המסורת הימי-ביניימית של שווקים חקלאיים. לאחר שנפגעה קשות במלחמת העולם השנייה, היא נבנתה מחדש עם חזות מודרנית, אך היא משמשת בעיקר, למעבר ומנוחה. מומלץ להציץ בקתדראלה שבמרכז העיר. מכאן נמשיך אל קוסג (Koszeg), שעל גבול אוסטריה; כניסה אל העיירה היא חזרה אל המאה ה-18, עם ככר יורישיץ' טר (Jurisics ter), הנחשבת לככר היפה בהונגריה.

מצפון לקוסג נמצא אגם פרטו (Fertoto), ובו ארמון אסטרהאזי פאלוטה, שנבנה ב-1776, כחיקוי לארמון ורסאי.
העיירה שופרון (Sopron), הממוקמת מדרום לאגם פרטו, היא עיר ימי ביניימית יפהפייה, עם כנסיות, מונומנטים נהדרים, חנויות מזכרות ובתי קפה מצוינים, התורמים לאווירה המיוחדת שלה.

 

 יום 8 – חזרה אל המזרח

משופרון נמצא אל העיר גיור (Gyor), בה מצוי מדרחוב נחמד ומבני ציבור מרשימים. מכאן, ניתן לחזור בנסיעה של כשעתיים וחצי אל בודפשט, או לעלות צפונה אל העיר קומארום (Komarom), וממנה לחצות את סלובקיה בדרך לצ'כיה.

 

מידע נוסף על טיולים, אתרי תיירות ונופש באירופה ניתן למצוא בכתבות נוספות באתר דיסקברי טיול עולמי Discovery.