חופשה בבודפשט - הונגריה

במהלך חופשה בבודפשט ניתן ללמוד גם לא מעט על יהדות הונגריה: במהלך ההיסטוריה ידעו יהודי הונגריה Hungary, שגשוג, רדיפות, השמדה ושיקום. מסע בעקבות אחת הקהילות היהודיות הגדולות בלב אירופה


מאת: צוות דיסקברי
צילומים: חגית סימן טוב וגיא נוימן


שורשיה של קהילת יהודי הונגריה, אחת הקהילות המפוארות באירופה שלפני מלחמת העולם השנייה, נעוצים אי שם בימי האימפריה הרומית. ומאז ועד היום ידעו יהודי הונגריה תהפוכות רבות שטלטלו את חייהם עד היסוד. מסע מרתק במנהרת הזמן.

הערבה הבוכיה בחצר בית הכנסת הגדול, עליה חקוקים שמותיהם של 400,000 מקורבנות השואה
הערבה הבוכיה בחצר בית הכנסת הגדול, עליה חקוקים שמותיהם של 400,000 מקורבנות השואה


ההתחלה
יהודיה הראשונים של הונגריה התיישבו באזור עוד בימים בהם שלטו הרומאים באירופה ובארצות מחוץ לה. אחרי שהמדיארים כבשו את הונגריה במאה העשירית, למדינה הגיעו יהודים מגרמניה וצ'כיה אשר נקלטו והתבססו במהירות. גם כשנפלו קורבן לרדיפות ולגזירות, המשיכו היהודים לשגשג כלכלית, דתית ותרבותית.

התורכים באים
ב-1526 התורכים כבשו חלקים נרחבים בהונגריה. השטחים על מפות הארץ שלא נכבשו נשלטו ע"י בית המלוכה האוסטרי בעוד שבטרנסילבניה הוקמה נסיכות הונגרית עצמאית. האוסטרים הקתוליים לא הקלו על היהודים בשטחם והללו סבלו מרדיפות בלתי פוסקות. בטרנסילבניה לעומת זאת, היהודים קיבלו זכויות. התורכים, גילו סובלנות רבה בענייני דת ומצב היהודים תחת שלטונם היה הטוב ביותר. התורכים שלטו במשך 150 שנה עד שכבש בית המלוכה האוסטרי את הונגריה Hungary כולה באמצע המאה ה-18. יחד עם התורכים עזבו גם יהודים רבים. אלו שנותרו נפלו קורבן לרדיפות והוטלו עליהם סנקציות כלכליות ומשפטיות.

Nagy Zsinagoga
Nagy Zsinagoga

 

מקבלים זכויות
בזמן שלטון בית הבסבורג האוסטרי בהונגריה, היגרו למדינה יהודים רבים. ב-1869 מנתה הקהילה 542,000 איש. כשיוסדה האימפריה האוסטרו-הונגרית קיבלו היהודים בהונגריה אמנסיפציה. וב-1895 היהדות הוכרה כדת רשמית במדינה.

אנטישמיות

מעמדם של היהודים התחזק לאחר מתן האמנציפציה בתחומי המסחר, הכלכלה והתרבות. גם הקיסר פרנץ יוזף נודע ברחבי אירופה כשליט אוהד למיעוט היהודי. אולם שגשוג הקהילה היהודית הוביל לקנאה מצד התושבים הנוצרים וזו הובילה לאנטישמיות. בתקופה זו יהודים נשפטו יהודים על עלילת דם ואחר כך זוכו. פוגרומים ומהומות פרצו ברחבי הונגריה Hungary ואירופה.

בין המלחמות
במלחמת העולם הראשונה גילו היהודים נאמנות לשלטונות ורבים נלחמו ואף נהרגו בשורות הצבא האוסטרו הונגרי. למרות הלחימה הקשה נחל הצבא האוסטרי – הונגרי תבוסה והממלכה פורקה. אחרי שלטון קומוניסטי קצר ימים עלה לשלטון האדמירל מיקלוש הורטי האנטישמי שחוקק חוק המגביל את מספר היהודים במוסדות להשכלה גבוהה. צעד זה היה הראשון במגמה האנטישמית שעתידה הייתה להשתלט על הונגריה כולה ולשלול מיהודיה את זכויותיהם.

 
מלחמת העולם השנייה ושואת יהדות הונגריה
בשנים הראשונות של מלחמת העולם השנייה, מצבם של יהודי הונגריה היה טוב יותר משל היהודים בשטחי הכיבוש הגרמני בשאר אירופה. זכויותיהם נשללו אך חייהם לא עמדו בפני סכנה מיידית והם גויסו לעבודת כפייה. ב-1944 הורטי הריח תבוסה גרמנית מתקרבת ורצה לפרוש מהברית שכרת עם היטלר. התגובה הייתה מיידית וגם הונגריה עלתה על המפה של הכיבוש הנאצי. 

היהודים סומנו בטלאי, רכושם הוחרם והם רוכזו בגטאות לקראת שליחתם למחנות ההשמדה. ב-15 במאי 1944 החלו הגירושים מהגטאות למחנה ההשמדה אושוויץ. הצבא האדום הלך והתקדם לעבר הונגריה מה שגרם לגרמנים לזרז את התהליך כדי שיוכלו להספיק ולהשמיד את היהודים באזורים בהם עדיין שלטו. בתוך שבועות ספורים גורשו לאושוויץ כ־450,000 . בעקבות לחץ בינלאומי שהופעל עליו הכריז הורטי ב-7 ביולי על הפסקת המשלוחים למחנות. בשלב זה רובה המכריע של יהדות הונגריה Hungary הושמד.

תקומה
לאחר השואה נותרו בהונגריה כ-145,000 יהודים. הציונות צברה תאוצה ויהודים רבים עשו את המסלול לישראל. בין העולים היו אישים שלימים תהיה להם השפעה מרכזית וחשובה על חיי התרבות והרוח בישראל כמו אפרים קישון והקריקטוריסט זאב.
הקומוניסטים שעלו לשלטון בהונגריה בסוף שנות הארבעים המשיכו להערים על היהודים קשיים ואסר על פעילות ציונית מכל סוג. המרד ב-1956 הביא לבריחתם של אלפי יהודים לאוסטריה. הקהילה היהודית בהונגריה החלה להראות סימני חיים רק לאחר שכוננה בהונגריה דמוקרטיה בשנות ה-90. תנועות נוער ובתי חב"ד וויצ"ו הוקמו, הונגריה וישראל חידשו את הקשרים הדיפלומטיים ביניהן. כיום חיים בהונגריה כמאה אלף יהודים, רובם בבודפשט.

ברובע היהודי בבודפשט Budapest קיימים שישה בתי כנסת. הגדול שבהם הוא בית הכנסת הניאולוגי (Nagy Zsinagoga), שנמצא ברחוב דוהאני (Dohany). זהו בית הכנסת הגדול ביותר באירופה. הוא הוקם בשנת 1859, ובחצר בית הכנסת ניתן למצוא את "עץ החיים" – אנדרטה לזכר קורבנות השואה העשויה מתכת ומעוצבת כענפים של ערבה בוכייה,. על העלים חרוטים שמותיהם של כ-400,000 קורבנות שנספו בשואה. המוזיאון לזכר השואה נמצא על המפה ברחוב Pava 39, ומציג תערוכות קבועות ומתחלפות ובהם מסמכים הקשורים לשואה.


מידע נוסף על טיולים, אתרי תיירות ונופש בבודפשט, הונגריה ואירופה ניתן למצוא בכתבות נוספות באתר דיסקברי טיול עולמי Discovery.