מסלולי טיול מומלצים בטבריה

 חדש וגם ישן חיים בטבריה בכפיפה, סיפורים קורמים עור וגידים והאוזניים רוצות לשמוע עוד... בטבריה- בירת הגליל- תמצאו סיפורים מופלאים, מסלולים מאתגרים, והרבה היסטוריה יהודית.
להלן מספר מסלולי טיול מומלצים בטבריה:


טבריה בירת הגליל מתעוררת מתנומה, פניה קדימה והיא מזינה את עתידה בעברה המפואר.  בתים מאבני בזלת במתחם העיר הישנה חופנים בתוכם סיפורים מופלאים בין כותליהם, חומה שמבצבצת פה ושם מהווה עדות לחומה שהקיפה את העיר, בתי כנסת יהודיים בני מאות שנים עדיין פעילים ולצידם כנסיות. סירות וספינות ססגוניות שטות בכנרת והמדרחוב מתעורר לחיים לקראת הערב.
 
טבריה, אחת מארבעת ערי הקודש, נבנתה על-ידי הורדוס אנטיפס בסביבות שנת 20 לספירה ונקראה טבריה לכבודו של קיסר רומי טיבריוס.  באותה העת פרחה העיר מבחינה רוחנית וכלכלית ומאוחר יותר עברו אליה מציפורי גם מוסדות ההנהגה היהודית – הסנהדרין והנשיאות. התלמוד הירושלמי נחתם בה במאה ה- 5 , אסכולה של פייטנים ודרשנים פרחה בה בתקופת הגאונים, "הניקוד הטברייני" שהתפתח בה משמש אותנו עד היום. מעמדה כעיר מחוז נשמר לאורך התקופות הן תחת השלטון הרומי, והן תחת השלטון הביזנטי, המוסלמי והצלבני.
זמנים קשים - רעידות אדמה, כיבושים חוזרים ונשנים, מחלות מגפות - צמצמו את הישוב היהודי בעיר. בשנת 1956 ניסתה הגבירה דונה גרציה מנדס לחדש את הישוב היהודי בעיר כאשר היא רואה בטבריה בסיס למדינה ליהודים בא"י. במאה ה- 18 נעשה ניסיון שני ומוצלח יותר על ידי  רבי חיים אבולעפייה, אשר מזומן לעיר על ידי שליט האזור השייח' ד'האר אל עומר על מנת לחדש את היישוב היהודי. רבי חיים אבולעפיה הוא שבונה את הבסיס לעיר טבריה הנוכחית.

כאן בעיר, בין השכונות, נמצאים קברות צדיקים כמו הרמב"ם, רבי מאיר בעל הנס, רבי עקיבא, רמח"ל ואחרים המהווים מוקד עלייה ליהודים מהארץ ומהתפוצות. בכנרת משייטות ספינות להנאתם של המבקרים ובקיץ מתקיימת פעילות מים ענפה בחופים המסודרים. משמורת יער שוויץ נדמה שניתן לגעת בהרי הגולן... תצפיות, היסטוריה, ארכיאולוגיה שווקים וירידים  - אתמול היום ומחר, כולם חיים בכפיפה אחת.


יער שוויץ
יער שוויץ


בעקבות המלצות הרמב”ם לחיים טובים ובריאים
 
בעקבות המלצות הרמב"ם לחיים טובים ובריאים – מזון נכון, רחצה, שינה בריאה וטיולים יומיים קלים..
אופי המסלול: רגלי, אורך כשעתיים מתאים לכל המשפחה.
מומלץ: בכל עונות השנה, בקיץ – אחה"צ

•        הרמב"ם גדול חכמי ישראל בכל דורותיו, פוסק הלכה, פילוסוף, מדען, חוקר, רופא מנהיג בקהילות מצרים (רופאו האישי של סאלח א-דין) נולד בקורדובה שבספרד, נפטר במצרים ונקבר בטבריה.
•        התחלת הסיור במתחם קבר הרמב"ם, שם ניתן להתוודע לסיפור המדהים על קבורתו בטבריה. ולטעום ממשנתו הפילוסופית  על דרך החיים המומלצת לחיים בריאים ונבדוק בטיול רגלי מהנה, מה יש לטבריה להציע בנושא.
•        דרך רח' יוחנן בן-זכאי צועדים לגן העיר שנמצא ברח' הגליל, ניתן לשמוע מאנשי המקום מסיפורי טבריה המשמחים יותר כי: "שמחת הנפש והתעוררותה תבריא הגוף" (מדברי הרמב"ם).
•        חוצים את הכביש לרחוב הירקון המחודש, אומנם הוא מוכר בעיר ובאזור כרחוב הדגים, אך בעקבות פיתוח הרחוב והפיכתו למדרחוב, משך אליו בעלי עסקים אחרים, ניתן להתעכב בחנות התבלינים "סומאק", ששמרה על צביון המקום מאז פתיחתו ואימצו הרבה מהמלצות הרמב"ם לתזונה בריאה. בעל המקום ישמח להמליץ על תבליני מרפא.
•        נמשיך לפארק הארכיאולוגי (איך אפשר בלעדיו) נתפעל מרצפת הפסיפס של בית הכנסת של פרוקולוס העתיק... (סוף התקופה הביזנטית תחילת האיסלם הקדום).
•        משם ממשיכים לטיילת אלון - נמלא את לבנו בשמחה נוספת למראה הכנרת השופעת מים, ניתן לשמוע סיפורי מים  (באר מרים) מאנשי הימייה במקום, ולתכנן את הרחצה המפנקת הממתינה לנו במלון, בבית או בכנרת...





יער שוויץ נוף שאינו נגמר
 
שם המסלול: יער שוויץ נוף שאינו נגמר
אופי המסלול: רגלי, כשעה ואף יום שלם.
מומלץ: בכל עונות השנה

איך שלא נביט בה, הכינרת יפה ושובת לב. אך אין כמו מבט מעל, המניח את פיסת התכלת היפהפייה בחיקם של נופי הגליל והגולן, ולא מקרה הוא שמצפורים רבים הוקמו סביב לה.
מעל כולם, יפה ומחסיר פעימה, הוא יער שוויץ. שמו ניתן לו הודות ליהודים תושבי שוויץ, ידידי הקק"ל, שתרמו מכספם להקמת האתר, ואולי גם בזכות הנוף המביא עימו ניחוחות של נוף אירופי משובח... מדרון עצום יורד מזרחה לעבר העיר טבריה.
צירוף של גשמים מרובים וקרקע פריכה גרמו בו, לא אחת, מפולות ונזקים גדולים ברכוש ואף בנפש. המפולת הקשה מכולן אירעה ב-1934; 25 איש מצאו בה את מותם. כדי לשים קץ למפגע החמור הוחלט לחזק את הקרקע על ידי יצירת מדרגים ונטיעת עצים. המפעל החשוב הזה החל עוד בתקופת המנדט, והושלם במשך השנים בידי הקק"ל.
חורשת אקליפטוס ניטעה כאן ובינות לעצים סומנו שבילי טיול, ספסלים ומתקנים נוספים נקבעו לנוחיותנו. שביל מצפורים חותך את ההר בשלושים דקות של הליכה נינוחה. התצפית של הכינרת התכולה, הרי הגולן, החרמון והגליל – עם פס דק של ירוק המקיף את הימה ונוגע במים – יפה שבעתיים בשעות בין-ערביים, כשהשמש בגבנו.

איך להגיע: מכביש מס' 90 נעלה מערבה בכביש פתלתל (מס' 7677 ) לעבר אכסניית פורייה. בפנייה הראשונה נפנה ימינה (צפונה) ונמשיך ליער שוויץ בעקבות השילוט. הבאים מהמרכז, מכביש 767, יפנו בצומת אלומות צפונה (שמאלה) לכביש מס' 768 ואחר כך מזרחה (ימינה), בעקבות השילוט, לאכסניית פוריה (כביש 7677).

חשוב לדעת: ביער יש חנייה וצל, שולחנות, מי שתייה ומתקני משחק. השימוש באש אסור! הביקור מומלץ כל ימות השנה, רצוי בין-ערביים, או אף בערב אל מול נוף האורות המנצנצים.





בעקבות שלושת הדתות
 
שם המסלול: טבריה בעקבות שלושת הדתות
אופי המסלול: רגלי, בין שעתיים לשלוש, מתאים לכל המשפחה.
מומלץ: בכל עונות השנה, בקיץ – אחה"צ.

א.      הפארק הארכיאולוגי הפתוח שברח' הבנים. בעגה המקומית נקרא המקום "הבור". במקום שרידי בית כנסת יהודי מהתקופה הביזנטית, תחילת הכיבוש המוסלמי המוקדם. במקום רצפת פסיפס (שחזור) ובה מוטיבים יהודיים מובהקים (ארבעת המינים).
במקום ניתן לראות שרידים נוספים מהתקופה הצלבנית עם נגיעה ממלוכית.
ב.      פונים דרומה לכיוון החומות הדרומיות מהמאה ה- 18 שנבנו על-ידי השיח' הבדווי שליט המקום באותה עת דאהר אל עומר.
יורדים מזרחה לאורך החומות לכיוון הים, או הטיילת המפורסמת של טבריה, טיילת אלון, דרך  רח' צר. בקצה הדרומי של הטיילת על שפת הכנרת עומדת הכנסייה היוונית אורתודוכסית שנבנתה בסוף המאה ה- 19, מקדשת את זיכרו של פטרוס הוא שמעון בר יונה אחד משליחיו של ישו.
על פי המסורת היהודית הכנסייה נבנתה על שרידי בית כנסת יהודי מהמאה ה- 16 כיפות השל"ה. השל"ה הקדוש, מקימו של בית הכנסת ,הוא הרב ישעיה הלוי הורוביץ מפראג שהיה רבנה של טבריה במשך שנתיים. במותו נקבר בטבריה במתחם קבר הרמב"ם.
ג.       נלך לאורך הטיילת צפונה עד למסגד אל-באחרי, מסגד הים שנבנה בתקופתו של דהאר אל עומר. המסגד נבנה לרווחתם של הדייגים המוסלמים. תעלת מים הובילה מים מהכנרת אל תוך המסגד עד לקצה השני של המסגד והקלה על הדייגים המוסלמים שיכלו להגיע בתפילות עד לתוככי המסגד.
המסגד שימש כמוזיאון העתיקות במשך שנים עד שנסגר סופית בשנות השמונים.
ד.      נמשיך צפונה לאורך הטיילת, למרגלות מלון קיסר. נא לשים לב, קל להחמיץ את הכניסה לכנסייה הפרנסיסקנית קתולית סיינט-פיטר.
אם השער החום מעץ סגור, יש לצלצל בפעמון.
ייחודה של הכנסייה שנבנתה עם הכיבוש הצלבני של העיר בכך שהיא עדיין פעילה ומשרתת עוברי אורח נוצריים, קבוצות וכו'.
ה.     נחזור לטיילת. נמשיך צפונה עד סופה ונפנה שמאלה. מצד ימין מרכז הכנסייה הסקוטית של הגליל, כנסיית סיינט אנדרוז. מעבר לכביש נבחין בבית ההארחה הסקוטי ששימש בסוף המאה ה- 19 עד סוף שנות ה- 50 של המאה ה- 20 כבית חולים. הפעיל אותו הרופא המסיונר, ד"ר דוד טורנאס. הכנסייה נבנתה למלא את צרכי אותם אנשים שאיישו את המתחם ונתנו עזרה רפואית לתושבי המקום.
ד"ר טורנס ובני משפחתו קבורים בבית העלמין הקטן הצמוד לכנסייה בצד האחורי צפוני שלה.
ו.         משם נמשיך הלאה למעלה, נעבור את הכביש, נצמד למדרכה בצד שמאל עד שנכנס למתחם ככר המסגד. במקום מסגד אל עומר שנבנה ב- 1743 בתקופתו של דהאר אל עומר השליט הבדואי. המסורת מספרת שנבנה על שרידי מסגד קדום יותר, מסגד היסמין.
ז.       משם נמשיך ונפנה שמאלה מזרחה לכיוון מגרש החנייה שממוקם בין מלון קיסר וקיוסקים נפנה ימינה למדרחוב.
אנחנו מגיעים לחצר היהודים, במקום מס' בתי כנסת חלקם פעילים וחלקם לא. בית הכנסת סניור בצד הצפוני, בית הכנסת של חסידי בטליון, מאחורי רחבת האנדרטה לחללי טבריה במערכות ישראל בית הכנסת של חסידות קרלין ומתחם בתי הכנסת ובתי המדרש עץ החיים. מקים מתחם זה רבי חיים אבולעפיה נחשב כמחדש הישוב היהודי בטבריה, בתקופתו של הבדווי דהאר אל עומר.



בעקבות מיסטיקה ויהדות
 
שם המסלול: בעקבות מיסטיקה ויהדות בטבריה

טיול משולב רכב + רגלי כ- 3 שעות.
א.      קבר האמהות – זו לצד זו קבורות על-פי המסורת יוכבד אם אהרון, מרים אחות משה ואשתו ציפורה. כמו כן אשת אהרון אלישבע, בלהה, זילפה. הקבר קרוב למלון המלך שלמה ברחוב השומר.
ב.      קבר רבי עקיבא – אחד מעשרת הרוגי מלכות, ורמח"ל – רבי חיים משה לוצאטו, משורר ומקובל יהודי קבורים במערות קבורה זה לצד זה על אחת הגבעות בעיר העילית המשקיפה על העיר העתיקה והכנרת.
ג.       הרמב"ם – במתחם קבורים גם הריב"ז – רבי יוחנן בן-זכאי ותלמידיו, השל"ה הקדוש מחבר הספר "שני לוחות הברית" קבורים בעיר התחתית בשכונת מימונייה ברחוב יוחנן בן-זכאי. הרמב"ם פילוסוף יהודי בן המאה ה- 12 נולד בקורדובה שבספרד, חי ומת במצרים שם שימש כרופאו האישי של צאלח א דין. עם מותו נקבר בטבריה. התפרסם כרופא וכפוסק בהלכה היהודית, בסמוך לו קבורים אביו ובנו.
ד.      רבי חייא ובניו – תלמידו של רבי יהודה הנשיא ובניו התאומים יהודה וחיזקיה קבורים במערה מעל רחוב ברנר.
ה.      רבי מאיר בעל הנס – מעל גן לאומי חמת טבריה נצפית מערכת מבנים הבנויים זה מעל זה, ומעליהם שתי כיפות הבולטות למרחוק. על פי המסורת קבור כאן רבי מאיר בעל הנס. במקום בית כנסת ספרדי ובית כנסת אשכנזי מסוף המאה ה- 19, וכן ישיבות ללימוד תורה. מידי שנה נערכת כאן, ביום י"ד באייר, הילולה.
לסיום – הגן הלאומי חמת טבריה, המתחם נמצא למרגלות קבר רבי מאיר בעל הנס. במקום שרידי בתי כנסת עתיקים מהמאה ה- 2 לספירה וה- 4 לספירה, הכניסה בתשלום.