ירושלים - תעודת זהות

ראשונה בין שוות: מוסדות שלטון לצד מוסדות תרבות, בית המשפט העליון לצד הר הרצל, מוזיאונים גדולים לצד מוזיאונים קטנים – כל אלה ועוד גופים רבים נוספים,  מרכיבים את הפסיפס האורבני של ירושלים. קווים לדמותה של עיר הבירה, היא העיר הגדולה

מאת: צוות דיסקברי


תל אביב, העיר העברית הראשונה, מסמלת יותר מכל את הישראליות המתחדשת, החצופה ואולי אפילו הנועזת. במשך עשרות שנים נחשבה ירושלים, למרות היותה בירת ישראל, לעיר שמחקה בהצלחה חלקית בלבד, את כל מה שמסמלת תל אביב : פתיחות והתחדשות.  יחד עם זאת, עם השנים,  כבשה ירושלים מקום של כבוד בליבו של כל יהודי וישראלי, וכיום היא נחשבת לעיר הגדולה בישראל, ממנה יוצאת "הבשורה" לישראל כולה ולעיתים לעולם כולו.
ירושלים  שוב  אינה צריכה להיאבק על מעמדה כבירה האמיתית של ישראל. ירושלים היא העיר הגדולה בישראל, זו שמתהדרת במספר עצום של מוסדות תרבות, משרדי ממשלה, מוזיאונים מהחשובים בארץ וגם מגוון של מוקדי בילוי, מסעדות, בתי קפה וגלריות.  הכל על מוסדות העיר, אתרי החובה ומקומות הבילוי.


שטח ואוכלוסייה

תעודת זהות - אוכלוסיית העיר מונה כ- 719,000 תושבים מכל הדתות:  67.8 אחוז מתושביה הם יהודים, 30.4 אחוז מתושביה הם ערבים מוסלמים, 1.8 אחוז מתושביה הם ערבים נוצרים. היחס בין נשים לגברים הוא 1,015 נשים לכל 1,000 גברים. מאז קום המדינה, אז התגוררו בירושלים כ-84,000 איש, הכפילה אוכלוסיית העיר את עצמה בלמעלה מפי 8.
השטח המוניציפאלי שלה הוא גם הגדול ביותר בישראל – 126.4 קמ"ר (גם נתון זה גדול מהשטח המשולב של תל-אביב וחיפה יחדיו). ירושלים היא גם העיר הצעירה ביותר. כ-53 אחוזים מתושבי העיר הם צעירים עד גיל 24. מערכת החינוך בירושלים מונה 216,662 תלמידים – מערכת החינוך הגדולה בארץ. יחד עם זאת ירושלים היא העיר המאכלסת את המספר הגבוה ביותר של בני מאה ומעלה – 131 מתושבי ירושלים הגיעו לגיל מופלג זה, המספר הגבוה ביותר בישראל.השטח המוניציפלי של ירושלים הוא כ- 126,000 דונם, לעומת כ- 51,000 דונם שטחה של תל אביב-יפו, וכ- 58,000 דונם - שטחה של חיפה. ירושלים שוכנת בהרי יהודה, על קו פרשת המים הארצית של ארץ ישראל המערבית, בין הים התיכון לים המלח, בגובה  של 650-840 מטר מעל פני הים. אוכלוסיית העיר מונה כ- 706,400 תושבים מכל הדתות: . 67.8 אחוז מתושביה הם יהודים, 30.4 אחוז מתושביה הם ערבים מוסלמים, 1.8 אחוז מתושביה הם ערבים נוצרים. היחס בין נשים לגברים הוא 1,015 נשים לכל 1,000 גברים.



אתרים שאין להחמיץ
הכנסת- בית הנבחרים של מדינת ישראל, בו נקבעות ההחלטות המדיניות החשובות ביותר. משכן הכנסת נחנך בשנת 1966. בשער הכניסה מקדם את קהל המבקרים פסל ברונזה מרשים. הכנסת נבנתה כך שתשדר רוגע, עוצמה וביטחון. מול הכניסה ניצבת מנורה בת שבעה קנים, סמל הלאום, והמנורה מעוטרת בתחריטים המתארים את תולדות העם היהודי. הכנסת פתוחה לביקורי קהל, לסיורים וצפייה בישיבות הכנסת. כתובת: רחוב רוטשילד. טלפון: 02-6753333.


בית המשפט העליון
- הבניין שנחנך בשנת 1992 מהווה אטרקציה משפטית למבקרים בו ולא רק לאלה שבאים למקום לעניינים משפטיים. הארכיטקטורה המיוחדת של הבניין משלבת יסודות מודרניים יחד עם מוטיבים מהבניה המסורתית של ירושלים. בית המשפט העליון נמצא מאחורי משכן הכנסת. כתובת: רחוב שערי משפט. טלפון: 02-6579612.


הר הרצל-
בית הקברות הממלכתי מחולק לבית קברות לגדולי האומה ולבית עלמין צבאי. בין האישים הקבורים בית הקברות לגדולי האומה: בנימין זאב תאודור הרצל, זאב ז'בוטינסקי, נשיאי המדינה וראשי ממשלות. מיקומו הטופוגרפי והסמלי של ההר הוביל להקמת אתרי זיכרון ייחודיים: אנדרטה לציון הגבורה היהודית במאבק נגד הנאצים הצוררים, יד לנספים במפעל ההעפלה וחלקות מיוחדות לחללי ישראל שמקום קבורתם לא נודע. מידי שנה חגיגות יום העצמאות נפתחות על הר הרצל. השילוב בין מקום מנוחתם של גדולי האומה והתנועה הציונית לבין חלקות הנופלים שהגנו בגופם על המדינה מבטא את המשכיות החזון הציוני. כתובת: שדרות הרצל.


יד ושם-
אתר שכל יהודי חייב לבקר בו. אתר שהוקם להנצחת זכרם של שישה מיליון יהודי שנרצחו על ידי הנאצים בשואה. בשנה האחרון נפתח המוזיאון החדש של יד ושם, ובו נמצאים אתרי הנצחה חדשים המעצימים את האסון הנורא שעבר על היהודים. יד ושם הוא מתחם המרכז מוזיאונים, וביניהם: שדרת חסידי אומות העולם, אוהל יזכור- במרכזו בוערת אש התמיד ובקרבתה מוצב לוח אבן תחתיו טמון אפר הקורבנות אשר הובא ממחנות ההשמדה ו"יד לילד" המוקדש למיליון הילדים שנרצחו בשואה ללא רחמים. כתובת: יד ושם. טלפון: 02-6443400.


בתי הכנסת הספרדיים
- ארבעה בתי כנסת של העדה הספרדית שנבנו לקראת סוף המאה ה-16. בתקופת הכיבוש הירדני בתי הכנסת שימשו כמחסנים ואורוות, בשנת 1972 הם שוקמו ונפתחו מחדש למבקרים. כתובת: רחוב משמרות הכהונה. טלפון: 02-6280592.


גבעת התחמושת-
אתר הנצחה ממלכתי בו התרחש אחד הקרבות המפורסמים של מלחמת ששת הימים. מומלץ ללכת במסלול בגבעת התחמושת המתחיל בתעלות ובבונקרים ומסתיים במוזיאון הכולל גם תצוגה אור קולית המתארת את הקרבות במלחמת ששת הימים בירושלים.


טיילת ארמון הנציב-
טיילת האז הייתה הראשונה שהוקמה באזור ארמון הנציב, והיא משקיפה לנוף מרהיב של העיר העתיקה והחדשה. לאחר מכן הוקמו טיילות שרובר, גולדמן ומייזר המשלבות נוף טבעי יחד עם אלמנטים של אבן ועץ.


תרבות ואומנות


בית ש"י עגנון-
הבית בו חי הסופר נפתח לקהל והרחב. הבית בן שתי הקומות, נשתמר על חדריו המקוריים. בקומה השניה נמצאת ספרייה העשירה באלפי ספרים. המקום מהווה מרכז למורשת עגנון ומרכז תרבות וספרות בו מתקיימים ערבי עיון וסדנאות. כתובת: רחוב קלוזנר 16.
טלפון: 02-6716498.

דגם בית שני במוזיאון ישראל (באדיבות עיריית ירושלים)
דגם בית שני במוזיאון ישראל (באדיבות עיריית ירושלים)




מוזיאון ישראל
- המוזיאון הממוקם מעל עמק המצלבה, הוא הגדול והחשוב בישראל. המוזיאון מציג תצוגות של ארכיאולוגיה, אומנות, פולקלור וממצאים מימי בית ראשון ועד בית שני. בנוסף, במוזיאון נמצא אגף הנוער בו מתקיימים קורסים וסדנאות לבני הנוער. גולת הכותרת של המוזיאון הוא היכל הספר בו שמורות המגילות הגנוזות שנתגלו במערות ליד חופי ים המלח. טלפון: 02-6708811.


תיאטרון החאן-
במבנה עתיק מהתקופה העותומאנית נמצא התיאטרון. במקום פועלת להקת שחקנים קבועה המעלה מידי שנה כ- 4 הפקות חדשות. התיאטרון מקדיש תשומת לב מיוחדת לתלמידי בית הספר ועורך עבורם ימי תיאטרון המשלבים הרצאות ומפגשים עם יוצרים ושחקנים. התיאטרון הוקם במטרה לקרב את קהל הצופים המבוגר והצעיר לעולם התיאטרון ולהעשיר את עולמם התרבותי. כתובת: רחוב רמז דוד 2. טלפון: 02-6718281.


סינמטק-
מוסד נדיר הממוקם בגיא בן-הינום, ובו נפגשים ישראלים ופלסטיניים ועובדים יחד. בסינמטק יש שני אולמות המקרינים סרטים קלאסיים, סרטים משוחזרים, להיטים עכשוויים. בנוסף, נערכים במקום אירועים המשלבים מוסיקה ותיאטרון. כתובת: דרך חברון 11. טלפון:  02-5654333.

ימק"א- בליבה של העיר מזדקר לו המגדל היפה ביותר, ממרומי המגדל ניתן להשקיף על העיר כולה. בשנת 1933 הלורד אלנבי אמר כי במקום הזה שורר השלום, הקנאות הדתית והפוליטית נשכחות והאחדות הבינלאומית מתפתחת. כיום ימק"א משמש כבית מלון איכותי.


בית קטן בבקעה
- בניין ערבי ששופץ באופן יסודי והפך למלונית מודרנית בת 35 חדרים וסוויטות. האווירה היא משפחתית ונינוחה. המלונית נמצאת בשכונת בקעה הציורית וקרובה לטיילת ארמון הנציב, למושבה הגרמנית ולמרכזי בילוי. כתובת: רחוב יהודה 1. טלפון: 02-6737944.


מלון הולילנד-
המלון התפרסם בזכות הדגם של ירושלים מתקופת בית שני, הנמצא בשטחו. המלון ממוקם בשכונת בית וגן, ובו 100 חדרים שבכולם יש טלוויזיות, מיזוג אוויר ומרפסות. המלון מכיל גם 6 אולמות בהם ניתן לערוך כנסים ואירועים. בשטח המלון יש גן רחב ידיים, בריכת שחיה ומתקן מיני גולף. כתובת: רחוב נזר דוד. טלפון: 02-6437777.


אטרקציות לילדים

ג'רוזלם סיטי תור - בשנה האחרונה נחנך קו חדש של אוטובוס הקומותיים האדום. הוא חולף בין אתריה ההיסטוריים והתרבותיים של ירושלים בסיור אחד. ניתן לקנות כרטיס יומי ולעלות ולרדת בין כל 27 התחנות של האוטובוס התיירותי ללא הגבלה. משל הסיור הוא כשעתיים (זמן הסיור איננו כולל את הירידה בתחנות הרצויות), ובאוטובוס ישנה מערכת שמע המאפשרת האזנה להסברים על האתרים. מסלול הנסיעה של האוטובוס הוא מעגלי, ולכן הוא מתחיל ומסיים את מסלולו בתחנה המרכזית.
כתובת: רחוב יפו 224. טלפון: 02-5304704.


מוזיאון חצר היישוב הישן
- מוזיאון המשקף את חיי היישוב הישן בירושלים מתחילת המאה     ה-19. המוזיאון מציג את חייהם של תושבי הרובע היהודי עד לנפילת הרובע על ידי החיילים הירדנים בשנת 1948. במוזיאון מצויות שתי חצרות ומסביבן ערוכים חדרי המגורים. בחצר נמצאים בור המים ושני בתי הכנסת. כתובת: רחוב אור החיים 6. טלפון: 02-6284636.


מועדונים

הצוללת הצהובה- מרכז למוזיקה רב תחומית, הממוקם בלב אזור התעשייה של שכונת תלפיות. האנשים שהקימו את הצוללת הצהובה רצו להקים בית למוזיקאים בתחילת דרכם ולמוזיקאים הידועים בתחומם, ולכן במקום נמצאים חדרי חזרות, אולם מופעים ואולפן הקלטות מהמובילים בארץ. בצוללת הצהובה מתקיימים אירועים והופעות יזומות ע''י הצוללת בעצמה. כתובת: רחוב הרכבים 13. טלפון: 02-6781387.


ירושלים במספרים

• שטח הפארקים הירוקים בירושלים וסביבתה יגיע לסך כל שטחה של העיר תל-אביב, למעלה מ-50,000 דונם.
• בירושלים 1455 "יחידות גן" (פארקים, גנים ציבוריים, פינות חמד, גינות וכו').
• בשנים האחרונות יש עלייה של כ-50 אחוז בבקשות להיתרי בנייה בירושלים. בשנים 2004-5 היקף הבקשות עומד על כ-2700, גידול של 26 לשנת 2004 וגידול של 46 אחוז ביחס לשנת 2003.
• בירושלים 2,015 רחובות. הרחוב הארוך ביותר – שדרות מנחם בגין, 7,072 מטר והקצר ביותר הוא הכלדיים, שאורכו 11 מטר.
• בשנה האחרונה אושרו לקריאה 150 שמות בירושלים, מתוכם 100 במזרח העיר ו-50 במערבה.
• בשבוע ממוצע נאספים 6,600 טון אשפה ברחבי העיר ומטואטאים כ-8,000 ק"מ של מדרכות וכבישים.
• בירושלים כ-2000 אתרים ארכיאולוגיים.
• מדי יום נכנסים לעיר כ-110,000 כלי רכב.
• בירושלים 213 צמתים מרומזרים
• בירושלים 93 מעגלי תנועה
• בעיר כ-420 כיכרות
• בירושלים כ-51,500 פנסי רחוב
• בירושלים 212 צמתים מרומזרים.
• בירושלים כ-20,000 מתנדבים.
• בית הספר הוותיק ביותר, "בית הכרם",  הוקם לפני כ-70 שנה. החדש ביותר  נמצא בשכונת "חומת שמואל" ונפתח בשנת תשס"ד.
• בתי הספר הגדולים ביותר בירושלים הם "רנה קסאן" ו"זיו – בשניהם כ-1,200 תלמידים.
• השם הנפוץ ביותר בקרב תלמידי א' בחינוך הממלכתי והממ"ד הוא דניאל. בקרב תלמידות כיתה א' בחינוך הממלכתי השם הנפוץ הוא עדן ובחינוך הממ"ד הוא עדי. במזרח העיר השם הנפוץ לבנים הוא מוחמד ולבנות איה. בחינוך החרדי השמות הנפוצים הם אברהם לבנים ושרה לבנות.
• בירושלים למעלה מ-70 מוסדות תרבות בהם מתקיימים אלפי הופעות ואירועים בתחומי התיאטרון, ספרות , שירה, עיון, הגות, אמנות פלסטית, חוגים, סדנאות וסיורים.
• בעיר פועלים כ-60 מוזיאונים, המספר הגדול ביותר בישראל.
• בירושלים פועלים כ-70 בתי מלון (לא כולל צימרים וחדרים להשכרה) וסך הכל מציעה העיר כ-9,000 חדרים לתיירים המבקרים בה.
• בעיר מתקיימים מדי שנה למעלה מ-30 פסטיבלים ואירועים שנתיים גדולים, המספר הגדול ביותר בישראל.
• בסביבות ירושלים פועלים כ-26 יקבים, בהם כמה מיקבי הבוטיק הטובים בארץ.