רכס חלוקים

בימים אלו סומן באזור שדה בוקר שביל אופניים חדש. השביל הינו חלק מרשת שבילים, סה"כ כ-60 ק"מ של שבילים, חלקם על דרכי עפר וחלקם על סינגלים. מאת אסף עמיחי, המרכז לרכיבה מדברית www.geofun.co.il

 

 

 

 

שביל האופניים המרכזי ברשת שביל זו הינו סינגל שאורכו הכולל כ-25 ק"מ וחלקים ניכרים ממנו הם סינגל. השביל מבוסס על שביל עיזים ונאק'בים קדומים. השביל מסומן כולו בשלטים שעוצבו במיוחד לרוכבי האופניים. על השלטים מופיעים שם השביל, חץ המסמן את כיוון הנסיעה ולראשונה בארץ גם סימון המתאר את רמת הקושי של השביל.

 

 



<p>&nbsp;תצפית קרובה&nbsp; על בקעת צין&nbsp;. צילום: אסף עמיחי </p>

 תצפית קרובה  על בקעת צין . צילום: אסף עמיחי

תחילתו של השביל בחניון הרועה מול קיבוץ שדה בוקר.

את קטע הדרך הראשון רוכבים לכיוון דרום במקביל לכביש 40, על חלקים מהכביש הישן. לאחר שעוברים את בית הקברות של מדרשת בן גוריון ואת בריכת המים , פונים ימינה לתוך ערוץ נחל, שממנו מתחילה רכיבת הסינגל.

השביל עובר באתרי נוף ומורשת מהיפים שיש באזור אגן שדה בוקר.

לאורך הדרך נראה לדוגמה חורבה מהתקופה הביזנטית המאוחרת ומהתקופה המוסלמית. זהו למעשה כפר חקלאי קדום, שהסינגל של ימינו עובר על הטרסות הקדומות עליהם גידלו יושבי הכפר את גידוליהם.

בהמשך השביל עוברים ליד העץ המפורסם של נחל "עץ" נחל נוקד, זהו עץ שיטה עתיק יומין, שגילו המדויק לא ידוע, אך אנו יודעים לזהות אותו במפות קדומות ששורטטו על ידי הבריטים בתחילת המאה הקודמת.

מיד לאחר השיטה השביל עולה לנקודת תצפית מרשימה על כל אגן שדה בוקר ומצוק הצינים. בנקודת תצפית זו נמצאת אנדרטה צנועה אך מרשימה שהוקמה לזכרו של עומרי חיים יעקובוביץ אלמקייס, חייל גולני שנהרג במלחמת לבנון האחרונה וחלק ממשפחתו נמצאת במדרשת בן גוריון.
 

עוד ניתן לראות בנקודת התצפית את קיבוץ שדה בוקר, את מדרשת בן גוריון, את השטחים החקלאיים של הקיבוץ, את הר צרור ואת מצוק הצינים מעברו הדרומי של נחל צין

לאחר נקודת התצפית יורד השביל בדרך עפר אל חורבת חלוקים היא חורבה שעיקר הממצאים בה הם מהמאה ה- 10 לפני הספירה, התקופה הישראלית (ולטענת חלק מהחוקרים ימי הממלכה המאוחדת אך הדיון ההיסטורי ארכיאולוגי אין מקומו במאמר זה...

לאחר רכיבה קצרה במקביל לכביש, על דרך העפר הצמודה אליו, עולה השביל על סכר הרועה.

סכר זה הוקם על ידי יהושע כהן, איש הלח"י, שלאחר הקמת המדינה, על מנת להגשים את הציונות על פי תפישתו, חבר ליושבי קיבוץ שדה בוקר ועלה אל הנגב.
 
בשנת 1953 כאשר בן גוריון עלה גם הוא אל הנגב, חיפשו אנשי היחידה לאבטחת אישים אדם היודע לאחוז בנשק שיוכל לשמור על בן-גוריון. כך הפכו בן-גוריון ושומר ראשו החדש, יהושע כהן, לחברים טובים.

עוד עובר השביל על הר צרור, עם תצפית קרובה יותר על בקעת צין, אח"כ דרך מיצד צין, וחזרה אל חניון הרועה.

כחלק מתפישת מתן השירות לרוכבי האופניים של קק"ל והמועצה האזורית רמת נגב, הוקם מרכז לרוכבים ולרכיבה סמוך לחניון הרועה צמוד לצריף בן-גוריון.

במקום זה ניתן לקבל הסברים מפורטים על השביל, להשאיר את הרכב ולהתארגן לרכיבה.


מידע נוסף על טיולים, אתרי תיירות ונופש בנגב ובדרום, ניתן למצוא בכתבות נוספות באתר דיסקברי טיול עולמי Discovery