אטרקציות לילדים באיסטנבול

בחופשה עם ילדים באיסטנבול יש חוויה מיוחדת: אטרקציות לילדים באיסטנבול יש בשפע, גם אם לפעמים זה קצת נסתר מן העין


כתבה: יונית קמחי

 

 "אהלן, צלצלנו להגיד שלום, הטיסות מחר."

" לאן?"
" לאיסטנבול". 
"אח, עיר נפלאה ומה עם הילדה"? 
"גם היא נוסעת". 
"מה יש לעשות עם ילדים בחופשה באיסטנבול?"
" אה, את זה בדיוק נבדוק". 
"רק את והיא? "עם מי תדברי שם?"
" בטח נמצא מישהו מבין 12 המיליונים שחיים בה"...

כך הסתיימה השיחה הזו הישראלית כל כך שלאחריה יצאנו שתינו בתי בת ה-9 ואני, לטיול בארבע עיניים באיסטנבול Istanbul, עיר הפלאות אשר בתורכיה Turkey.

 

מאפים טריים וריחניים. צילמה: יונית קמחי
מאפים טריים וריחניים. צילמה: יונית קמחי

 


שני 'חוצלארצים' בעיר אחת 

שלוש תרבויות עיצבו את פניה של איסטנבול Istanbul, העניקו תכונות אופי לנשמתה: התרבות הרומית, הביזנטית והעותומאנית. "זו העיר היחידה בעולם ששוכנת בשתי יבשות: חלקה באסיה וחלקה באירופה", אני מסבירה לנוסעת הצעירה. "יש! נהיה בשני חוצלארצים", מסכמת הילדה בחדווה.

מתברר כי יש הרבה דילים מגוונים למטייל באיסטנבול. המלצת סוכן הנסיעות ללון בעיר החדשה, הוכחה כעצה טובה. מיד לאחר שהועברנו למלון, יצאנו לטיול רגלי קצר, לגלות מה קורה מסביב. תחנה ראשונה מקדונלדס- פתרון אוכל יעיל, מוכר לילדים ולא מלחיץ. עכשיו אפשר לחקור בנחת את כיכר טקסים הממוקמת על המפה בשכונת בייולו (Beyoglu) שגם בשעות ערב משדרת תחושת בטחון. קצהו של מסלול מדרחוב איסתיקלל ג'דסי,(Istiklal), יחכה למחר. בכיכר אנחנו צועדות מהר על פסי ברזל עוקבות אחר המסלול המעוגל של הקרונית העתיקה שסוף סוף הגיעה לתחנה, מציצות מקרוב על כתמי הצבע המוארים של דוכני הפרחים, עולות לתצפית על איסטנבול המוארת מקומת הגג במלון מרמרה, והולכות לישון.

היום הראשון - דיסנילנד בלי האקסטרים

בבוקר אנחנו חשות קצת כמו בבית: הנה המקדונלדס, לידו אפשר לקנות אקביל - כרטיס אלקטרוני לתחבורה ציבורית שמתאים לשהייה במהלך חופשה של כמה ימים באיסטנבול Istanbul. מהר מאד מתמנה הילדה כאחראית על הכרטיס- כפתור מתכתי שמצמידים לנקודת המגע במטרו, אוטובוס, חשמלית או מעבורת. מחיר כל נסיעה מנוכה ממחיר האקביל (5.5 דולר).

בשעת בוקר מוקדמת יחסית מנמנם עדיין מדרחוב איסתיקלל ג'דסי (רח' העצמאות), וההכנות למסלול הטיול של היום החדש נעשות בנחת. במסעדות הדגים שבסמטאות החוצות את המדרחוב יש יותר חתולים מאנשים. בשווקים מסדרים המוכרים את פירמידות הירקות בצורה מגרה. האסטטיקה המערבית נחשבת כעולה על המזרחית, אבל כאן התיאוריה מתנפצת למראה הסחורה המסודרת שמפתה כל קונה פוטנציאלי. הרחוב מציע למטייל כל טוב: מזרח לצד מערב, בתי קפה מודרניים לצד דוכנים ומסעדות מסורתיות של טורקיה, כמו זו בה עמדנו, מהופנטות משתי נשים בישיבה מזרחית שיצרו פיתות דקיקות בזריזות ומיומנות בעזרת מערוך דק וארוך, מילאו בכל טוב ואפו על פח מעוגל- מעדן שנקרא בתורכיה Turkey לחמהג'ון. בענייני אוכל הולכת ומתגלה התובנה שסקרנות ילדים קשורה יותר בתהליך וביצירה מאשר בפעולת האכילה עצמה.

איסטנבול מספקת למטייל בה עשרות הזדמנויות להתבונן איך עושים מה: קפה שחור, ארטישוק, גליל שומן כבש על הגריל, אפיית לחם ורחת לוקום. קרונית אדומה חוצה בנחת את כל אורכו של מסלול המדרחוב, וכשמתעייפים מהטיול הרגלי אפשר תמיד לעלות עליה. 

עולים על הטונל 

ה"מתקן" הבא הוא ה"טונל" - הרכבת התחתית הראשונה באיסטנבול Istanbul. מחכים כ-10 דקות ואחר כך נוסעים בשיפוע חד כ-50 שניות. בזה מסתכמת זיעת הפועלים שעמלו כאן במשך חודשים עד שסיימו את בנייתה. וכאן בקאראקויי (Karakoy) הפתעה - מים כחולים אפורים, גשר ארוך (גאלטה) ועוד "עיר" מצידו השני. לפני הגשר בצד ימין שוק דגים. לכו לפי הריח ותראו דגים בכל מיני גדלים וצורות. 

על שפת המים זה הזמן לגיאוגרפיה בסיסית של איסטנבול: סירות דייגים קטנות, מעבורות גדולות שחוצות מצד לצד וקרוניות מסוג טרם מודרניות שנעות על הגשר הכחול בין מסלול התחבורה. אנחנו סופרות כמה מעבורות יש ברגע הנתון על המים. המון. קרוניות, סירות ומרכבות מהם ניתן לראות ארמונות בהם גרו מלכים ונסיכים בטורקיה וזהו רק חלק קטן מההיצע המרשים והמסחרר של איסטנבול Istanbul. אנחנו מרגישות כמו בפארק שעשועים של דיסנילנד רק בלי האקסטרים. 

בטיול רגלי נינוח על הגשר אנחנו מתקרבות למרכזו של 'יער החכות'. לפי מספר הדייגים שעומדים לאורך הגשר זהו כנראה אחד המקצועות הכי פופולאריים באיסטנבול Istanbul. אחד ליד השני עומדים גברים צעירים ומבוגרים ומחכים שאיזה דג, שניים או יותר יתפסו בחכתם, וכך חולף יומם.

בקומה התחתית של הגשר לכיוון העיר הישנה שורה צבעונית נהדרת של פופים רכים. אפשר להציע לילדים לבדוק באיזה צבע פוף הכי נוח לצנוח לרגע, ולהתבונן מלמטה על חכות הדייגים המציצות מהגשר. למבוגרים יש אופציה לעשן נרגילה. אנחנו באיסטנבול הישנה. ברובע אמינונו (Aminunu) מילה מצחיקה שקל לזכור, נקודת ציון חשובה להתמצאות של תחנות אוטובוסים ומעבורות (ועדיין – מומלץ להחזיק מפה בכיס על כל מקרה). שמאלה מול חזית מסגד רוסטם פאשה שבו חולצים המתפללים את נעליהם, התמקמו בשורה חזיתית מצחצחי הנעליים. אחד ליד השני נוצצים בשמש מתקני הצחצוח. הטרם שעובר על הגשר, חוצה את העיר ועוצר ליד רוב אתרי התיירות. קל להתמצא וידידותי למטייל המצוי. 

אנחנו בדרך לארמון טופקאפי (לא להתבלבל עם תחנת טופקאפי) - גולת הכותרת של הסולטאנים העותומאניים ברובע סולטנאחמט (Sultanahmat). המסלול שמהווה את מעבר בין החצרות והשערים מרשים. בשבילים המטופחים פורחים צבעונים בצבעים עזים. אנחנו צועדות אל הארמון, מדמיינות שאנחנו הסולטאן ואמא שלו. באולם התכשיטים שתי מיטות "נסיכיות" משובצות באבנים טובות וזוכות להתעכבות ארוכה יחסית. אפילו סינדרלה לא נהנתה מלוקסוס כזה. על הספסל בחצר אנחנו מחכות לטיול מודרך בהרמון - זה בדיוק הזמן לספר לקטנטונת על שיגעון הצבעונים של הסולטאנים – Lale Devre. פרח אלגנטי זה שיש לו קשת צבעים מרהיבה מלבן עד שחור, משתלט על איסטנבול Istanbul באביב ומופיע כמוטיב בכל צורה אפשרית בארמון טופקאפי סראי: הפרח מופיע על דוגמת חלוקי הנחל במסלול שבין חדרי הארמון, רקום בחוטי זהב על בגדיו וגלימותיו של הסולטאן, בתצוגת אוצרותיו הכוללת נרגילת זכוכית יפהפייה שליד הפיה שלה צמוד צבעוני דק ועדין מברזל, על ספרים שעוטרו ביד של קליגרף - אמן ועל אריחי הקיר המרהיבים שבהרמון.

את כנסיית איה סופיה אי אפשר לפספס במהלך טיולים בחופשה באיסטנבול. היא ניצבת הדורה ובולטת בקו הרקיע של העיר הישנה. הטיול בה הוא אפשרות שאולי לא ממש מרתקת ילדים אבל עדיין שווה. מספיק לעמוד במרכז, להתבונן בכיפת התקרה הענקית ולהתפעל איך בנו אותה.טיפוס לקומה העליונה הוא במין "מערה" צרה ומסלול מפותל – דבר שתמיד מעורר סקרנות, ובלי לשים לב אנחנו כבר למעלה משקיפות על האנשים שנראים קטנים כל כך מלמעלה. בגלריות העליונות למטייל ניתנת הזדמנות להציץ בפסיפסים וציורים מרהיבים. 

בהילוך איטי 

התעייפנו מאתרי התיירות ועברנו לשיטוט חופשי. בשכונה שליד הכנסייה, רחובות קטנים ובתי עץ יפהפיים וצבעונים שרבים מהם משמשים בתי מלון העומדים לרשות התייר הנופש באיסטנבול. מאחורי חומות בצבע חרדל משתרע מלון ארבע העונות. אלגנטיות במיטבה. שוער במדים, סידור סחלבים מקסים בכניסה, מוזיקה של ויואלדי ברקע, ושטיחים ארוכים שבולעים את צעדינו. השתמשנו בתירוץ 'שירותים' (שמתגלים כמפנקים ביותר) כדי להיכנס למלון הזה שמזכיר את אירופה הקטנה ויש בו חצר פנימית עם גינה יפה ומרגיעה. נופש במלון יתקשה להאמין שפעם היה כאן בית סוהר. מגג מלון 7 הגבעות אפשר ליהנות מאחת התצפיות היותר טובות על טופקאפי, איה סופיה והכחול של הבוספורוס – מן המיטב שיש לטורקיה להציע.

 

הילדה הופקדה כאחראית על הכרטיס האלקטרוני לתחבורה הציבורית. צילמה: יונית קמחי
הילדה הופקדה כאחראית על הכרטיס האלקטרוני לתחבורה הציבורית. צילמה: יונית קמחי

 


היום השני – חוויות מארץ הפלאות 

בבוקר אנחנו חולפות לאורך מסלול איסתיקלל גדסי כאילו נולדנו כאן. הנה דוכן הגלידה הכי טעימה באיסטנבול - Mado והנה הבניין ההוא, והנה כל סימני הדרך המוכרים על המפה. ממש לפני תחנת הטונל אנחנו פונות שמאלה אל הסמטה הכי מוזיקלית ברובע ביוולו, יוצאות ללקט את קולות איסטנבול. ברחובות הרובע החוצים כשתי וערב את איסתיקלל ג'דסי יש עשרות מסעדות, ברים דיסקוטקים ומועדוני מוזיקה מחתרתיים. 

הכול קורה בביוולו: הסצנה המוזיקלית עשירה מגוונת ובעלת הטעמה ייחודית של תורכיה Turkey. הטיול ברחוב הצר מאפשר הצצה לחנויות בהם כלים מוזיקליים רבים והמוכרים שמחים להדגים מקצבים ואפילו לתת לילדה לנסות בעצמה ולחוות חוויה מוזיקלית בטורקיה. 

ריח מאפים מגרה את האף והעיניים ואנחנו ממהרות לרכוש – Pide, מאפה בצק ופטריות ו"בגט" צר וארוך עם גבינה ותרד. האיירין יוגורט טרי בתורכיה - נהדר. את הגשר על המים אנחנו חוצות בטרם הכחולה, נותנות לרגליים קצת מנוחה מכל הטיולים הרגליים. זו מסתמנת כחופשה שאחריה זקוקים לחופשה.

צהריים. בשוק המצרי המקורה ערימות התבלינים, מנורות הזכוכית הצבעוניות, הקולות, הצבעים והריחות נפרשים כמו עולם קסום, משל היינו בארץ הפלאות ולא בבירת טורקיה Turkey. גודלו הקומפקטי יחסית לבזאר הגדול, אינו מעמיס עודף גירויים, קל להתמצא בו וקל לצאת ממנו כשמתעייפים. ואחד המוכרים נותן לנו טיפ נהדר שיעזור לנו לזכור איך אומרים תודה בתורכיה – טהשקרדרם, הוא מפרק לנו את ההברות לטי שוגר דרים: תה סוכר וחלום. 

ליד השוק שתי תחנות מרתקות נמצאות על המפה. אחת מהן היא דוכן הקפה הטורקי, השחור והריחני שהתגלגל לטורקיה Turkey לפני כ- 450 שנה מתימן. בשטח קטנטן של כ - 2 מ"ר יוצרים שקיות מנייר, ממלאים, שוקלים, מקפלים, משדכים בקצה ומערימים לשקיות. הריח מטריף. חזק ומגרה. (KURUKAHVECI MEHMET EFENDI Thamis sukak 66 eminonu).

סולטנית קטנה ומטריפה

קצת קרוב יותר לאמינונו חנות "תחפושות" לילדים וילדות. גלימות לבנות מפוארות עטורות "פרווה", טורבני נוצות עם "תכשיטים", נעלי זהב וכסף מחודדות קצה ושמלות מפוארות עתירות סלסולים לזכר ימי האימפריה העליזים. המוכר האדיב מחייך באישור, והקטנה מודדת, מתחפשת, הופכת לרגע לסולטנית. זוהי החנות בה נמכרות תלבושות חגיגיות לטקס המילה המוסלמי ה"סונט" (גיל 8-10) המציין בטורקיה את קבלת האמונה וההתבגרות. 

אנחנו ממשיכות הלאה במסלול הטיול ועולות על אוטובוס לכיכר טקסים מהתחנה בתחילת גשר גלאטה. המסלול העולה משפת המים דרך שדירת מסרוטיוט קדסי מאפשר תצפית יפה על קו הרקיע של איסטנבול הישנה אבל זו לא רק נסיעה בעוד כלי תחבורה. קמטי הזמן וההתפוררות לא מסתירים את העובדה שלרבים מהבתים היסטוריה, סגנון ואלגנטיות. כחלק מתכנית שיחזור ושיפוץ השכונה "פרויקט בייולו היפה" (Beautiful Beyoglu Project) הם זוכים למתיחת פנים מצד ממשלת תורכיה.

היום שלישי - המקום שבו חצתה הפרה

ביוונית קדומה מרכיבות שתי מילים את השם בוספורוס; בוס- פרה, פורוס- מקום חצייה. מקור השם, על פי אגדה יוונית עתיקה, בזאוס מלך האלים שבגד בהרה אשתו עם הנימפה איו. כדי להתגבר על רגשי האשם שחש, הפך את הנימפה לפרה. אבל לאישה החוקית זה לא הספיק, וכמעשה נקמה שלחה זבוב שיעקוץ את אחורי הפרה ויבריח אותה. הזבוב עקץ, הפרה קפצה למים, והמייצרים שמחברים את הים השחור לים התיכון (ימת מרמרה) קיבלו את השם בוספורוס- המקום שבו חצתה הפרה. רוחב המיצרים נע בין חצי ק"מ לשלושה, אורכם 32 ק"מ והעומק הממוצע 60 מ'. הסיפור ההזוי משעשע את התיירות ובנימה מחויכת זו אנחנו ממשיכות הלאה בטיול. 

אחרי הליכה מאומצת בת יומיים בטיולים ברחבי איסטנבול, מהווה השייט אפשרות טובה, זולה ומאד מהנה להכיר את איסטנבול Istanbul בלי מאמץ רב. שייט תיירות של שש שעות ארוך מדי ולכן שייט במעבורת ציבורית הוא אלטרנטיבה. במהלך השיט העובר במסלול בן כמה תחנות אפשר לרדת לטיול על שפת המים, בין הבתים היפים ולעלות שוב על המעבורת הבאה שחוזרת לאמינונו. (שיט לאיי הנסיכים- בויוקאדה רציף 5 אמינונו כתוב adalar, שפירושו: איים).

קרון כחול – גדול 

חציו השני של היום מוקדש לטיול במוזיאון התחבורה (Rahmi Koc museum). כאן יכולים הילדים להציץ לקרון הרכבת הכחול והמפואר של הסולטאן, ל"פגוש" אותו יושב בניחותא על מפה מבד כחול, נח קמעה אחרי שנסע לפריז בעקבות הזמנת נפוליאון השלישי לאנגליה, שם קפץ לבקר את המלכה ויקטוריה. הקרון נבנה בתורכיה, באיזמיר בשנת 1867 וניתן לסולטן כמתנה. מומלץ למטייל במקום לטפס על קטרי הרכבות, לבדוק את כל כפתורי הטכנולוגיה הקשורים במכונות ובכלי תחבורה, לראות דגמי מכוניות, אוניות וכרכרות ועוד.

כמובן שתמיד אפשר "להתפרע" קצת בין הביתנים בשטח הפתוח של חצר המוזיאון שמגיע עד המים - שם עומדת קרונית עתיקה שסוסים מושכים אותה. בניו יורק החל לפעול כלי תחבורה כזה בשנת 1832, ובאיסטנבול Istanbul בשנת 1872. הקרונית הפכה לטרם חשמלי ב-1914. לאיסטנבול יש טונל במקום קרונית הסוסים ואת קרוניות העץ האדמדמות החוצות את הלב הפועם של מסלול המדרחוב בעיר החדשה. כתובת: Haskoy gaddesi 27 טלפון: 90-212-7663929+. איך מגיעים: מכיכר טקסים אוטובוס 57, מאמינונו אוטובוס 47 לכיוון Suluge.

 

הדרווישים המחוללים <strong>- </strong>חווייה לילדים ולמבוגרים. צילמה: יונית קמחי
הדרווישים המחוללים - חווייה לילדים ולמבוגרים. צילמה: יונית קמחי

 

הדרווישים המחוללים

בתחנת הרכבת סארקז'י, בבניין ישן בצבע וורוד, מתקיים מופע הדרווישים המחוללים האורך שעה. המופע הפופולארי באיסטנבול נערך באולם של תחנת הרכבת אליה הגיעה "האוריינט אקספרס" המפורסמת עם עשירי אירופה ושועיה. לאולם תקרה גבוהה, וחלונות ענקיים מעוטרים במסגרות ויטראג' צבעוניות. האור החודר לאולם בשעת בין הערביים מסונן ורך ומעצים את החוויה, שמאוד מומלצת במהלך חופשה באיסטנבול. המופע מורכב מנגינה בחלק הראשון ומריקוד הסיבובים המיוחד של אנשי כת מוסלמית מסתורית (הסופים). על ראש המחוללים "סיקה" תרבוש חום גבוה שנראה כמו מצבה. בכניסה לאולם פושטים הדרווישים גלימה שחורה בה הם עטופים (מסמלת קבר). גופם עטוף ב"טנורה" חולצת תכריכים לבנה וכשהם מתחילים להסתובב נפרשת החצאית הלבנה והידיים המונחות בצידי הגוף נפרשות לאט לצדדים. 

במהלך הריקוד מורמת כף יד ימין למעלה כדי לקבל מטובו של האל וכף יד שמאל פונה למטה כדי לתת לאדם. התחושה שמעורר ריקוד כזה מתומצת למילה אחת: סובלנות. כאמאל אתאטורק, אבי תורכיה Turkeyהמודרנית, שהנהיג בטורקיה רפורמות רבות כולל זכויות לנשים, אסר על חבישת תרבוש שסימל את הנחשלות של תורכיה והוציא אל חוץ לחוק את פעילות הסופים (הדרווישים). הכת צמחה בקוניה והונהגה במאה ה-13 ע"י המשורר הפילוסוף רומי. 

כשסיימו הסופים להסתחרר קדו ויצאו יחד עם התזמורת בת שבעת הנגנים. הקהל, כולל הילדים נותר שקט לגמרי, אוצר את האפקט, ורק כעבור כמה שניות פרץ במחיאות כפיים סוערות. המוסיקה הטקסיות הנלווית והתלבושות שובים את לב כולם. המופע קצר, וקל לעיכול. מחיר: 25 לירות. מומלץ למטייל להקדים כדי לתפוס מקום. (איך מגיעים: תחנת רכבת Cirkeci ימי א', ד,' ו' בשעה 19:30. טלפון: 90-212-4588834+).

תם ולא נשלם

"איך היה?" אני שואלת את הקטנה וזו בתורה לא חוסכת במחמאות: "היית מדריכה טובה. היינו במקומות מעניינים, קנית לי את מה שביקשתי וגם הפסדתי יום בבית ספר..."

נכון, לא טיפסנו על מגדל גלאטה להשקיף על הנוף, לא ערכנו טיול לבית כנסת נווה שלום, חלפנו בחזית המסגד הכחול וגם לחמאם טורקי לא נכנסנו. השארנו משהו לחופשה הבאה באיסטנבול הבא וחזרנו הביתה. נדמה לי בכל זאת שלמדנו המון. 

טיפים לטיול עם ילדים

טיסות – מומלץ לבחור דילים עם טיסות נוחות שלא משבשות להורים או לילדים את סדר היום המוכר.

לינה – רצוי לבחור מלון במקום מרכזי על המפה של איסטנבול Istanbul, בטוח ונוח כמו למשל כיכר טקסים בעיר החדשה.

תחבורה - כדאי לרכוש בתחילת הטיול את ה"אקביל" כרטיס מגנטי שמתאים לכל סוגי התחבורה הציבורית, והשימוש בו נוח וקל לשימוש גם לילדים ומפחית את העיסוק בכסף מקומי. מחירו: 5.5 דולר והוא ניתן לטעינה מחדש. נוסעים איתו עד שהוא נגמר ואז מחזירים אותו לדוכן ומקבלים חזרה את דמי הפיקדון. אפשר להיעזר גם בשיט במהלכו אפשר לראות את העיר וגם לנוח קצת מכל הטיולים. 

מנוחה כשמטיילים עם ילדים כדאי לחזור למלון בצהריים למנוחה קלה, במיוחד אם מתכוונים להמשיך לטיול נוסף גם בערב. חדר מוכר, כמה צעצועים שהבאנו מהבית ותכנית לילדים בטלוויזיה (בטורקית שוטפת...) מאפשרים ניקוי ראש וחידוש אנרגיות.

אוכל ופנאי - באיסטנבול Istanbul קשה להישאר רעב. בכל זאת מומלץ למטייל הנופש במקום להביא מהבית כמה חטיפים מוכרים כמו ביסלי או במבה. רצוי להצטייד גם ב- MP3 , חוברת תשבצים, ספרון קריאה, קלפים, טושים וכו' – אלה יעזרו לכם כשהנסיעה מתארכת והסבלנות מתקצרת.

מדריך כיס – במרבית מדריכי הכיס על איסטנבול Istanbul תמצאו אינפורמציה קצרה ומעניינת על הסולטאנים, ההרמון, תולדות הרחת לוקום ועוד סיפורים מעיינים שמציתים את הדמיון ועוזרים להעביר את הזמן. חוץ מזה המדריכים הללו קלים ונוחים לנשיאה, ובדרך כלל כוללים גם מסלולי טיול ראויים ומפות שימושיות. 

פארקים ירוקיםפארק ילדיז Yildiz, פארק אורמן Orman, חורש אמיראן Emirgan, פארק גולהאנה Gulhane שהיה הגן של ארמון טופקאפי.

מידע נוסף על טיולים, אתרי תיירות ונופש באיסטנבול, תורכיה ואירופה ניתן למצוא בכתבות נוספות באתר דיסקברי טיול עולמי Discovery.

מידע על טיסות, דילים, נופשונים, בתי מלון, השכרת רכב, קלאבים, מועדוני נופש, חופשות, טיולים, חופשה בדקה ה-90, ספא, כרטיסי טיסה, טיולים מאורגנים ונופש ברגע האחרון ניתן למצוא באתרי התיירות של סוכנויות הנסיעות: אופיר טורס, איסתא, שטיח מעופף, גוליבר, הדקה ה-90, צבר, קשרי תעופה, ארקיע ועוד.