הקהילה היהודית במרוקו

הקהילה היהודית במרוקו היא מהקהילות היהודיות הגדולות והמפוארות. הנה סיפור הקהילה בקצרה.

 

הקהילה היהודית במרוקו נחשבת לאחת הקהילות היהודיות הגדולות ביותר שהיו בגולה, בשיאה לפני הקמת מדינת ישראל מנתה הקהילה כמעט רבע מיליון איש, רובם עלו ארצה והותירו מאחוריה מוקדים תרבותיים ודתיים, הרבה זיכרונות וגעגועים, ובמרוקו נותרו פחות מחמישים אלף יהודים.
 
על פי עדויות שונות הקהילה היהודית החלה להתבסס במרוקו החל מהמאה ה-2, יהודים התיישבו בערי החוף ועסקו שם במסחר. כך היה גם אחרי שמרוקו קיבלה על עצמה את האיסלאם במאה השמינית. לרוב היחסים בין המשטר המוסלמי לקהילה היהודית היו טובים, אומנם הם השתנו משלטון אחד לשני, אך באופן כללי היהודים נהנו מפריחה תרבותית וכלכלית, שבין היתר עזרו לקהילה לצמוח. עם זאת אסור לשכוח שהיו תקופות של רדיפות ואי יציבות ביחסים שבין הצדדים.  התבוססות הקהילה היהודית במרוקו קיבלה דחיפה בין היתר אחרי גירוש יהודי ספרד, חלק גדול מהיהודים עברו למרוקו והשתלבו שם הן במסחר והן בשירות הדיפלומטי.

הצלחתה של הקהילה היהודית במרוקו מתאפיינת בתרבות עשירה, ספרות, שירה, מוזיקה, אמנות וכן בהשפעתה מבחינה דתית, את כל זה אנחנו יכולים לראות כיום הן בהשפעתם של עולי מרוקו על התרבות הישראלית וכן במקורות שנשארו במרוקו, אשר את חלקם נזכה לראות במהלך ביקורנו הן באחוזות קבר, בתי כנסת ומרכזי קהילה.

כיום נותרו במרוקו פחות מ-5000 יהודים, זאת אחרי שעם הקמת המדינה עד מלחמת ששת הימים עלו לישראל למעלה מרבע מיליון מיהודי מרוקו, אחרים בחרו להגר אל מקומות אחרים. הקשר בין יהדות מרוקו לישראל הוא קשר דתי חזק, ובמרוקו פעלה קבוצה ציונית כבר בתחילת המאה ה-20 אשר פעלה להגברת העלייה לישראל. הקהילה היהודית שחיה כיום במרוקו יושבת בעיר בערים הגדולות, יש להם מרכזי קהילה (בדרך כלל סביב בית הכנסת) וכן מוסדות לימוד. עם זאת הקהילה הופכת קטנה משנה לשנה שכן מדובר בקהילה מזדקנת כאשר הצעירים שלה עוזבים את מרוקו, עולים  לישראל או מהגרים למקומות אחרים בעולם.

מדי שנה אנחנו מוציאים מספר קבוצות למרוקו, יש לנו מספר מדריכים שמתמחים בטיולים במרוקו , מכירים את ההיסטוריה , תרבות והשפה. אנחנו מזמינים אתכם להצטרף אלינו לטיול חוויתי ומיוחד - טיולים למרוקו