אירועים ופסטיבלים במרוקו

לצד אירועים מסורתיים הנערכים לאורך השנה במרוקו,  ישנם לא מעט פסטיבלי תרבות, מוזיקה וספורט.

מאת: צוות דיסקברי

התרבות המרוקאית משקפת הלכה למעשה את השילוב הייחודי שמציעה מרוקו: שילוב בין מזרח למערב, ישן מול חדש, מסורת מול מודרנה. המזיגה הזו באה לידי ביטוי ברחובות הערים הגדולות שם ניתן לראות עוברי אורח בלבוש מסורתי, לצד ג'ינס ומיני, מסעדות אותנטיות ובינלאומיות ומגוון אירועי תרבות הנערכים במדינה לאורך כל השנה. הנה כמה מהם.

מסורת ופולקלור

לצד החגים המוסלמים הרגילים, מתקיימים במרוקו פסטיבלים וחגיגות לזכרם של תושביה הקדומים של מרוקו - הברברים. האירועים אינם קבועים ומי שמעוניין להציץ אל תרבות מפוארת ופולקלור מרוקאי ייטיב לעשות אם יברר מראש האם הם מתקיימים, מתי והיכן.

החג של סידי מוחמד מא אלאנים

החג מתקיים כל שנה בחודש מאי, והוא מהווה הזדמנות נהדרת לראות את בני שבט הטוארג, הלבושים בבגדים כחולים. הטוארגים, המכונים "הבדווים הכחולים של מרוקו", הם צאצאיהם של המורביטון. אלו בני שבט ברברי שמקורו בהרי האטלס, שהפכו לקנאים מוסלמים.

פסטיבל הפולקלור המרוקאי

הפסטיבל מתקיים כל שנה בארמון מפואר, שנבנה במאה ה- 16 על-ידי אחמד אל-מנצור. ביקור בארמון  מאפשר הצצה אל חיי הפאר של אנשי השלטון מאותה התקופה. בחצר הארמון, המרוצפת כולה חרסינה צבעונית, חמש בריכות. הפסטיבל הוא אירוע בן עשרה ימים המושך אליו המוני תיירים. למרות הפופולריות שלו הוא לא איבד מקסמו, ומופיעים בו מיטב הנגנים והרקדנים המרוקאים.

אמנות, מוסיקה וספורט

פסטיבל הידידות של מרקש

מידי שנה בחודש מאי נערך במרקש פסטיבל תרבות בינלאומי הקרוי פסטיבל הידידות. בפסטיבל שנוסד במטרה לאחד בין תרבויות ועמים נערכות הופעות רבות - לרוב מוזיקליות - הנעות על הסקאלה שבין גוספל אמריקאי למוסיקה מקומית עממית.

הפסטיבל לאמנות פופולארית

בכל שנה בקיץ, בחודש יולי נערך במרקש 'העיר האדומה', פסטיבל לאמנות פופולארית. ארמון אל באדי (El Badi) וסביבותיו נמצאים במרכז החגיגות בזכות שפע המופעים הנערכים במקום. בין השאר מוקמות במות המציגות מוסיקה בסגנונות שונים: ממוסיקה ברברית, דרך ריקודים מסורתיים שמקורם בהרי האטלס ועד מוסיקה אנדלוסית המגיעה ממרוקו הספרדית. חגיגה של ניגונים וצלילים.

מארש החתונה

"לימילצ'ילי" (Limilchili) הוא שמו של אחד הפסטיבלים הססגוניים ביותר במרקש: פסטיבל החתונות. סיפורם הטרגי של זוג האוהבים השייקספירי רומיאו ויוליה משמש השראה לפסטיבל זה, אך שלא כמו במקור, כאן יש דווקא הפי אנד. כ-40 זוגות מתייצבים לטקס נישואין בסגנון ברברי. במהלך הטקס מושמעת מוזיקה מסורתית ורקדנים מקומיים מנעימים את זמנם של החוגגים. הטקס השבטי משמר מסורת ברברית מפוארת ומציג פן ייחודי בתרבות המרוקאית.
עוד בטקס: רווקים ורווקות, פנויים ופנויות גודשים את המקום ובאים לחפש ואולי גם למצוא בן זוג לחיים. אם תרצו מדובר במעין ספידי דייט בסגנון מרוקאי, או בטקס מסורתי שמבטא את החשיבות במציאת זיווג בתרבות המרוקאית.

המרתון של מרקש

מידי שנה בחודש ינואר מתייצבים למעלה מ-5,000 רצים מקצועיים מרחבי העולם על מנת לקחת חלק באחד המרתונים הנחשבים בעולם: המרתון של מרקש. המרתון נערך לאורך שדרות מרקש ובמהלכו רצים המקצוענים לא פחות מ-42 קילומטרים. המרתון עובר בין שורה של עצי זית והדרים ומסתיים במדינה - העיר העתיקה של מרקש. מזג האוויר האידיאלי הנע בין 20 ל-25 מעלות צלזיוס והרקע הססגוני הופכים את המרתון הזה לפופולארי במיוחד.

אופנה בעיר האדומה

כשם שמילאנו, פריז ולונדון מתהדרות בתצוגות אופנה שהפכו לשם דבר, כך מתהדרת העיר האדומה, היא מרקש בתצוגה ייחודית משלה: תצוגת הקפטנים - הלבוש המרוקאי המסורתי. עשרות דוגמניות מקומיות מציגות שלל קפטנים (גלימה ארוכה הנלבשת כמעין חלוק) במגוון צבעים ודוגמאות. הקהל כולל שופטים, קניינים ומעצבים שבאים לראות את היצירות המעוצבות על המסלול באולם המפואר Palais des Congres. התצוגה החגיגית נערכת כל שנה בחודש מאי.


מרוץ הנשים הגדול 

בכל שנה בחודש מאי נערך בקזבלנקה מרוץ מיוחד במינו בהשתתפות אצניות בלבד. המרוץ בו לוקחות חלק נשים מכל העולם, נערך בשם האחווה והסולידריות הנשית ואורכו עשרה קילומטרים. המסלול עובר בטיילת מול הים, שדרות ווילאיה (Wilaya), ומסגד חסן. מייסדת המרוץ הנה הספורטאית האולימפית וזוכת מדליית הזהב, נוואל אל מותוואקל.
המרוץ נחלק ל-3 קבוצות גיל: נערות 15-17, נשים 18-40 ובוגרות בין הגילאים 41-75. בסיום המירוץ זוכות המנצחות בכבוד, מדליה ופרס כספי.