מרוקו - כרטיס ביקור

קווים לדמותה של מרוקו, היפהפייה הצפון אפריקאית: מידע שימושי, טיפים, עצות והמלצות. לקרוא ולנצור.

מאת: צוות דיסקברי

מרוקו או בשמה המלא ממלכת מרוקו (אלמגריב: הממלכה המערבית) חולשת על שטח של 446,550 קמ"ר. עיר הבירה של הממלכה היא רבאט ושם גם נמצא ארמון המלוכה הפעיל. מרוקו טוענת לריבונות על אזורים בסהרה המערבית, אולם תושבי המקום דורשים עצמאות. גורלם של שטחים אלה טרם הוכרע.

אוכלוסיה

במרוקו 31 מליון תושבים. 55% הם ערבים, 44% ברברים, 0.7% תושבי חוץ ו-0.2% יהודים.

דת

הדת השולטת במרוקו היא דת האסלאם. רוב רובה של האוכלוסייה מוגדרת כמוסלמית ומיעוטה נוצרית או יהודית: %89 מן התושבים הם מוסלמים, %1 נוצריים ו-%1 יהודים.


היסטוריה

הברברים הם העם העתיק שישב במרוקו. למרות פלישות רבות והשפעות זרות, שמרו הברברים משך מאות שנים על צביונם המיוחד. לא הפניקים אשר פלשו אל חופי מרוקו ולא הרומאים ששלטו במדינה השפיעו עליהם. גם הנצרות שהגיעה למרוקו במאה השלישית לפני הספירה כמעט ולא השפיעה על הברברים. השינוי המרכזי התחולל עם פלישתם של השבטים הערבים. שבטים ברברים שונים אימצו את האסלאם, אחרים התנגדו לו וההבדלים בין השבטים השונים העמיקו. עד היום יש פערים של ממש בין בני שבטים שונים, למשל בשפה ובמנהגים, אך יש להם גם שפה משותפת, שפה עתיקה היא התשליחת ומנהגים קרובים. במאה ה-11 השתלטו שבטים ערבים על מרוקו וייסדו את מרקש כבירתם. אחר הגיעו המוואחידון והעלו את הערים מרקש, פס ורבאט לשיא תפארתן. עד המאה ה-15 התחלף השלטון בין הנוצרים לברברים מוסלמים. שושלת בנו סעד המוסלמית שלטה בפס עד לשנות השלושים של המאה ה-17, אז השתלטו על האזור העלאווים. הסולטן העלאווי מולא איסמעיל הקים את עיר המלוכה מקנס. בתקופה זו החל כוכבה של מרוקו דועך. המהפכה התעשייתית באירופה חיסלה כמעט לחלוטין את המסחר עם ודרך מרוקו. אט אט נחלש מעמדה של מרוקו והיא הפכה נידחת ונכשלת.
בשנת 1921 הגיע השלטון הקולוניאליסטי למרוקו. הצרפתיים הקימו בערים הגדולות ערים חדשות, אך לא הרסו את הערים הישנות )המדינות(. הברברים יושבי ההרים התנגדו לשלטון המרכזי שנכפה עליהם במהלך השנים. רק בשנת 1934 הצליחו הצרפתיים לבלום את ההתנגדות הברברית. אולם תנועת ההתנגדות העממית התחזקה ולאחר מלחמת העולם השניה, החלה לנקוט בצעדים אלימים כלפי הצרפתיים. בשנת 1953 הוגלה הסולטן מוחמד ה-5 ורק כעבור שנתיים הורשה לחזור. בשנת 1956 זכתה מרוקו בעצמאות. הסולטן הוכרז כמלך ואחרי מותו ירש אותו בנו חסן ה-2. כיום שולט
במרוקו בנו, המלך מוחמד ה-6. מרוקו סובלת כיום מבעיות המאפיינות את מדינות העולם השלישי: התפוצצות אוכלוסין, אבטלה, עוני, הבדלי מעמדות חריפים וכדומה.

שפה

ערבית היא השפה הרשמית במרוקו, אולם גם השפה הצרפתית והשפה הברברית נפוצות מאד וכן השפה הספרדית. ידיעת אחת מן השפות הללו איננה חובה וניתן להסתדר מצוין גם עם אנגלית בלבד.


איך מגיעים

עדיין לא נפתחו קווי טיסה ישירים בין ישראל למרוקו. לכן יש להגיע דרך תחנת ביניים מאירופה, מאפריקה או מיעד אחר במזרח התיכון. במרוקו מספר נמלי תעופה בינלאומיים בקזבלנקה, באגאדיר, בטנז'ר ובמרקש. מעבורת מקשרת בין אלחסיראס בפרד לבין הערים טנג'יר וסאוטה.

מזג אוויר ומתי להגיע

בשל תבליטה הגיאוגרפי מזג האוויר במרוקו מגוון ומשתנה עד מאד באיזוריה השונים. באזור החוף מזג האוויר נעים לאורך השנה כולה, אם כי בחורף קר וגשום בצפון. בשפלה החודשים הקרים הם החודשים הפופולאריים בקרב התיירים. בין אוקטובר לאפריל הטמפרטורה ביום היא כ-03 מעלות ובלילה היא צונחת לכ- 15  מעלות. בהרים עונת הסקי נמשכת בין דצמבר למרץ. שיא עונת התיירות בחודשי הקיץ בין יוני לספטמבר.

תחבורה

רכב: שכירת רכב אינה זולה במרוקו ולאורך הכבישים תתקלו במחסומים רבים מטעם  המשטרה והמכס. תחבורה ציבורית: שירות הרכבות יעיל ונוח: חברת ONCF מחזיקה את אחת מרשתות הרכבות החדישות ביותר באפריקה. רשת האוטובוסים מגיעה אף היא למרבית המקומות, אך הנסיעה
פחות נוחה ונעימה.  טיסות פנים: לבעלי תקציב גבוה, טיסות הפנים הן אפשרות נוחה והן מקשרות בין הערים המרכזיות במרוקו.
מוניות: בערים הגדולות והבינוניות נפוצות המוניות המרוקאיות, אשר הן עדיפות על פני האוטובוסים העירוניים העמוסים. תרבות ואירועים: אופייה התרבותי המרתק של מרוקו קשור בשזירה המיוחדת לה בין תרבויות ומנהגים ממגוון קצוות. התרבות המרוקאית משלבת בין השורשים הברברים לבין אופייה
המוסלמי הערבי ובין ההשפעות הצרפתיות. המוסיקה כאחד ממאפייני יבשת אפריקה זכתה לביטוי ייחודי במרוקו וזאת עקב המפגש עם האסלאם. המוסיקה האפריקנית התמזגה בזו הברברית ולצידם ניתן לזהות השפעות מערביות כמו פופ ורוק. ריקוד המעגל הנקרא אחידוס הוא עתיק יומין וסמלי לברברים, אולם גם הוא עבר שינויים, למשל, לא זורקים בו עוד ראשי תרנגולות כמנהג הברברי.
בין האירועים המיוחדים יש למנות את חגיגות הקדושים, בהן מבטאים המרוקאים את סגידתם לקדושים )האבות(. חגיגות הקדושים נפוצות, אולם יש להתעדכן במועדיהם המשתנים. בחודש מאי מתקיים מוסים )חג( סידי מוחמד מאלאנים. זהו חג שבו הברברים בני שבט הטוארג בסהרה לובשים בגדים כחולים על שמם הם מכונים האנשים הכחולים. הפסטיבל הלאומי לפולקלור במרקש הוא אירוע חזותי מרהיב בן
עשרה ימים. רקדנים, נגנים ושחקנים מכל רחבי המדינה מגיעים למרקש על מנת להשתתף בחגיגה. יום העצמאות המרוקאי נחגג בשמונה עשר לנובמבר והוא כולל חגיגות ומופעים בכל רחבי המדינה.


קניות

עבודת היד הן ענף מסחרי ראשי במרוקו. שמם של מוצרי העור המרוקאים יצא למרחקים וכך
גם שמם של השטיחים המרוקאים הנפלאים. ביקור בחנות שטיחים היא ללא ספק חוויה מרוקאית אותנטית. כלי הנחושות המוצעים למכירה במרוקו הם יצירות אמנות ממש. התכשיטים המיוחדים, עבודות העץ, כדים ואריחים מעוטרים, חובבי הז'אנר יחגגו. חגיגה נוספת היא ביקור בשווקים המרוקאים.
השווקים הססגוניים במרקש ובפס, השוק בעיר העתיקה בקזבלנקה ואפילו השווקים בעיירות הקטנות, כל אלה יספקו טעימה מחיי היום יום במרוקו. וכמובן, אסור לשכוח להתמקח.

בריאות

מרוקו היא אחת המדינות הפחות מסוכנות ביבשת אפריקה. כל המבקרים המגיעים מאזורים שנגועים במחלה יידרשו להציג תעודת חיסון נגד קדחת צהובה עם כניסתם למדינה. במרוקו עצמה אין חשש להידבק במחלה זו. עלולה להיות סכנת הידבקות במלריה וכן מומלץ במקרי חירום לפנות למרפאות החוץ של בתי החולים הציבוריים.


כסף

המטבע במרוקו הוא הדירהאם. בערים שפע של בנקים בהם תוכלו לקבל שירות. השערים משתנים רק במעט מבנק לבנק ומומלץ להיכנס לבנק המרוקאי לסחר חוץ (BMCE). העמלה על משיכת מזומנים בכרטיס אשראי היא בשיעור של 1.5% במסעדות יוקרתיות יצפו כי תשאירו טיפ של כ-10% או 51% ובמסעדות הפשוטות ובבתי הקפה יספיקו דיראהם אחד או שנים.


יהדות

רובם של יהודי מרוקו עזבו את המדינה ועלו ארצה. קהילה קטנה (כ-7000 איש) עדיין יושבת בעיר קזבלנקה. רוב יהודי הקהילה מסורתיים ויש להם מוסדות יהודיים וחיי חברה מגוונים.

ויזה

ישראלים זקוקים לויזה על מנת להיכנס למרוקו. ניתן להפיקה במשרד ברחוב הירקון 266 בת"א, 03-5463994. הויזה תקפה ל-90 יום.


הבדלי שעות

שעון מרוקו מאחר את שעון ישראל בשעתיים.


אתרים שאין להחמיץ

ורסאי של מרוקו
 
ורסאי של מרוקו, זהו כינויה של העיר מכנס, השוכנת בשוליים הצפוניים של הרי האטלס התיכון. מכנס נהנית מאקלים ממוזג ומוקפת באזור חקלאי פורה ובו גידולי ענבים, זיתים ופירות הדר.
לבד מהנופים המרשימים סביב, מציעה מכנס מספר אתרים יפים ומרתקים. באב אלמנצור הוא שער בולט ויפה הניצב אל מול כיכר אלהדים. לצידו נמצא השער הקטן, הבנוי בסגנון דומה לגדול, באב דג'מאע א-נואר. כדאי לבקר גם בקובת אלח'ייטן, כיפה ששימשה כביתן קבלת אורחי הסולטן. דאר אלמח'זן הוא ארמונו הגדול האחרון של מואלי איסמעיל. הארמון שופץ וכיום הוא משרת את המשפחה המלכותית, בעת שהותה בעיר. הגנים הבוטנים המרשימים של הארמון פתוחים לקהל. לצד אתרים אלה ונוספים מזמן הביקור במכנס התוודעות אל אווירת ההרים הכפרית של מרוקו.

אסאווירה

עיר חוף מקסימה, אשר למרבה הצער רק תיירים בודדים מגיעים אליה. בעיר חוף רחצה יפהפה המציע חול בתולי ומים צלולים. כאשר ימאס לכם מלרבוץ בחוף הים, פנו לסיור במבצרים בעיר העתיקה. המבצרים ההיסטוריים בנויים בשילוב של ארכיטקטורה צבאית פורטוגזית, ברברית וצרפתית.הנוף והים יעניקו לכם טעם נוסף ואחר של מרוקו.

השוק של מרקש

בשוק של מרקש מספרי סיפורים, בולעי אש נועזים, משביעי שבועות, קדושים וקדושות וכולם חלק מתבליט הנוף המקומי. תשכחו משוק הכרמל שלנו או ממחנה היהודי ובואו לגלות חווית שוק מעולם אחר. שוק מרוקאי, ממלכת השווקים הבלתי מוכתרת.
מבוך של רחובות יוצא מג'מע אל-פנא ומתמשך צפונה אל עבר האטרקציה המרכזית בעיר, הלוא הוא השוק של מרקש. השוק הססגוני וההומה שימש כמקום מסחר מאות בשנים. בעבר נהגו לפקוד את הסמטאות הצרות סוחרים מכל רחבי העולם וכמובן תשובים מקומיים, ברברים מהרי האטלס וערבים. היום תוכלו למצוא שם גם תיירים רבים שנהנים מהחוויה הרב חושית שמציע השוק האותנטי והמשכר הזה. בבושות, נעלי בית צהובות מבריקות תלוית על הדוכנים, ריח עור ונחושת מתערבב בריח התבלינים ועשבי המרפא, קמעות למזל, עלוקות בבקבוקים ועוד מיני סחורות יוצאות דופן יחכו לכם בין דוכני השוק.
לעיתים נדמה השוק כמבוך אינסופי, ובכל זאת כמה שלא תסתובבו שם השוק ישוב ויגלה לכם פנים חדשות, מפתיעות ומסקרנות. בערב הופך השוק למסעדה ענקית מרהיבה בצבעיה ובטעמיה. שיפודי בשר, קערות קוסקוס, סלטים, מיצים והכל בכמויות אדירות. אל תוותרו גם על התה המקומי  עם עלי המנטה הטריים. וכמובן אל תשכחו להתמקח עם הרוכלים, אשר בשבילם זהו חלק מובן מאליו מן המסחר.

מליה

זוהי מובלעת ספרדית בחופה הצפוני של מרוקו. טעימה חביבה מספרד של מרוקו (70% מתושבי העיר הם ספרדים). אמנם מקובל להגיע אליה רק על מנת להגיע ממנה אל ספרד, אך זוהי עיר קסומה עם סמטאות מתפתלות, כיכרות, מבצרים שיחזירו אתכם לימי הביניים האפלים, ואפילו גשרים מתרוממים. למרות גודלה וחלקיה החדישים, המבצר הימי-בניימי החולש עליה משרה אווירה של ימים עתיקים ומסתורין. מומלץ לבקר בעיר העתיקה, במבצר ובנקודות התצפית החולשות אל עבר הים והעיר. מדובר בהנאה נוספת ואחרת מטיולכם במרוקו.

תיזנית

תיזנית שוכנת באחת הפינות של עמק הסוס, בקצהו של רכס מול-האטלס. בעיר העתיקה אווירה נעימה וכדאי לשוטט בה ולהתרשם מן האווירה הייחודית לה. העיר מוקפת חומה באורך של שישה ק"מ העשוייה מבוץ אדום. המראה העתיק של העיר משווה לביקור בה תחושה של קסם והנוף סביב תורם לתחושת הניתוק האינסופית. אל תוותרו על תכשיטי הכסף המיוחדים, מן הטובים בעולם שמייצרים בתיזנית.