דיסקברי טיול עולמי | הקהילה היהודית בסין

 


החל מהמאה השביעית יש קהילה יהודית בסין, כיום הקהילה מפוזרת בערים הגדולות שבמדינה. בואו להכיר אותה עם דיסקברי 


 

בין מיליארדי הסינים אין זה מפתיע שהיתה ועדיין יש קהילה יהודית קטנה במדינה, מצד שני קצת תמוהה שיהודים הגיעו גם למזרח אסיה, רחוק מארץ ישראל, אל מדינה שהתרבות שלה שונה מיסוד מזו היהודית, ועוד מדינה סגורה שמאוד התקשתה במשך שנים לספוג תרבויות זרות.

 

על פי הידוע היהודים הראשונים הגיעו לסין במאה השביעית או השמינית, הם הגיעו אליה מהודו או במסגרת מסעות סחר מאירופה , על פי חוקרים שונים היהודים עשו דרכם אל סין במסגרת מסעם אל ארץ הקודש. חלק מן היהודים הגיעו לסין בעקבות מלחמות שהתנהלו במקום מושבם, כך למשל הגיעו לסין יהודים מרוסיה לאחר מלחמת רוסיה –יפן (ובהמשך בעקבות המהפכה הבולשביקית ברוסיה), וכן בעקבות פרעות שחוו במדינות שונות. אל סין הגיעו גם יהודים סוחרים רבים, דוגמא משפחת ששון שהגיעה מבגדד והקימה מרכזים יהודיים בכל עיר בה התיישבו.  גם במהלך מלחמת העולם השנייה הגיעו לסין יהודים, על פי הערכות אז הגיעו עשרות אלפי פליטים, רובם הגיעו לשנגחאי שם הוקם מה שנקרא "גטו שנגחאי". עם סיום המלחמה, בעקבות הקמת מדינת ישראל ומלחמת האזרחים בסין, עזבו רבים מהפליטים את סין , בין השאר לישראל, והותירו מאחוריהם קהילה יהודית קטנה. עלייתו של מאו רק זירזה את יציאתם של יהודי סין מהמדינה ועלייתם ארצה.

 

כיום יש בסין קהילות יהודיות במספר מרכזי ערים, בשנגחאי יש קהילה יהודית גדולה (למעלה מאלף איש) עם מספר מרכזים בעיר , ביג'ינג (מאות יהודים), גואנג'ואו ובעוד מספר ערים מרכזיות במדינה. רוב האוכלוסייה הגיעה מצפון אפריקה ואירופה. במקום מושבם אפשר למצוא בתי כנסת, בתי ספר, מרכזים יהודיים , מסעדות כשרות ועוד מספר שירותים שמשרתים את היהודיים המקומיים.

 

במהלך ביקורנו בסין, נגיע גם אנחנו לביקור במרכז היהודי בשנגחאי, שם נבקר בבית הכנסת ובמוזיאון הפליטים היהודים שנמצא ברובע היהודי לשעבר. המדריך שלנו יסביר על ההיסטוריה של היהודים בסין ועל הקהילה היהודיות שחיה במדינה כיום.