דיסקברי טיול עולמי | טיול לאוסטריה - מדריך


אוסטריה שוכנת במרכז אירופה ממערב לאלפים. שטחה של אוסטריה 83,870 קמ"ר והיא גובלת בשוויץ במערב, בגרמניה בצפון מערב, בצ'כיה בצפון, בסלובקיה ובהונגריה במזרח ובסלובניה ובאיטליה בדרום. חלקה המערבי צר (בקו צפון-דרום) וארוך והוא חלק מהאלפים המזרחיים – חבל טירול שמו – ובו הרים גבוהים, שרידי קרחונים, אגמים רבים ועמקים. חלקה המזרחי של אוסטריה הוא רחב יותר ובחלקו הצפוני זורם נהר הדנובה המגיע מגרמניה, מנקז את חלקיה הצפוניים והמזרחיים של אוסטריה, זורם דרך בירתה, וינה, אל הונגריה וממשיך עד הים השחור.



אוסטריה של היום היא שריד לקיסרות האוסטרו-הונגרית ששלטה ברחבי מרכז אירופה והבלקנים במשך מאות שנים. באוסטריה תשע פרובינציות עצמאיות: וינה, אוסטריה העילית, בורגנלנד, אוסטריה התחתית, סטיריה, קארינתייה, זלצבורג, טירול ו-ווראלברג. במערבה הרים שגובהם מגיע עד ל- 3798 מטר גובה (גרוסוונדיגר) והמקום הנמוך ביותר שבה, חופי ימת ניוסידלר,  נמצא בגובה של 115 מטר, מעל גובה פני הים.

צילום: דר יהושוע רוטין
צילום: ד"ר יהושוע רוטין

 

 

ניתן לראות טיולים מאורגנים והמלצות נוספות לטיולים מאיזור אוסטריה ואירופה בעמוד טיולים מאורגנים לאירופה.

בנוסף, דיסקברי מארגנת מגוון רחב של טיולים מאורגנים בכל העולם.

 

היסטוריה
שרידי התיישבות מאורגנת במחוזות הדרומיים של הדנובה קיימים באוסטריה כבר מתקופת השלטון הרומי, עת הדנובה היוותה את גבולה הצפוני של האימפריה. מאוחר יותר, עם נדידת השבטים הגדולה הגיעו שבטים גרמנים לאזור והתערבבו עם השבטים המקומיים. עד המאה ה-13 היה המרחב האוסטרי חלק מהשלטון הצרפתי. מאז שלטו על חלקיה של אוסטריה מלכים רבים, כאשר האיום העותומאני לכיבוש המדינה היה הגורם המאחד אותם. העיר וינה הייתה במאה ה-16 הנקודה המערבית ביותר, במרכז אירופה, אליה הגיעו הכוחות של האימפריה העותומאנית ועל חומותיה נבלמה תנופת כיבושיהם. במאה ה-17 התחזק בית האבסבורג מאוד והוא איחד את חלקי אוסטריה השונים. עם הזמן הורחבו שטחי הממלכה באיחוד עם הונגריה וכיבוש חלקים גדולים מהבלקן ומהמדינות השכנות. בתקופה זו הייתה אוסטריה מרכז תרבות עולמי. במלחמת העולם הראשונה התפרק בית האבסבורג ואוסטריה הוכרזה כרפובליקה עצמאית. בשנת 1938 סיפחה גרמניה, תחת שלטונו של היטלר, את אוסטריה כמדינה אחות (ה"אנשלוס" בהגדרתה של גרמניה). עד שחרורה בשנת 1945 הייתה אוסטריה תחת חסותה של גרמניה ושיתפה פעולה באופן מלא עם השלטון הנאצי. עם שחרורה של אוסטריה על ידי כוחות הברית בשנת 1945 היא הפכה למדינה בפיקוח כוחות הברית. פיקוח זה הוסר בשנת 1955 ומאז אוסטריה עצמאית וחופשייה.


אוכלוסייה
באוסטריה גרים 8.2 מיליון תושבים: רובם אוסטרים (91.1%) ויתרם פליטים מחלקי יוגוסלביה לאחר התפרקותה (4%), ועובדים זרים, בעיקר טורקים (1.6%) ויוצאי אומות אחרות שכמו הטורקים הגיעו לכאן כמהגרים, והשתקעו עם הזמן. כיאה למדינה הממוקמת במרכז אירופה רוב תושביה נוצרים, מהם 73.6% קאתולים ו- 4.7% פרוטסטנטים. באוסטריה יש 4.2% מוסלמים (בעיקר עובדים זרים שהשתקעו בה ורובם מרוכזים בערים הגדולות).


אקלים
כמדינה מרכז אירופאית ללא מוצא לים, מושפעת אוסטריה מאקלים ממוזג יבשתי ומהפרשי הגובה הניכרים בין חלקיה השונים. אוסטריה ההררית נהנית מטמפרטורות נמוכות יחסית בקיץ, בגלל גובהו של האזור ואילו בחורף האזור קר מאוד ומושלג. בחלקה המזרחי הרמתי, הקיץ חם יותר והטמפרטורות בצהרי היום יכולות לעלות על C300, בעוד שהחורף קר ולעיתים קרובות הטמפרטורה יורדת אל מתחת האפס. חלק ניכר מאגמי אוסטריה קפואים בחורף בגלל הטמפרטורה הנמוכה. על אף הטמפרטורות הנמוכות בתקופת החורף, ייתכנו בתקופה זו גם ימים יפים ובאזורים האלפיניים ימים אלה מנוצלים היטב לספורט הסקי. על אף היות הקיץ חם יחסית, יורדים בו גשמים במשך ימים רבים, חלק מהמשקעים יורדים בעוצמה גבוהה, מלווים בסופות ברקים.


איך מגיעים
לחלקה המזרחי  של אוסטריה ניתן להגיע בטיסות ישירות של אל-על ושל נתיבי אוויר אוסטריים מלוד לוינה. כדי להגיע לחלקה הצפון-מערבי או המערבי של אוסטריה רצוי לטוס ישירות לשדה התעופה של מינכן בגרמניה (בטיסות ארקיע וסן דור) ולנסוע משם לכיוון זלצבורג או לכיוון אינסברוק. אפשרות נוספת היא לטוס בחברת אדריאה ללובליאנה בסלובניה ומשם להצפין ולהיכנס לחלקה דרומי של אוסטריה (לאזורי הערים: גראץ, קלגנפורט או ווילאך). אפשרות הגעה נוספות הן דרך צפון איטליה (לדוגמה: מילאנו או וורונה) וכן מעבר מאחת המדינות הגובלות באוסטריה כמו הונגריה, צ'כיה או סלובקיה.


תחבורה
התחבורה הציבורית הבין עירונית באוסטריה מתבססת על רכבות מהירות ועל אפשרות טיסה ממערב (זלצבורג או אינסברוק) למזרח (וינה). לתייר המזדמן לאוסטריה מומלץ להשתמש בתחבורה העירונית (חשמליות, רכבות תחתיות ואוטובוסים) באזורים עירוניים. מחוץ לערים מומלץ להשתמש ברכב שכור, שכן הגעה לאתרים רבים קשה מאד ללא רכב.
הכבישים באוסטריה הם ברמה גבוהה והשילוט לאורכם ברור ונוח. בדרום מערב המדינה, באזור ההררי, הכבישים מפותלים ולעיתים תלולים מאד, אך במקביל נחצבו מנהרות רבות והוקמו גשרים להקל על זרימת כלי הרכב. חשוב לדעת כי המעבר בחלק גדול מהמנהרות כרוך בתשלום.


אשרות ושגרירות

אין צורך באשרות כניסה לתיירים המתכונים להישאר באוסטריה עד 3 חודשים. כדי להישאר מעל 3 חודשים באוסטריה יש צורך בהוצאת אשרה. יש לשים לב לכך שמועד תחילת שלושת חודשי השהייה באוסטריה הוא מועד החתמת הדרכון באחת ממדינות האיחוד האירופאי. דרכונים ייבדקו בעת כניסה בנמלי תעופה או במעברי הגבול עם מדינות הבלקן, הונגריה סלובקיה וצ'כיה, מעברי הגבול עם גרמניה ואיטליה פתוחים ואין בהם בקורת דרכונים.
שגרירות אוסטריה בישראל:
בית קריסטל, רחוב החילזון 12, רמת גן
טלפון: 03-6120924
פקס: 03-7510716

שגרירות ישראל בוינה:
VIENNA 1180
20 ANTON FRANKGASSE
WIEN 1180
VIENNA 
טלפונים:  01-47646500, 01-47646510 
פקס: 01-47646555
אתר האינטרנט של השגרירות:   HTTP://VIENNA.MFA.GOV.IL
כתובת הדואר האלקטרוני:   INFORMATION@VIENNA.MFA.GOV.IL


שפה

השפה הרשמית באוסטריה היא הגרמנית, אך באוסטריה מדברים גרמנית בהיגוי שונה מעט מאשר בגרמניה והיא מכונה הוך-דויטש (גרמנית גבוהה). כל האוסטרים איתם נפגשתי דוברים שפה נוספת וברוב המקרים זו השפה האנגלית. במערב המדינה יש המדברים גם איטלקית.


כסף

אוסטריה חברה באיחוד האירופאי ומשתמשים בה במטבע האירו. ערך האירו בשקלים מתפרסם בישראל מדי יום.


שעון
השעון האוסטרי זהה לזה המקובל באיחוד האירופאי: איחור של שעה אחת משעון גרינוויץ' והקדמת שעה אחת מישראל. במהלך הקיץ נהוג באוסטריה שעון קיץ הוא מתחיל ומסתיים בהתאם להחלטות המתקבלות בפרלמנט האירופאי.


לינה
אוסטריה משופעת בבתי מלון בכל רמת הכוכבים האפשרית והמחירים בהם אופייניים למחירים באיחוד האירופאי (60-300 אירו ללילה לזוג כולל ארוחת בוקר). בעת ביקור במרכזי ערים מומלץ להזמין מקום לינה מראש, מאחר ובמקרים רבים יש כנסים או אירועים המעלים את התפוסה בבתי המלון. בתי מלון ובתי הארחה רבים ממוקמים בצמוד לאתרי סקי ובתקופת החורף חובה להזמין בהם מקומות לינה מראש. בקיץ רבים מבתי המלון ובתי הארחה אלה נשארים פתוחים ומחירי השהייה בהם זולים מאשר בעונת הסקי.
אוסטריה התברכה בצימרים וחדרים להשכרה, הן בבתים פרטיים והן בסמוך אליהם, הפזורים בכל העיירות והכפרים וכן ברבעים עירוניים. מחירי הלינה ללילה בתקופת הקיץ ינועו בין 35 ל- 70 אירו לזוג כולל ארוחת בוקר עשירה. לחלק מצימרים אלה יש אתרי אינטרנט המאפשרים הזמנת מקומות מראש והם כוללים מפות והסברים כיצד להגיע אליהם. מניסיוני, בכל הצימרים נהנים האורחים מיחס חם ולבבי.


אוכל

תקופת השלטון של האוסטרים בהונגריה ובחלקים מהבלקן העשירו את המטבח האוסטרי בגולש טוב, במאכלים סלביים ועוד. "לאוסטרים בוינה שניצל טעים..." כדברי השיר, אך לשומרי כשרות חשוב לדעת שבאוסטריה השניצל הוינאי עשוי מבשר חזיר. בתחום הקינוחים והמתוקים לאוסטרים כמה הפתעות טעימות להפליא החל מעוגת תפוחים חמה המכונה "אפל שטרודל" והמשך בעוגיות שוקולד מסוג "מוצרט קוגל" המשאירות בפה טעם של עוד.


תקשורת

הקוד הטלפוני הבינלאומי של אוסטריה הוא 43 ואילו באינטרנט הקוד שלה הוא AT. כדי להתקשר מאוסטריה ארצה יש לחייג 00 למרכזיה בינלאומית ולאחר מכן 972 ואת הקוד הבינלאומי של ישראל. באוסטריה ניתן להתקשר מכל טלפון ציבורי באמצעות כרטיס חיוג (טלכרד) ומכל טלפון פרטי או בבתי מלון. הקליטה בטלפונים סלולאריים בשיטת GSM בכל אוסטריה טובה מאוד.


יהדות
הקהילה היהודית באוסטריה מונה כיום כ-13 אלף נפש. חלקם הגדול מתגורר בוינה. יהודים התגוררו באוסטריה כבר מימי הביניים אלא שבתקופות שונות הם סבלו מדי פעם, מפרעות, גירושים וכן מחוקים מגבילים. רק בשנת 1848 עם עליית הקיסר פרנץ יוזף לשלטון הוכרז על שוויון זכויות מלא ליהודים ויהדות אוסטריה פרחה, עד נפילתה של הקיסרות האוסטרו-הונגרית במלחמת העולם הראשונה. בתקופה זו חיו באוסטריה קרוב ל- 300 אלף יהודים - שני שליש מהם בוינה. מבין יהודי אוסטריה המשכילים נזכיר את פרופ' זיגמונד פרויד אבי הפסיכואנליזה, את הסופר סטפן צוויג ואת המלחין גוסטב מאהלר. בעקבות ירידתה של אוסטריה מגדולתה נפגעה גם הקהילה היהודית ואוכלוסייתה פחתה עד מלחמת העולם השנייה ל- 183 אלף נפש. עם סיפוחה של אוסטריה לגרמניה (ה"אנשלוס") גורלם תושביה היהודים נחרץ, חלקם ברחו או היגרו אל מחוץ לאוסטריה אבל כ-70 אלף מהם הושמדו. כיום שוהים באוסטריה כמה אלפי יהודי המאורגנים כקהילה שמרכזה בעיר וינה